mei 22, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe zeer oud worden en toch gezond blijven?

Iedereen wil graag oud worden, zeer oud zelfs, zonder oud te willen zijn. Het klinkt wat contradictorisch, maar eigenlijk is deze boutade van essentieel belang. De levenswil is enorm belangrijk en er zullen maar heel weinig mensen zijn, of geen, die vinden dat “hun leven voltooid is” om het met een uitspraak te benoemen die dezer dagen in de media voor enorme ophef heeft gezorgd. Terecht trouwens: wie wil er niet blijven leven. Je kunt er allerlei filosofische (drog)redenen voor bedenken, maar we hebben wel een eeuwigheidsgedachte en -drang in ons.

Dus kunnen we er maar beter het beste van maken om zo lang mogelijk te leven en zo lang mogelijk gezond te blijven.

De genen die we bij de geboorte meekregen zijn belangrijk om gezond te blijven en ouder te worden, maar de levenswijze is nog belangrijker.

Recept eeuwige jeugd

Ouder worden is normaal, de jaren schreiden voort. Maar oud worden is minder prettig, vooral als ziekte en ongemakken de bekroning van een actief en creatief leven komen hinderen. Met het ouder worden verandert er heel wat in ons lichaam. Niet alleen lichamelijk, ook psychisch. De botten worden brozer, de conditie staat minder scherp, de vetlaagjes verraden de jaren en hier en daar duiken problemen op. Maar ouder worden en toch gezond blijven kan ook. Het komt erop aan verstandig gebruik te maken van de mogelijkheden waarvan de celvernieuwing maximaal kan profiteren. Gezond eten, voldoende vitamines en mineralen, voldoende eiwit en zetmeel, niet te veel verkeerd vet en vooral ook calcium en gezond bewegen. Misschien komt zo het recept van de eeuwige jeugd binnen bereik?

Vitamines en antioxidanten

De cellen van het lichaam hebben een voorgeschreven programma: ze vernieuwen zichzelf voortdurend. Ze hebben evenwel ook een ingebouwde genetische klok waarbij ze na verloop van tijd geen genetische repliek meer kunnen maken: de celvernieuwing laat steekjes vallen en hoe langer dit proces duurt, hoe groter de steken worden, tot ze op den duur niet meer te repareren zijn.

De cellen zijn dan aan het eind van hun reproductiecapaciteit, de genetische klok heeft bepaald dat de veroudering wordt ingezet. Op macromoleculaire schaal doen de vrije radicalen ook hun werk binnen de cellen. De invloed van vitamines zoals de vitamine E, bewijst evenwel ook dat bepaalde antioxidanten een grote invloed hebben – en een gunstige – op dat verouderingsproces. Toxines, bestralingen, milieufactoren in voeding, lucht en water en uiteraard ook emotionele elementen spelen een rol in de snelheid waarmee het verouderingsproces zich voltrekt. Maar dat betekent ook dat we er invloed kunnen op uitoefenen.

Factoren die invloed hebben

Niet alle mensen worden even oud. In sommige families is het een traditie oud te worden, terwijl dat bij anderen niet het geval is. Als men tot een familie behoort waarin het traditie is zeer oud te worden, mag men ervan uitgaan dat de gemiddelde leeftijd 1,5 tot 3 jaar langer zal zijn. De erfelijke aanleg is dus mee bepalend voor de levensverwachting. Die veroudering is trouwens een zeer relatief begrip, want er zijn mensen die op hun veertigste biologisch ouder zijn dan vijftigers. De kalender van de verjaardag zegt dus niet alles. Er zijn bijgevolg factoren die de veroudering kunnen versnellen, terwijl anderen het geheim kennen om ondanks de jaren toch jonger te blijven.

Zo is het bekend dat gebrek aan activiteiten, zowel geestelijk als fysiek vroeger ouder maakt, terwijl de woonplaats er ook toe doet, want plattelandsbewoners leven gemiddeld vijf jaar langer dan stadsmensen. Het huwelijk heeft ook krachten als elixir, want gehuwden leven gemiddeld drie jaar langer dan ongehuwden. Corpulente mensen leven eveneens minder lang en de levensverwachting neemt recht evenredig af met het toenemen van het gewicht: hoe zwaarder men wordt, hoe minder lang men zou kunnen leven.

Roken nog een negatieve factor: 20 sigaretten roken per dag verkort het leven met gemiddeld 7 jaar en wie het dubbele rookt, dus 2 pakjes per dag, leeft 12 jaar korter.

Een recept om gezond ouder te worden? Gezond verstand!

Iedereen heeft het, maar niet iedereen gebruikt het, of wenst het te gebruiken. 

Maar het recept is duidelijk:

  • gezond eten
  • een normaal gewicht nastreven
  • voldoende slapen en ontspannen
  • niet roken
  • voorzichtig met alcohol
  • geluk nastreven met je partner, want gehuwde mensen leven langer
  • niet piekeren, want gedachten zijn krachten

Dat alles zal een lang leven in gezondheid ten goede komen.

En een natuurlijke tip die kan helpen:

Antoxid-Plus van Fytobell, een sterke antioxidant met vitamines, de beste bescherming tegen vrije radicalen.

Je vindt Antoxid-Plus van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2974-442.

Of je kunt Antoxid-Plus van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer