Ga je op consultatie bij de arts, dan krijg je beslist de vraag: “Beweeg je wel?”
Dat is niet zonder reden, want afhankelijk van de klacht heeft beweging, sport, een lichamelijke activiteit altijd invloed op je gezondheid. Vroeger was dat enkel voor cardiovasculaire problemen, nu geldt dat voor de hele scala van aandoeningen, zelfs voor pijnlijke spieren en gewrichten. Dertig jaar geleden mocht je met rugklachten niet bewegen. Ging je op consultatie bij een “kraker” dan was de beste “goede raad”, absoluut geen oefeningen doen en niet bewegen.
Sport en vooral wandelen is een gezonde activiteit die iedereen van jong tot zeer oud kan beoefenen. Het verbetert bovendien snel de gezondheid, wapent je met een sterke immuniteit, versterkt spieren en gewrichten en het bot en het is bovendien prettig en ontspannend.
Dat was inderdaad de beste raad voor de “kraker”. Hij kon er zeker van zijn dat je probleem in stand gehouden bleef en dat er enkel wat soelaas kwam door zijn manipulaties.
Nu weten we wel beter en is het overduidelijk geworden: er zijn maar heel weinig klachten die niet verbeteren dankzij oefeningen en gezond bewegen. Niet enkel cardiovasculaire aandoeningen, niet enkel spier- en gewrichtsklachten, maar het hele gamma van aandoeningen, zelfs emotionele en psychische klachten: van slaapstoornissen, tot depressies, van rugklachten tot spierpijn, van oogklachten tot weerstand.
De beste beweging
De vraag is evenwel: wat is de beste vorm van beweging voor de gezondheid en hoe vaak of hoe lang moet je die activiteit wel beoefenen om resultaat te bekomen?
Fietsers zullen je aanraden te fietsen, wandelaars bevelen wandelen aan en hardlopers zweren bij hun activiteit, hetzelfde met zwemmers en tennissers.
Eén zaak is zeker: je moet bewegen, dat is niet hetzelfde als afbeulen. Matig maar ook intens. Dat betekent dat je niet hoeft te slenteren en dat als beweging beschouwen. Wel flink doorstappen, op de pedalen trappen, een zwempartijtje doen. Competitiesport is ook wel bewegen, maar het wordt als minder gezond beschouwd omdat er ook stress en vaak onvoorziene bewegingen bij komen kijken met als gevolg sportblessures.
Spieren en botten
Wat als een gezonde beweging wordt beschouwd is een activiteit die zowel spierversterkend als goed voor de botten is en tegelijk de immuniteit bevordert en gunstige cardiovasculaire resultaten oplevert. Daarom wordt wandelen door specialisten aanbevolen omdat het door iedereen vanaf de leeftijd van één jaar tot op zeer hoge leeftijd kan beoefend worden en voor iedereen heilzaam is. Waarom?
Welke voordelen?
- Het voorkomt obesitas. Wie een uur per dag wandelt vermindert de kans op zwaarlijvigheid met vijftig percent.
- Het heeft een dopamine-effect, ongeveer in dezelfde mate als het snoepen van een reep chocolade. Daarover is in Engeland onderzoek gedaan bij meer dan 10.000 patiënten.
- Het vermindert ook stress, precies vanwege het dopamine-effect. Je slaapt beter, je ontspant beter, vooral als de wandeling in de natuur plaats vindt.
- Het verkleint de kans op borstkanker met één vijfde, vooral als die vrouwen ook geen alcohol of hormonen gebruiken. Het onderzoek bepaalde wel dat daarvoor elke dag ongeveer een uur moet worden gewandeld.
- Het voorkomt artrose en artritis en versterkt de spieren en de calciumabsorptie. Het bot wordt versterkt en het komt minder gemakkelijk tot botbreuken. Heupfracturen en knieoperaties zijn bij wandelaars daardoor veel minder frequent.
- Wandelaars hebben ook een sterker immuunsysteem, niet enkel vanwege de positieve invloed van beweging en de activiteit in een natuurlijke omgeving (park of bos), maar ook door de absorptie van vitamine D wat belangrijk is voor het calciummetabolisme. Een onderzoek onder een paar duizend wandelaars in Zuid-Engeland toonde aan dat wie elke dag minstens een half uurtje wandelt, de helft minder ziektedagen heeft. Bovendien herstelden ze sneller van hun ziekten: ontstekingen, verkoudheden, griep enz…
Ongetwijfeld hebben andere sporten zoals fietsen en zwemmen ook gunstige effecten, maar de bewegingen zijn eenzijdiger, terwijl zwemmen meestal in gechloreerd water gebeurt, want niet zo gezond is en allergische reacties kan uitlokken.
En uiteraard kun je het immuunsysteem ook een handje helpen, want niet wil zeggen dat je niet meer hoeft te bewegen.
Een tip: Immunibell van Fytobell.
Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.
Of je kunt Immunibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.
Je voelt je weer in prima conditie.