apr 13, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Zelf koken is gezonder, O.K., maar hoe blijft je appelcompote mooi van kleur en gezond zoet?

Er wordt veel meer thuis gekookt dan een paar maanden geleden. Dat is ook logisch, want we zitten “in ons kot”. Op restaurant gaan is er niet bij en de afhaalpunten liggen vaak niet in de buurt en zijn soms ook problematisch. Dus draait de eigen kookpot overuren.

Velen hebben geleerd wat we jarenlang hadden verleerd: zelf koken en leuke receptjes opzoeken, bedenken en toepassen. Trouwens: wat je zelf kookt, is ook beter gekookt, want bewaarmiddelen worden er niet aan toegevoegd, niemand gaat in de eigen keuken smaakversterkers, kleurmiddelen, enzovoorts toepassen. Kortom, het heeft ook zo zijn voordelen, vooral voor de gezondheid.

Dat het niet van de eerste pollepel lukt om een keukenprins of -prinses te worden, begrijpen we maar al te goed. Het zal voor velen al meevallen als ze zonder snijwonden een aardappel of appel kunnen schillen. Maar al doende leert men en na de crisis zal je er veel ervaring en wellicht ook een betere gezondheid aan overhouden, want je eigen kookpot kan je naar je hand zetten, je kan de ingrediënten zelf kiezen, je kan ze zowel in functie van je smaak en die van het gezin, als van je gezondheid laten afhangen. Zo is het aan te bevelen meer fruit en groenten te eten, dat weet intussen iedereen. Waarom zou je van deze gelegenheid niet profiteren om dat eens toe te passen.

En kinderen hebben soms een hekel aan fruit, maar niet als je het fruit in een lekker gerecht kan toepassen of kan combineren. Niemand zal vies zijn van een lekker fruitgebakje en als kinderen geen appelen lusten, dan kan je ze nog altijd een lekkere schotel appelcompote voorzetten, die zullen ze beslist lusten.

Maar het oog wil ook wat en het probleem met appelcompote is dat het zo snel verkleurt waardoor het zijn aantrekkelijk aspect verliest.

Daar kan je natuurlijk wat aan doen, zodat je zowel het oog als de smaakpapillen kan blijven strelen.

Want niets is lekkerder dan dingen die je zelf hebt klaar gemaakt. Het nadeel is echter dat ondanks de heerlijke smaak en de zekerheid dat je verse en gezonde producten hebt gebruikt, het uitzicht soms minder fraai is dan bij industriële producten.

Appelcompote bijvoorbeeld heeft de neiging snel te verkleuren. Daarom deze reusachtige tip: als je appelcompote klaar is en je wil hem bewaren, dan moet je er wat citroensap aan toevoegen en die er flink onder roeren. Natuurlijk moet je de glazen kom of pot op een dikke handdoek zetten, anders loop je het risico dat het glas springt. Maar door het citroensap zal de appelcompote zijn verse kleur bewaren en hoef je je niet meer te schamen als de kinderen aan tafel aanschuiven om van het “gecamoufleerde gezonde fruit” te genieten. Daardoor krijgen je heerlijke zelfgemaakte gerechten plots veel meer waarde: de smaak zal hen verrassen, maar het uitzicht eveneens. Zo wordt samen eten weer een feest.

En wil je een gezonde zoetstof gebruiken in de appelcompote? Dat kan perfect, want Stevabell van Fytobell bevat helemaal geen suiker, is op basis van Stevia, dus 200 maal zoeter dan suiker, geen calorieën en gemakkelijk te gebruiken, want het is zodanig samengesteld dat je voor je recepten dezelfde hoeveelheid Stevabell kan gebruiken als je vroeger kristalsuiker zou hebben gebruikt. Gezond, gemakkelijk en prettig!

Je vindt Stevabell strooikristallen in de betere reformzaak en bij de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoofdpijn door te weinig drinken

Veel drinken is essentieel voor de afvoer van afvalstoffen en het voorkomt uitdroging. Een tekort aan vocht kan hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken. Daarnaast kan een vochttekort leiden tot verstopping. Drink daarom minimaal 2 liter per dag. Wát je drinkt is wel...

Lees meer

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Broccoli: het natuurlijke anti-kankerwapen

We zijn een stuk van de natuur en dus moeten we ons in leven houden met elementen uit die natuur. Hoe meer je van de natuur en de oorspronkelijke samenstelling van de schepping afwijkt, des te groter wordt het risico op problemen. Een van de grote problemen van deze...

Lees meer

Champignons: je beste bodyguard

Vorige week werd door de overheid de week van de valpreventie afgekondigd. Het is geen overbodige maatregel om dit onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Als je twintig bent en je maakt een valpartij, dan loopt dat gewoonlijk goed af, zonder problemen,...

Lees meer

Hoe kun je gezond, maar efficiënt afslanken?

Heel wat moderne problemen zijn terug te voeren tot een nog groter probleem van deze tijd: obesitas. Zowel kanker, hart- en vaatziekten, beroerte, diabetes, problemen met de immuniteit, last in de spieren en rugklachten, evenals vroegtijdig overlijden kunnen te maken...

Lees meer

KOMKOMMER: lentefrisse, afslankende lekkernij

Het is lente, of wat er zou moeten voor doorgaan, maar ondanks het minder fraaie weer heeft de natuur ons toch kansen gegeven om het lentegevoel te ervaren, vooral door middel van groenten die nu volop worden aangeboden. Eentje daarvan is komkommer. Want hoewel...

Lees meer