okt 24, 2024 | Alle tips, Dieren | 0 Reacties

Kauwgom en hondendrollen: Wat kun je doen aan de plakpest?

Plakpest? Neen het heeft niets te maken met affiches of verkiezingen, maar wel met kauwgom en hondendrollen. Het blijft -als je er toevallig in trapt- aan de schoenzolen kleven en in sommige streken is dat een echte pest. Een plakpest dus.

Het is wettelijk verboden om stoffen, papier, kauwgom, peuken weg te gooien of uit te spuwen, maar wie let daarop?

Honden zijn leuk en aangenaam gezelschap, maar de drollen wel iets minder en vooral: ze kunnen besmettingen veroorzaken.

`Bovendien heeft de natuur minstens vijftig jaar nodig om peuken te “verteren” en kauwgom duurt nog langer.

Je kunt natuurlijk geen vijftig jaar wachten tot kauwgom vanzelf van je schoenzolen valt, en dus moet je er snel komaf mee maken.

Verwarmen of bevriezen?

Het is net zoals met stickers: de lijm of het plakkend element wordt weker en laat los als je het verwarmt. Een haardroger is daar ideaal voor. Zo kun je het tafelkleed, het tapijt of de autozetels sneller weer schoon maken.

Ook bevriezen is een oplossing. Je kunt kleding waarin kauwgom is blijven plakken in een plastic zak in de diepvrieskast leggen. Een tweetal uurtjes is voldoende. Dan wordt de kauwgom beenhard en kun je het er zo van afbreken.

Nog een tip: kruipolie. Door kruipolie te gebruiken (zoals WD40) wordt de plaklaag oftewel de lijm aangetast en zal de kauwgom gemakkelijker loslaten. Als je tegelijk ook ijsblokjes op de kauwgom legt zal de werking dubbel efficiënt zijn. Nadien grondig reinigen.

Het is vanzelfsprekend dat je stoffen die in aanraking zijn geweest met de grond nooit in contact of de nabijheid mag laten komen van of met voeding. Hygiëne moet primeren. Daarom altijd kleding die je met dat doel in de diepvrieskast legt, eerst in een gesloten plastic zak opbergen.

Hetzelfde met schoenen waarvan je de zool moet reinigen nadat je in een hondendrol trapte.

Uiteraard dergelijke zaken NOOIT in de koelkast. Altijd met plastic handschoenen en een mondkapje werken en de smurrie buiten verwijderen.

Hondendrollen: een risico

Nog vervelender dan kauwgom zijn hondendrollen. Je ziet ze niet gemakkelijk als je wandelt in het gras, het park of bij duisternis op de stoep. Als je dan binnenstapt in je woning of de auto, riekt de hele omgeving en dat is heel vervelend.

Dus: altijd reserveschoenen in de koffer van de auto meenemen en ook plastic zakken om het “besmet” materiaal in op te bergen.

Als je de hondendrollen van een platte zool moet verwijderen, valt het nog mee, maar antislipzolen bevatten meestal een gewafeld profiel en dat is andere koek. Letterlijk zelfs, want je kunt best de hondendrol zo snel mogelijk verwijderen vooraleer die eraan vastkoekt.

De beste manier is met een stokje de meeste smurrie eruit peuteren, over het gras wrijven en dan de zool een kwartiertje in een sopje laten weken. Artsen waarschuwen ervoor dat deze zolen een gevaar kunnen vormen vooral voor kinderen. Hondendrollen kunnen namelijk spoelwormen “afleveren”. Dus, voorzichtigheid is essentieel.

Ook een goede methode is werken met een stoomreiniger. Je kan dit best buiten toepassen en letten op de windrichting, anders krijg je de hele viezigheid in jet gezicht. Ook hier een kruipolie toepassen vooraleer je eraan begint is een mogelijkheid omdat het de harde koek dan weker maakt;

Nadien een spray toepassen zoals een probiotische spray zodat besmettingen minder of geen kans maken.

Een tip: Probiotische spray van Freemed.

Je kunt de probiotische spray van Freemed bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Zo kun je in alle veiligheid je schoenen weer aantrekken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Als vrouwen klagen is dat doorgaans terecht

Veel vrouwen krijgen van hun omgeving dikwijls het verwijt dat ze emotioneel zijn, dat ze hun ongemakken zelf fabriceren in hun fantasie en dat ze positiever moeten denken. Vrouwen klagen niet zo gemakkelijk als mannen en als ze een probleem ervaren is dat doorgaans...

Lees meer

Epidemie op komst? Geen last van!

Elke dag hoor je iets over een epidemie: verkoudheid, griep, RSV, covid, buikgriep, diarree, maagaandoeningen… het houdt niet op. Dat alles met de feestweken die in aantocht zijn, geen leuke vooruitzichten. Ontelbaar zijn de patiënten die de feestweken in bed moeten...

Lees meer

Ben je ook op zoek naar “het geluk”?

Het heeft natuurlijk geen betekenis, maar vooral in deze periode van het jaar, de feestweken, de glitter en lampjes, de muziek, vragen veel mensen zich af of het allemaal wel echt is, een betekenis heeft of klatergoud is. Vooral de tegenstellingen vallen vaak zwaar,...

Lees meer