sep 12, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Is het gevaarlijk als je hoest blijft duren?

Tegen wisselvallig weer moet je een beetje opgewassen zijn. Niet enkel omdat het niet prettig is: de ene dag mooi en zonnig, de andere dag fris, winderig en nat, maar vooral omdat de wisselende temperaturen het immuunsysteem behoorlijk op de proef stellen. Daardoor voelen velen zich landerig, een beetje depri, beginnen te hoesten, te snotteren of geraken maar niet van hun hoestbuien verlost.

Een hoest is een symptoom van een probleem, maar geen ziekte op zich. Doorgaans is de hoest snel voorbij, maar door passend in te grijpen belet je dat die chronisch wordt.

Als een verkoudheid langer dan twee weken aansleept, is het verstandig een arts te raadplegen. Niet dat je leven in gevaar komt, maar het is onplezierig, vermoeiend en het werkt veel mensen op de zenuwen op een terras, op restaurant, op kantoor. Bovendien ben je zelf gehinderd om normaal te functioneren, te werken, te genieten, zelfs op vakantie te gaan. Dus kun je maar beter achterhalen wat de oorzaak is en wat je er kunt aan doen.

Oorzaak achterhalen

Een hoest is een symptoom, geen ziekte. De oorzaak kan wel een ziekte zijn: een ontsteking van de keel, de luchtpijp, de longen. Of het kan ook gaan om een begeleidend verschijnsel: covid bijvoorbeeld, of een allergie, of een zenuwreflex. Laat het nakijken, doorgaans is er snel en efficiënt iets aan te doen, zelfs met ongevaarlijke en natuurlijke maar toch efficiënte middelen.

Ben je roker, of heb je langere tijd gerookt, meld dat ook aan de arts of het ziekenhuis, want rokers hebben tienmaal meer risico op aandoeningen van de luchtwegen dan mensen die nooit hebben gerookt. Ook werken in een vervuilende industrie, in een stofferige omgeving, of wonen in het centrum van de stad, in een industriegebied, aan een kruispunt met rode lichten waar auto’s vaak moeten stoppen, afremmen en weer optrekken, kunnen een indicatie zijn van de richting waarin moet worden gezocht.

Een keelontsteking kan evengoed aanleiding geven tot hoest. Zelfs ontstoken tandvlees of problemen met de tanden tasten de immuniteit aan en dus kan een verkoudheid moeilijker genezen.

Ook je levenswijze speelt een rol: wat eet je, beweeg je, heb je genoeg ontspanning en voldoende slaap, ben je gelukkig, heb je covid gehad, een recente vaccinatie, of heb je veel last van stress, het zijn allemaal indicatoren waarop het antwoord meestal een verklaring kan leveren voor de aanslepende hoest. In elk geval moet je beletten dat die hoest chronisch wordt of zich installeert als een geconditioneerde reflex, een soort zenuwhoestje dus.

Drink water

Als je moet niezen, kuchen, hoesten, dan zie je in tegenlicht de “vochtige lucht” in het rond vliegen. De conclusie is gauw gemaakt: er ontsnapt vochtige lucht, dus minder drinken. Totaal fout. Want om een verkoudheid te verkorten, kun je best gehydrateerd blijven. Slijmvliezen die uitgedroogd zijn, laten bacteriën en virussen vrij spel. Met andere woorden: hydrateer je om een dam op te werpen tegen verkoudheid en keelaandoeningen. Drink daarom minstens anderhalve liter water per dag. Water of kruidenthee is toegestaan, alcohol daarentegen niet. Ook koffie, zwarte thee en frisdranken zijn compleet uit den boze. Die dehydrateren het lichaam nog meer.

Vandaar dat vroeger werd aangeraden om in geval van een neusverkoudheid zout water op te snuiven door om beurt één neusgat dicht te knijpen. Dat blijkt een juiste raadgeving te zijn geweest. Vandaar dat zout zeewater nu in een spuitbus in de apotheek te koop wordt aangeboden, precies om de neusslijmvliezen te bevochtigen en dus bacteriën en virussen te ontmoedigen.

Ook slaap is heel belangrijk. Onderzoek aan de universiteit van Californië heeft uitgewezen dan minder dan zes uur slapen, de kans op een verkoudheid met de factor vier, vermeerdert, tegenover mensen die minstens zeven uur doorslapen. Wakker liggen in bed heeft niet dezelfde waarde als een volwaardige slaap. Regelmaat is hier van groot belang.

Wat moet je doen?

  • Eet licht verteerbare kost, maar wel boordevol antioxidanten: bessen, citroen, appelen, fruit.
  • Stimuleer de immuniteit door de darmflora te verbeteren: yoghurt.
  • Verzacht hoest en keelpijn met natuurhoning.
  • Drink voldoende water, maar geen alcohol, koffie, zwarte thee en frisdranken.
  • Rust en ontspan voldoende.
  • Slaap minstens zeven à acht uur.
  • Rook niet.
  • Gebruik Echinacea, bèta-glucaan en vitamine C.
  • Tijm met honing is een goede hoeststiller.

Een tip: Digesbiose om de darmflora te saneren.

Immunibell met vitamine C en Echinacea van Fytobell.

En Prosan Forte, de natuurlijke hoestsiroop die helpt.

Alles verkrijgbaar in de apotheek of online via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Met volgende CNK-bestelnummers=

Immunibell van Fytobell met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Prosan Forte van Fytobell: met CNK-bestelnummer 3079-597.

Digesbiose van Fytobell met CNK-bestelnummer: 4785-408.

Zo heb je alle kansen om je weer in topvorm te voelen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Als vrouwen klagen is dat doorgaans terecht

Veel vrouwen krijgen van hun omgeving dikwijls het verwijt dat ze emotioneel zijn, dat ze hun ongemakken zelf fabriceren in hun fantasie en dat ze positiever moeten denken. Vrouwen klagen niet zo gemakkelijk als mannen en als ze een probleem ervaren is dat doorgaans...

Lees meer

Epidemie op komst? Geen last van!

Elke dag hoor je iets over een epidemie: verkoudheid, griep, RSV, covid, buikgriep, diarree, maagaandoeningen… het houdt niet op. Dat alles met de feestweken die in aantocht zijn, geen leuke vooruitzichten. Ontelbaar zijn de patiënten die de feestweken in bed moeten...

Lees meer

Ben je ook op zoek naar “het geluk”?

Het heeft natuurlijk geen betekenis, maar vooral in deze periode van het jaar, de feestweken, de glitter en lampjes, de muziek, vragen veel mensen zich af of het allemaal wel echt is, een betekenis heeft of klatergoud is. Vooral de tegenstellingen vallen vaak zwaar,...

Lees meer