braakneigingen, nadien wazig zien, dan vallen stukken uit het gezichtsveld weg en kun je moeilijk lezen omdat letters en stukken van een zin in het niets verdwijnen en nadien eindigt het met barstende hoofdpijn. Je kunt geen fel licht verdragen en lawaai en stress zijn eveneens erg hinderlijk.
Vrouwen die zeuren en klagen, doen dat niet uit liefhebberij, maar omdat ze gedwongen en gegijzeld worden door hun hormonen.
Dat zijn allemaal triggers.
De eerste keer komt het meestal voor op het einde van de puberteit, maar het kan een heel actief leven doorgaan op gezette tijden of als er een trigger de weg kruist. Dat betekent: stress, fel licht en natuurlijk ook hormonale prikkels. Vandaar dat vooral vrouwen het slachtoffer kunnen zijn van migraine. Wat niet betekent dat mannen helemaal vrij van migraine zullen zijn, wel integendeel. Maar het overvalt gewoonlijk en vooral heel precieze mensen die nauwgezet zijn in heet hun taak en die alles op orde willen hebben, de zogenaamde perfectionisten. Hoe dat komt? Geen mens die het weet, maar het is wel een vaststelling.
Driemaal meer bij vrouwen
Dat betekent dus wel dat het opvallend is dat driemaal meer vrouwen dan mannen last hebben van migraine. Soms kun je denken: daar zijn ze weer de zeurkousen, want hoofdpijn is een gemakkelijk excuus voor alles. Behalve als migraine als een straf van alle duivels op je hoofd valt. Het zal je maar overkomen.
Het is normaal dat ze vaak klagen over kleine ongemakjes en die hebben ze ook, want… het eten verteert niet, ze hebben wat hoofdpijn en dat niet alleen ’s avonds laat, of ze hebben wat last van de gal, of de lever, of ze voelen zich gedeprimeerd, of hun voetjes zijn gezwollen, hebben wat reumatische klachten, of cellulitis of verstopping. De oorzaak daarvan is eigenlijk de hypothalamus. Daarom klagen vrouwen wat meer dan mannen, maar ze houden het langer vol. Want ze kunnen er eigenlijk niets aan doen en dan kun je maar beter klagen dan heb je er zelf minder last van, maar de omgeving wel iets meer.
De hormonen
De Gentse internist Dr. Dujardin heeft jarenlang de vrouwen bestudeerd en hun verschil met mannen in kaart gebracht. Hij noemt het zelf geen vervelende bezigheid, die hem wel verrassende informatie opleverde. Hij schreef er een boek over: „Ze zijn zo mals meneer”
Hoe begin je trouwens aan zo’n bezigheid, vrouwen observeren?
Dr. Dujardin: „Ik ben gestart als huisdokter en kwam dus veel in contact met mensen. Te veel! Ik begon mijn opleiding te vervolledigen en specialiseerde me in de radiologie: „stilstaan, niet meer ademen, één, twee, drie… je mag weer ademen.” Maar ik vond het geen geneeskunde meer en miste het persoonlijke contact met de patiënt, dus specialiseerde ik verder tot internist en dat vak, die kunst, beoefen ik al tientallen jaren met liefde. Zodoende viel het me op dat vrouwen met veel meer klachten in de praktijk komen dan mannen. Die lieve wezens worden bezocht door alle kwalen van Egypte: migraine, keelpijn, hoofdpijn, dikke darmklachten, trage stoelgang, trage bloedsomloop, lage bloeddruk, trage lymfe, last van de maag, pijntje aan de spieren, allergisch aan hun kat, aan hun lievelingsplant, aan hun man… afijn, ze sukkelen er maar op los en velen blijven er toch goed gezind bij.”
Kommer en kwel?
Het is dus niet altijd kommer en kwel in de praktijk, wat het vak van geneesheer niet altijd onplezierig maakt. Sommige vrouwen zijn dan weer wel in paniek, of angstig. Tegenwoordig spreekt men van een lichte depressie. Kortom vrouwen voelen zich gemakkelijk ziek, hebben veel en vaak klachten, maar ze overleven drie mannen en eindigen tenslotte als lustige weduwe.
Als ze in de praktijk aanbelandden, hadden ze vaak al allerlei specialisten afgelopen, waren ze vaak wandelen gestuurd met de opmerking dat het om ingebeelde ziekten ging, of kreeg ik van confraters een gesloten omslagje met de opmerking dat het om een neurotisch geval ging, of om hysterie. Gevolg: ze vielen door de mazen van het net. Waarom? Omdat de geneeskunde vist met een schepnet met veel te grote mazen.”
Hormonen
Wat is dan de oorzaak?
Heel eenvoudig: het feit dat ze een vrouw zijn. Dat is natuurlijk geen misdrijf, maar gewoon een vaststelling, met andere woorden het zijn de hormonen.
En wat kun je daaraan doen? Wachten tot het voorbij is en dat gebeurt gewoonlijk na de menopauze. Voor die tijd kunnen ze alle last van de wereld hebben, maar ze leven wel veel langer dan de mannen die zogenaamd nergens last van hebben.
En wat kun je dan doen?
Het klassieke recept: wandelen, gezond eten, contact met de natuur en vriendinnen, en … zeur er maar op los.
En tegen de warmtevragen, de slapeloze nachten, de stemmingen onder nul?
Het is een strijd tussen oestrogeen en progesteron.
Maar gelukkig zijn er ook goede natuurlijke middelen.
Een tip: Menobell van Fytobell.
Je vindt Menobell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2223-188.
Of je kunt Menobell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.
Het zeuren zal nu wel minder luid worden.