aug 15, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Galstenen door jojo-effect bij vermageringskuren?

Maak je niet dik, slank is de mode. Iedereen kent wel die slogan met dubbele bodem. Maar slank worden is niet aan iedereen gegeven. Voor slankheid moet je iets over hebben, namelijk afzien en een beetje honger lijden. Want ons wel doorvoede westen met zijn eetverslavingen maakt het ons niet gemakkelijk.

We willen wel vermageren, maar willen we wel van die zoetigheid afblijven?

Veel mensen kunnen het niet opbrengen en beslissen dan toch voor een operatie te kiezen: maagverkleining waardoor ze veel vlugger verzadigd zijn. Het komt hun gezondheid wel ten geode omdat ze minder gauw hart- en vaatziekten, kanker en diabetes zullen krijgen, althans statistisch.

Wie wil vermageren moet opletten voor het jojo-effect en ook voor galstenen.

Maar je kan  – als je de wilskracht hebt – ook beslissen om anders te gaan eten. Dat is ook niet zo simpel, omdat er vaak een jojo-effect optreedt. En met dat effect gaan ook vaak onaangename neveneffecten gepaard.

Vrouwen die het slachtoffer worden van het zogenaamde jojo-effect als gevolg van drastische vermageringskuren, gevolgd door nieuwe buien van eetlust, lopen namelijk een groot gevaar galstenen te ontwikkelen. Zijn galstenen in bepaalde mate al een erfelijke aangelegenheid, dan moeten vrouwen die daardoor al meer in aanmerking komen ook rekening houden met dit effect als ze een vermageringskuur willen beginnen.

Uit een onderzoek aan de universiteit van Boston is gebleken dat vrouwen met een constant gewicht een veel lagere kans hebben op galstenen. Vrouwen die geregeld met een schommeling van het gewicht af te rekenen hebben tussen de 5 en de 10 kilo zijn mogelijke kandidates voor galstenen. Hun kansen stijgen met nagenoeg 70%. Hoe groter de schommeling in gewicht, des te groter de kans op galstenen.

Zelfs vrouwen die al licht schommelen, en niet meer dan 2,5 kilogram variëren in gewicht, lijken al een verhoogde kans op galstenen te ontwikkelen. Men neemt aan dat niet enkel het gewicht is dat hier een rol speelt, maar de echte oorzaken die samenhangen met deze gewichtsschommelingen zijn nog niet echt gevonden. In elk geval lijkt het erop dat een constant gewicht veel gezonder is.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer