apr 12, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Je microbioom bepaalt je gezondheid

We hebben ongeveer vijftien kilogram bacteriën in onze darmen. Dat is goed voor miljarden kleine beestjes. Wie het woord bacteriën verneemt, denkt meteen aan iets negatief, maar dat is niet per se zo, integendeel. Wel is het van belang dat de goede bacteriën de overhand hebben zodat ze de slechte bacteriën de baas kunnen. Dat bacterieel leven noemen we de darmflora of het microbioom. De diversiteit bepaalt onze gezondheid. Massale doses antibiotica, junkfood, gebrek aan vezels en voedingsstoffen voor de bacteriën verarmen dat microbioom daardoor wordt ook onze gezondheid langzaam maar zeker ondergraven. Het komt er dus op aan de negatieve effecten voor het darmmicrobioom te verhinderen en stoffen aan te reiken waardoor de goede bacteriën als het ware kunnen floreren. Moeilijk is dat niet, maar het vergt wel enige kennis en vooral een beslissing en doorzetting.

Veel fruit en groenten eten, helpt darmkanker voorkomen. Yoghurt is een uitstekend product om de darmflora te herstellen. We eten te geraffineerd, te vet, te zoet. Het lichaam vergiftigt op die manier zichzelf.

Vernietig je darmmicrobioom niet

Niet zonder reden heeft de WHO (de wereld gezondheid organisatie) alle gezondheidsdiensten van alle landen ter wereld gewaarschuwd voor een nieuwe pandemie: n.l. resistentie voor antibiotica. Het overdadig en onbesuisd gebruik heeft geleid tot wat we nu meemaken: in veel ziekenhuizen is dat een huizenhoog probleem geworden met als fataliteit de MRSA-problemen oftewel resistente bacteriën die de werking van antibiotica omzeilen. Als antibiotica levensreddend moeten zijn, dreigt een catastrofe.

We hebben er dus alle belang bij het eigen microbioom zo gezond mogelijk te houden zodat de flora in staat zijn om aanvallen op de gezondheid het hoofd te bieden, zonder dat er sterke, schadelijke middelen moeten worden aangewend.

Dat microbioom is bij iedereen verschillend. De werking ervan bepaalt de kracht van het immuunsysteem. Het microbioom in de darmen bepaalt vrijwel alle systemen in het hele lichaam: van darmen en spijsvertering, tot longen, ademhaling en zelfs het brein. Ook het cellulair leven is ervan afhankelijk. Met gezonde darmflora heb je minder of zelfs geen risico op kanker. En dat wil toch wat zeggen. Dan komt het er op aan te weten door welke stoffen, elementen, denk- of handelwijze dat microbioom wordt beïnvloed. Zelfs het microbioom bepaalt meer je gevoeligheden en erfelijke kleine kanten, dan het DNA zelf.

Heel vroeg

En dat microbieel leven wordt al heel vroeg in het leven bepaald. Daardoor zijn kinderen die op een natuurlijke wijze geboren worden, beter beschermd dan kinderen die middels een keizersnede ter wereld kwamen. De vaginale microben zorgen er heel vroeg in het leven voor dat de baby’s een natuurlijke immuniteit opgebouwd krijgen. Men houdt er zelfs rekening mee dat kinderenziekten zoals autisme hier een mogelijke oorsprong zouden vinden.

Dr. Melvin Greaves van het Institute for Canvcer Research in Londen is van mening dat de meest voorkomende vormen van klanker bij kinderen een microbiële link hebben.

Om dat te voorkomen zijn volgende elementen van belang:

  • Vaginale bevalling en niet via keizersneden
  • Borstvoeding gedurende ten minste zes maanden
  • Contact met andere kinderen zoals in de crèche
  • Contact met oudere broers en zusters
  • Contact met de natuur en leven op het platteland.

Onderzoek uit het verleden ondersteunt deze suggesties, waaruit bleek dat kinderen die meer tijd in de crèche doorbrachten een significant verminderd risico op ALL hadden. Borstvoeding werd ook in verband gebracht met een verminderd risico, terwijl introductie van flesvoeding binnen 14 dagen na de geboorte positief geassocieerd was met veelvuldige ziekten zoals ALL, evenals exclusieve flesvoeding tot 6 maanden.

Verzorg de darmen

Heel wat ziekten hebben dus met darmproblemen te maken. De volkswijsheid wist dat trouwens al lang en heeft heel wat spreekwoorden bedacht om er deze kennis gekristalliseerd in neer te leggen. Een gezegde als: „De dood huist in de darm” zegt genoeg. Darmziekten behoren in het geïndustrialiseerde westen tot de meest voorkomende problemen en ook de meest dodelijke. Een op vijf patiënten sterft aan kanker en meer dan de helft daarvan is darmkanker.

Eenvoudige problemen zijn trouwens ook terug te voeren tot darmproblemen: paradentose, hardlijvigheid, vergiftigingsverschijnselen, dikke buik, opgeblazen gevoel, huidproblemen. Redenen genoeg om spaarzaam te zijn op je darmen, ze goed te behandelen met eenvoudige en zo natuurlijk mogelijke middelen. Yoghurt en melkwei en zuurkool, zijn naast rauwkost, de voornaamste.

Schade

Door wetenschappelijk onderzoek werd ontdekt dat de helicobacter pylori verantwoordelijk kan zijn voor een groot aantal ontstekingen van het maag- darmkanaal. Artsen geven al te graag en al te gemakkelijk een breedspectrum antibioticum, maar slaan te weinig acht op de schade die het op langere termijn kan veroorzaken. Antibiotica moet eigenlijk beperkt blijven tot problemen waarbij het lichaam de zaak zelf niet meer aankan en zachtere therapieën falen. Antibiotica hebben een funeste uitwerking ook op de goede en levensnoodzakelijke darmbacteriën, de zogenaamde darmflora. Dit is belangrijk voor de voorbereiding van de spijzen en de uiteindelijke absorptie van waardevolle elementen.

Giftig

Door gebrekkig werkende darmflora kunnen in de darmen gistingen ontstaan. Het gevolg daarvan is dat giftige afvalproducten van de stofwisseling, via de darmen in het bloed terecht komen en daardoor de lever overbelasten. Als dit proces jarenlang aanhoudt, raakt de lever zijn vermogen om het lichaam van gifstoffen te ontdoen voor een deel kwijt. Dat alles is meestal het gevolg van misbruik van antibiotica, terwijl er voor de meeste kwaaltjes eenvoudiger en minder gevaarlijke oplossingen bestaan. Veel artsen zijn te roekeloos met hun voorschriftgedrag, maar geneeskunde is in veel gevallen een consumptieartikel geworden.

Yoghurt, melkwei en zuurkool

De darmflora herstellen moet de eerste opdracht zijn, wil men het lichaam zijn natuurlijke afweerkrachten teruggeven en maken dat zowel de lever als de darmen hun werk optimaal kunnen vervullen. Gezond werkende darmen en een goed werkende lever garanderen een jarenlange gezondheid. Daarom moet allereerst de voeding worden aangepast. Dat betekent dus ook volkomen afstappen van het gebruik van varkensvlees, witte meelspijzen, dus ook geen wittebrood en gebakjes, geen witte suiker en absoluut geen geraffineerde voeding oftewel junkfood. Wel gunstig zijn echte yoghurt met melkzure bacteriën.

Melkwei, afkomstig van de kaasbereiding met melk van koeien die op hebben gegrazen, levert een schitterend product dat nuttig is bij het herstel van de darmflora, maar ook om te vermageren, vanwege het orootzuur. Melkwei is ook gunstig bij de behandeling van schimmels, huidontstekingen, keelontstekingen en uiteraard dysbacteriose. Eigenlijk moeten patiënten die last hebben met de spijsvertering en de darmen, vóór elke maaltijd een paar soeplepels melkwei gebruiken en bij de hoofdmaaltijd zuurkool eten.

Maanden werk

Het kan wel een paar maanden duren eer de darmen zich volkomen hebben hersteld, maar het loont echt de moeite. Om te beletten dat het lichaam zichzelf langzaam vergiftigt is het zoveel mogelijk vermijden van antibiotica en een gezonde volwaardige voeding met veel rauwkost en zuurkool, naast het gebruik van yoghurt en melkwei, ten zeerste aan te bevelen. Op die manier krijg je ook minder kans op darmkanker en dat is in onze maatschappij al heel wat.

En een tip voor een uitstekend probioticum: Digesbiose van Fytobell.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Of je kunt Digesbiose van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer