aug 15, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Galstenen door jojo-effect bij vermageringskuren?

Maak je niet dik, slank is de mode. Iedereen kent wel die slogan met dubbele bodem. Maar slank worden is niet aan iedereen gegeven. Voor slankheid moet je iets over hebben, namelijk afzien en een beetje honger lijden. Want ons wel doorvoede westen met zijn eetverslavingen maakt het ons niet gemakkelijk.

We willen wel vermageren, maar willen we wel van die zoetigheid afblijven?

Veel mensen kunnen het niet opbrengen en beslissen dan toch voor een operatie te kiezen: maagverkleining waardoor ze veel vlugger verzadigd zijn. Het komt hun gezondheid wel ten geode omdat ze minder gauw hart- en vaatziekten, kanker en diabetes zullen krijgen, althans statistisch.

Wie wil vermageren moet opletten voor het jojo-effect en ook voor galstenen.

Maar je kan  – als je de wilskracht hebt – ook beslissen om anders te gaan eten. Dat is ook niet zo simpel, omdat er vaak een jojo-effect optreedt. En met dat effect gaan ook vaak onaangename neveneffecten gepaard.

Vrouwen die het slachtoffer worden van het zogenaamde jojo-effect als gevolg van drastische vermageringskuren, gevolgd door nieuwe buien van eetlust, lopen namelijk een groot gevaar galstenen te ontwikkelen. Zijn galstenen in bepaalde mate al een erfelijke aangelegenheid, dan moeten vrouwen die daardoor al meer in aanmerking komen ook rekening houden met dit effect als ze een vermageringskuur willen beginnen.

Uit een onderzoek aan de universiteit van Boston is gebleken dat vrouwen met een constant gewicht een veel lagere kans hebben op galstenen. Vrouwen die geregeld met een schommeling van het gewicht af te rekenen hebben tussen de 5 en de 10 kilo zijn mogelijke kandidates voor galstenen. Hun kansen stijgen met nagenoeg 70%. Hoe groter de schommeling in gewicht, des te groter de kans op galstenen.

Zelfs vrouwen die al licht schommelen, en niet meer dan 2,5 kilogram variëren in gewicht, lijken al een verhoogde kans op galstenen te ontwikkelen. Men neemt aan dat niet enkel het gewicht is dat hier een rol speelt, maar de echte oorzaken die samenhangen met deze gewichtsschommelingen zijn nog niet echt gevonden. In elk geval lijkt het erop dat een constant gewicht veel gezonder is.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Klop van de klok of van de lente?

Waarom is de wereld toch zo moe? Of tenminste de halve wereld, want vooral op het noordelijk halfrond manifesteert zich een merkwaardige soort vermoeidheid: een mengeling van burn-out, depressie, winterkwaaltjes die maar niet overgaan, depressieve gevoelens, en...

Lees meer

Hoe valstrikken voor je lever vermijden

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam, zoniet het belangrijkste. Het zorgt voor de eliminatie van toxische stoffen, helpt bij de vertering, maakt gal aan, en we hebben er alle belang bij er goed zorg voor, te dragen. Dat zorg dragen gebeurt door...

Lees meer

De lever: Barometer van je gezondheid

Het hart is natuurlijk een belangrijk orgaan, maar eigenlijk is het enkel en alleen maar een pomp. Het heeft geen emoties, geen persoonlijkheid, het stuwt gewoon het bloed het lichaam rond, meer niet. Dat zei de wereldberoemde hartchirurg Dr. Barnard, tientallen jaren...

Lees meer