sep 4, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Toch goed kunnen slapen bij extreme hitte

Wie herinnert zich niet de legendarische uitspraak van een van de vorige eerste ministers van België: “Te veel is trop en trop is te veel”. Het wordt nu nog te pas en te onpas geciteerd als kolder, maar eigenlijk is het voor veel fenomenen van toepassing.

Ja, te warme temperaturen kunnen je slaap verstoren en zijn ook niet ideaal voor het lichaam en je gezondheid.

Neem nu zomerse temperaturen. Iedereen verlangde naar een warme heerlijke zonnige zomer, tot die eraan kwam en de temperaturen de hoogte inschoten. Gelukkig was het bij ons nog te harden, maar in bepaalde streken zelfs in het zuiden van Frankrijk en Spanje, of in het oosten zoals Kosovo was het van het goede te veel. Meer dan 40, zelfs tot 45 graden. Dat is echt wel te veel om het helemaal prettig te vinden en uit te kunnen houden. Het is niet enkel lastig voor kinderen en baby’s, voor zwangere vrouwen, maar ook voor mannen die buiten moeten werken of zelfs voor toeristen, hotelgasten, strandwandelaars enzoverder enzovoort. Wie daar al langere tijd woont en er geboren is, heeft in de loop der jaren wel maatregelen leren nemen om deze hoge temperaturen te doorstaan.

Wie er evenwel naartoe gaat om te genieten van een “heerlijke zomervakantie” kan wel eens teleurgesteld worden. Het is vaak te heet om aan sport te doen, te wandelen, steden te bezoeken of een programma af te werken, het is vaak ook veel te warm om goed te kunnen slapen en rusten. En het kan ook levensbedreigend worden.

Allemaal goed en wel als het hotel met airco is uitgerust, maar je kiest geen vakantieverblijf in functie van de airco.

Hetzelfde hier. We hebben wel een nat en grijs voorjaar gehad en slechts enkele mooie zomerdagen, maar nu de regen er weer is, verlangt iedereen terug naar de warmte, de zon en de kleuren in de natuur. We vergeten gemakkelijker de ongemakken van het zomerweer dan de confrontatie met regen, wind en grijze dagen.

De vraag is evenwel, hoe kom je te hete zomerdagen door, hoe kun je je best voorbereiden en vooral hoe kun je beter slapen tijdens de grote hitten, zowel hier als op je vakantieplaats. Want “trop is inderdaad te veel”.

De vraag is natuurlijk ook: welke temperaturen kan een mens verdragen zonder risico op schade.

Welke temperatuur is gevaarlijk?

Dat is lager dan je denkt. Volgens onderzoekers is het menselijk lichaam meest gebaat en loopt het minst risico bij een temperatuur tussen 17 en 21 graden. Hogere tempraturen kunnen de meeste gezonde mensen wel aan, doordat het ingenieus geschapen organisme zich daartegen kan wapenen: door te zweten en vochtige lucht uit te ademen, regelt het lichaam vanzelf zijn temperatuur. Men noemt dat thermoregulatie. Vandaar ook dat we tegen een stootje kunnen: een warm bad, een zonnebad, een saunasessie en nadien een flinke afkoeling… het menselijk lichaam kan wel wat hebben.

Maar te veel is te veel, want uit cijfers blijkt dat statistisch gezien er meer mensen sterven als de temperatuur vaker boven de 23 graden ligt. Dat sluit ook in dat temperaturen boven de veertig graden, levensgevaarlijk kunnen zijn, zeker als je niet de gepaste maatregelen neemt: voldoende drinken, zorgen voor afkoeling, niet in rechtstreeks in de zon gaan zitten, het lichaam niet afbeulen door extreme sporten en zware arbeid. Dat kan inderdaad fataal aflopen. De stoppen kunnen doorslaan, er kan bewusteloosheid of zelfs een hartprobleem ontstaan, en dus moeten personen met hoge bloeddruk, een hartprobleem of een longprobleem niet naar “te warme gebieden” reizen of op vakantie willen gaan.

Nu is dat niet helemaal te voorzien, want het klimaat en de mensen zijn onberekenbaar geworden, denk aan het ongeval met de waterhoos en de zeilboot in het zuiden van Italië.

Vermijden

In elk geval grote hitte moet vermeden worden door mensen met een zwakkere gezondheid. Wil je toch bij extreem zomers weer aan sport doen, of van de natuur genieten of iets bezoeken, doe het dan bij voorkeur ’s morgens vroeg of ’s avonds laat als de tempraturen wat milder geworden zijn.

De lokale bevolking die gewoon is aan hoge temperaturen in de zomer, heeft haar activiteiten daarop afgestemd: siësta, of rusten als de zon hoog staat en de temperatuur te heet. Bij een siësta en een slaapje koelt het lichaam zichzelf.

En is airco te verkiezen? Als die van goede kwaliteit is en de koude lucht niet rechtstreeks op personen geblazen wordt, kan dat best meevallen. Ook voor de slaapkamer. Hetzelfde voor een ventilator.

Als je evenwel permanent in de tocht moet liggen wachten op de slaap, kan dat leiden tot verkoudheid, of andere griepachtige verschijnselen omdat de weerstand ondermijnd wordt.

Wat te doen?

Hoe moet jet het dan aanpakken. Thuis heb je meer mogelijkheden dan op vakantie, hoewel de meeste vakantieoorden wel een zwembad hebben of een overlommerde tuin. Geniet ervan.

  • Bereid je slaapkamer voor op de nacht: sluit gordijnen en vensters overdag en open die pas ‘s avonds om de koelte te verwelkomen.
  • Neem geen koude douche, dan gaan de bloedvaten open en krijg je het na een aantal minuten nog warmer.
  • Neem ook geen warme douche of een heet bad, je stimuleert dehydratatie.
  • Slaap tussen lakens in natuurlijke stoffen, katoen, maar geen synthetische stof.
  • Slaap met de ramen open, tenminste als het buiten afgekoeld is.
  • Wikkel de voeten in vochtige doeken.
  • Drink voldoende water, minstens 2 liter of meer.
  • Draag nachtkleding die wijd en los zit en ook in natuurlijke vezel.
  • Doop de handen tot de elleboog in koel water, dat brengt rust.
  • Ga voor het slapen gaan even blootsvoets in het gras rondstappen, tenminste als je een tuin hebt met een grasperkje. Dat leidt ook statische elektriciteit af.
  • Drink een lauwwarm kruidentheetje zoals kamille of valeriaan en het zal rust brengen.

En… sla niet in paniek, want weldra wordt het herfst en dus weer koeler. Dan zul je met heimwee naar de “warme” zomer verlangen.

En een tip om beter te slapen: Escholcin van Fytobell.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Of je kunt Escholcin van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hondenbaasjes leven langer en gezonder

Olifanten hebben de reputatie over een geweldig geheugen te beschikken. Vandaar de uitdrukking: hij onthoudt alles, hij heeft een olifantengeheugen. Er klopt wel iets van, want het is bekend dat een olifant zijn vijanden na twintig jaar nog kan herkennen. Gooi dus...

Lees meer

Herfst in zicht: weerstand te licht?

Het is weer hetzelfde scenario: eerst warm, op sommige plaatsen te heet en dan weer regen, miezerweer zoals nu. Ideaal weer voor virussen en bacteriën, tenminste als de weerstand niet op scherp staat. Want bacteriën en virussen vermogen niets bij mensen met een sterke...

Lees meer