apr 13, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Zelf koken is gezonder, O.K., maar hoe blijft je appelcompote mooi van kleur en gezond zoet?

Er wordt veel meer thuis gekookt dan een paar maanden geleden. Dat is ook logisch, want we zitten “in ons kot”. Op restaurant gaan is er niet bij en de afhaalpunten liggen vaak niet in de buurt en zijn soms ook problematisch. Dus draait de eigen kookpot overuren.

Velen hebben geleerd wat we jarenlang hadden verleerd: zelf koken en leuke receptjes opzoeken, bedenken en toepassen. Trouwens: wat je zelf kookt, is ook beter gekookt, want bewaarmiddelen worden er niet aan toegevoegd, niemand gaat in de eigen keuken smaakversterkers, kleurmiddelen, enzovoorts toepassen. Kortom, het heeft ook zo zijn voordelen, vooral voor de gezondheid.

Dat het niet van de eerste pollepel lukt om een keukenprins of -prinses te worden, begrijpen we maar al te goed. Het zal voor velen al meevallen als ze zonder snijwonden een aardappel of appel kunnen schillen. Maar al doende leert men en na de crisis zal je er veel ervaring en wellicht ook een betere gezondheid aan overhouden, want je eigen kookpot kan je naar je hand zetten, je kan de ingrediënten zelf kiezen, je kan ze zowel in functie van je smaak en die van het gezin, als van je gezondheid laten afhangen. Zo is het aan te bevelen meer fruit en groenten te eten, dat weet intussen iedereen. Waarom zou je van deze gelegenheid niet profiteren om dat eens toe te passen.

En kinderen hebben soms een hekel aan fruit, maar niet als je het fruit in een lekker gerecht kan toepassen of kan combineren. Niemand zal vies zijn van een lekker fruitgebakje en als kinderen geen appelen lusten, dan kan je ze nog altijd een lekkere schotel appelcompote voorzetten, die zullen ze beslist lusten.

Maar het oog wil ook wat en het probleem met appelcompote is dat het zo snel verkleurt waardoor het zijn aantrekkelijk aspect verliest.

Daar kan je natuurlijk wat aan doen, zodat je zowel het oog als de smaakpapillen kan blijven strelen.

Want niets is lekkerder dan dingen die je zelf hebt klaar gemaakt. Het nadeel is echter dat ondanks de heerlijke smaak en de zekerheid dat je verse en gezonde producten hebt gebruikt, het uitzicht soms minder fraai is dan bij industriële producten.

Appelcompote bijvoorbeeld heeft de neiging snel te verkleuren. Daarom deze reusachtige tip: als je appelcompote klaar is en je wil hem bewaren, dan moet je er wat citroensap aan toevoegen en die er flink onder roeren. Natuurlijk moet je de glazen kom of pot op een dikke handdoek zetten, anders loop je het risico dat het glas springt. Maar door het citroensap zal de appelcompote zijn verse kleur bewaren en hoef je je niet meer te schamen als de kinderen aan tafel aanschuiven om van het “gecamoufleerde gezonde fruit” te genieten. Daardoor krijgen je heerlijke zelfgemaakte gerechten plots veel meer waarde: de smaak zal hen verrassen, maar het uitzicht eveneens. Zo wordt samen eten weer een feest.

En wil je een gezonde zoetstof gebruiken in de appelcompote? Dat kan perfect, want Stevabell van Fytobell bevat helemaal geen suiker, is op basis van Stevia, dus 200 maal zoeter dan suiker, geen calorieën en gemakkelijk te gebruiken, want het is zodanig samengesteld dat je voor je recepten dezelfde hoeveelheid Stevabell kan gebruiken als je vroeger kristalsuiker zou hebben gebruikt. Gezond, gemakkelijk en prettig!

Je vindt Stevabell strooikristallen in de betere reformzaak en bij de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe lang kun je diepvriesproducten bewaren?

Vroeger kende men enkel inpekelen als een methode om voedsel langer te bewaren. Het waren alleen de rijkere kasteelheren die een vrieskelder hadden. Dat was een soort tumulus of heuvel bedekt met dikke lagen aarde waarin een gemetste kelder was ondergebracht waar in...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer

Chocolade: smullend hartziekten voorkomen

De discussie blijft duren en dat heeft de Nederlandse Dr. Gert Schuitemaker van de orthomoleculaire wetenschappen duidelijk gemaakt. Chocolade is een geweldig genotmiddel. Veel vrouwen vertonen vooral in de periode rond de menstruatie een onweerstaanbare drang om...

Lees meer

Prostaatkanker voorkomen: meer tomaten eten!

Wat borstkanker voor vrouwen betekent, geldt voor mannen: prostaatkanker. Vroegtijdige opsporing is daarbij van belang, maar je kunt ook invloed uitoefenen op de kans dat je prostaatkanker krijgt. Met andere woorden, door je leefstijl aan te passen, verkleint je...

Lees meer