mrt 18, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Koffie is gezond, maar werkt pas na uren maximaal

Koffie is gezond en dat is bijzonder goed nieuws voor wie echt een adept is van het “zwarte goud”. Dat zal in de toekomst zo zijn, want er blijkt steeds minder koffie te kunnen worden geoogst, hoewel steeds meer mensen koffie drinken. Koffiebars zijn heel hip en de koffie is een luxeproduct geworden en vooral een aangename drank, dat het zelfbeeld en de smaak oppoetst, niet in het minst sinds Georges Clooney er zich heeft achter gezet. Een lekker espressootje is trouwens niet te versmaden. Vergeet niet dat koffie zeer rijk is aan antioxidanten en dus ook een beetje beschermt tegen het kankerrisico.

Gelijk heb je, want koffie is ook gezond, zowel voor hart en bloedvaten (minder risico op hartziekte en beroerte), de pancreas (minder kans op diabetes) en de nieren. Het maakt ook alert.

De cafeïne in een kopje koffie bereikt zijn maximale uitwerking pas na vier uur, om dan slechts geleidelijk af te nemen. Voorzichtig met het avondkopje dus. Maar voor de rest is het wel zeer gezond!

Als we een beetje moeite hebben om ons te concentreren, als we achter het stuur niet in slaap mogen vallen, als we ons wat prettiger en pittiger willen voelen na een zware maaltijd, als we de loomheid van de ochtend willen verdrijven is er één mirakelwoord: cafeïne. Het is een stof die voorkomt in koffie, thee, chocolade en coladranken.

Cafeïne prikkelt het centrale zenuwstelsel, maakt glycogeen vrij uit de lever, prikkelt de bijnieren, verhoogt het adrenalinegehalte in het bloed, verhoogt de bloeddruk, verhoogt de concentratie… kortom het maakt ons alerter. Maar dat is nu juist het punt, want cafeïne houdt ook veel mensen uit de slaap. Vandaar dat heel wat van hen overschakelen op cafeïnevrije koffie, wat niet beter is voor de gezondheid, maar wel minder slapeloosheid veroorzaakt. Sommigen vermijden daardoor om ’s avonds nog koffie te drinken, omdat ze weten dat koffie hen uit de slaap houdt.

Wat ze wellicht niet weten is dat cafeïne pas vier uur na het drinken van een kopje koffie, zijn maximum uitwerking bereikt en die blijft nog een hele tijd aanhouden. De werking van cafeïne vermindert trouwens slechts heel langzaam. Vandaar dat het niet veel zin heeft om enkel ’s avonds geen koffie meer te drinken, want de koffie die je ’s middags hebt gedronken is ook ’s avonds en ’s nachts nog actief. Pas na 24 uur is de uitwerking helemaal voorbij en pas na acht dagen is alles uit het lichaam verdwenen.

Maar er zijn nu eenmaal mensen die helemaal geen last hebben van cafeïne en dus ook niet van koffie en zelfs na vijf of meer koffies per dag, nog altijd slapen als een roos. Je zal maar geluk hebben.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer