Hoe kun je vergiftiging door koolstofmonoxide voorkomen?

We naderen de herfsttijd en af en toe krijgen we al een mistige avond of morgen en luchtinversie. Dat betekent gevaar voor koolmonoxide en vergiftiging. Daar moet je bijzonder voorzichtig mee zijn en op tijd schoorstenen en kachels laten onderhouden, want je ruikt het niet, je ziet het niet, maar het is er en kan je leven kosten.

Koolstofmonoxide of CO is een onzichtbaar, reukloos gas dat vrijkomt bij onvolledige verbranding van brandstoffen als gas, olie, steenkool of hout. Die onvolledige verbranding is meestal te wijten aan zuurstoftekort ten gevolge van een gebrekkige verluchting. Maar ook uitlaatgassen van auto’s bevatten het. De grootste risico’s tot intoxicatie bevinden zich echter binnenshuis waar waterverwarmers en kachels gebruikt worden. Deze geven CO vrij als ze verkeerd geïnstalleerd zijn, als ze verkeerd gebruikt worden, als ze slecht onderhouden zijn, als er problemen zijn met de schouw of met de luchtafvoer, of als het lokaal waarin ze gebruikt worden onvoldoende verlucht is.

Het is van groot belang kachels, boilers zowel op gas, stookolie als hout goed te laten onderhouden om vergiftiging door koolstofmonoxide te voorkomen.

Vijfenzeventig procent van alle ongevallen vinden plaats tussen september en april (tijdens de koelste maanden van het jaar dus). Zestig procent van de ongevallen doen zich voor in de badkamer of de douchecel. In meer dan zestig procent van de gevallen ligt de oorzaak bij een of ander klein waterverwarmingstoestel (opgepast voor badboilers en vijf-liter-gasgeisers). Je kan veel problemen vermijden door de schoorsteen op regelmatige tijdstippen te reinigen, door hem na een lange periode van niet-stoken eerst goed te laten doorwaaien.

Verder is het raadzaam het vuur overdag goed te onderhouden (Fout is: de kachel bijna leeg te laten branden en hem vervolgens stampvol te laden. Goed is: regelmatig kleine hoeveelheden brandstof toe te voeren en de luchttoevoer zo te regelen dat je heldere vlammen en weinig rook hebt).

’s Avonds voor het slapengaan moet het vuur getemperd worden. Bij mistig en windstil weer moet voor voldoende luchtverversing worden gezorgd. Vermijd ten allen prijze dat de kamer hermetisch afgesloten zou zijn.

Ook belangrijk is dat er altijd voldoende toevoer van verse lucht in de kamer is. Op die manier kun je veel onheil voorkomen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer