nov 30, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom is alcohol zo gevaarlijk?

Een van de grootste oorzaken van het stijgende aantal verkeersdoden is de snelheid, roekeloos rijgedrag en vooral ook alcohol en drugs. Dat is niet enkel in ons land zo, maar in veel andere Europese landen zoals Frankrijk en Italië. In Scandinavische landen geldt nultolerantie aan het stuur, bij ons ligt de grens op 0,5 promille, en dat komt neer op twee glazen. Daar komt ook het risico van rijden onder invloed van drugs bij en bij jonge mensen is dat een groot probleem geworden.

Een paar dagen geleden werd trouwens bekend gemaakt dat de grootste stijging van het aantal chauffeurs die onder invloed rijden, te vinden is in de categorie tussen 26 en 38 jaar.

Alcohol is een gevaarlijke drug, maar de lobby is zo sterk dat maatregelen van de overheid voor veiligheid in het verkeer en voor de gezondheid afgeblokt en gedwarsboomd worden.

Met de feestmaanden in het vooruitzicht lijkt het er niet beter op te worden. Bovendien is de dranklobby heel sterk. Een belangrijke tak van de economie hangt er aan vast, vooral in Frankrijk en Italië waar de wijnboeren zich als een duivel in een wijwatervat verweren tegen de gezondheidslobby die stelt dat alcohol een drug is, giftig is en verantwoordelijk is niet enkel voor doden in het verkeer, maar ook voor huiselijke en burendrama’s als gevolg van vechtpartijen, afrekeningen en geweld onder invloed, maar ook voor het stijgend aantal patiënten die te maken krijgen met reumatische problemen, obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker.

Franse verslavingsspecialisten zijn dan ook enorm verwonderd dat de president zich gekant heeft tegen een alcoholvrije maand januari. Hij deed die verklaring tijdens een bezoek aan de Champagnestreek, het gebied bij uitstek waar het zogenaamde “edele” vocht bij hectoliters geproduceerd wordt. Dat het een belangrijke lobby en bedrijfstak is, mag duidelijk zijn, maar dat een president zich kant tegen een voorstel van de gezondheidssector is voor een groot aantal dokters en profs onbegrijpelijk.

Professor Dr. Mickael Naasila voorzitter van de Société Française d’Alcoologie betreurde dat de Franse president de economische belangen liet voorgaan op de gezondheid van de Fransen. Hij wond er geen doekjes om: alcohol is een drug en is kankerverwekkend en veroorzaakt hart- en vaatziekten, jicht en diabetes. Die problemen zijn in Frankrijk dan ook groot, omdat de Fransen tot de grootste drinkers van West-Europa worden gerekend. Vorige week was er in Frankrijk zelfs protest tegen grote Franse alcoholproducenten – nota bene door de werknemers zelf – omdat ze gedwongen werden op het werk alcohol te drinken. Die bedrijven ontkennen dat uiteraard.

Maar alcohol is een groot probleem. Je kan beter overschakelen op alcoholvrije dranken, behalve frisdranken omdat het suikergehalte, aroma’s  en de bewaarmiddelen daarin zo groot zijn dat ze dan weer voor andere problemen zorgen.

Ook toxicoloog prof. Tytgat van de Leuvense universiteit onderstreepte het gevaar van alcohol: het is een drug. En moest alcohol nu uitgevonden, het zou meteen door de overheid verboden worden. Duidelijke taal dus! Wat kan je dan doen? Er zijn heel veel lekkere dranken die je zelf kan maken of bereiden. Thee en koffie, maar uiteraard ook water zijn erg gezond. En wil je het gezellig en gevarieerd maken, pers dan zelf fruit, of doe het in de blender. Dan ben je tenminste zeker van wat je eet of drinkt.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer

Klop van de klok of van de lente?

Waarom is de wereld toch zo moe? Of tenminste de halve wereld, want vooral op het noordelijk halfrond manifesteert zich een merkwaardige soort vermoeidheid: een mengeling van burn-out, depressie, winterkwaaltjes die maar niet overgaan, depressieve gevoelens, en...

Lees meer