Uiteraard moet je niet gaan sporten en heftig bewegen als je een been of arm gebroken hebt. Er zijn voorvallen waarbij het zichzelf verbiedt om te bewegen. Denk aan een gescheurde kruisband, een enkelbreuk, een hernia. Natuurlijk zegt het spreekwoord dat “rust, roest”. Zeer zeker is dat het geval en in de meeste gevallen kun je zware accidenten en pijnen voorkomen door voldoende te trainen.
Beweging is altijd goed, tenzij dat onmogelijk is door scheuren, breuken of onmogelijke pijn. Maar van zodra het kan, moet je bewegen, het zal de genezing fel versnellen en bovendien je krachtiger maken om voortaan problemen te voorkomen. Daarom is het na een whiplash ook best om zo snel mogelijk weer normaal te functioneren en hetzelfde met rugpijnen.
Vroeger werd aan patiënten ook verboden om inspanningen te leveren, te bewegen, oefeningen te doen, omdat dit bepaalde spierproblemen kon verergeren.
Intussen weet men wel meer en beter, want beweging is in haast alle gevallen beter dan stil zitten.
Door te lang stil te zitten, verslappen de spieren, worden gewrichten niet belast, het skelet krimpt en verzwakt. Denk aan de astronauten die bij hun terugkeer op aarde niet mogen steunen op hun skelet omdat de kans bestaat dat er spontane breuken ontstaan.
De spieren konden in de ruimte wel getraind worden, maar het ontbrak aan de zwaartekracht waardoor ze het skelet konden belasten en dus spontane breuken konden voorkomen. Anders uitgedrukt: door de last te vergroten, wordt de kans op breuken veel kleiner. Training en beweging zijn dus van kapitaal belang.
En na ongevallen?
Ook na ongevallen zoals een whiplash waarbij het hoofd brutaal naar voor en weer naar achteren wordt gegooid door een kop-staart-aanrijding met de auto bijvoorbeeld is dat het geval.
Daarom ondanks alles snel weer de dagelijkse bezigheden oppakken, dat lijkt voor veel mensen het beste advies. Dit blijkt uit literatuuronderzoek dat onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam het Nederlands Paramedisch Instituut en de Universiteit Maastricht hebben verricht.
De resultaten van het onderzoek staan haaks op gangbare opvattingen dat mensen met een whiplash vooral gebaat zijn bij rust en ondersteuning van de nek met een halskraag.
Meer bewegen: sneller genezen
Whiplash is een verstuiking van de nek. De meest voorkomende klachten zijn hoofdpijn, nekpijn en duizeligheid. Auto-ongevallen zijn vaak de oorzaak. Jaarlijks lopen naar schatting vijftien- tot dertigduizend mensen een whiplash op. Vaak krijgen zij het advies rust te houden en soms om een halskraag te dragen. Houden de klachten aan, dan wordt men doorverwezen naar een kinesist.
De onderzoekers hebben in de vakliteratuur de effecten van de kinesitherapie opgezocht en op een systematische manier samengevat. Mensen die daags na het oplopen van een whiplash hun dagelijkse bezigheden zo normaal mogelijk oppakken, blijken eerder van hun klachten af te zijn. Het dragen van een kraag, verslapt de spieren en is niet gunstig op langere termijn.
Natuurlijk kan de pijn een tijdje aanhouding, maar dat wordt veroorzaakt door een ontsteking of forcing. Een ontsteking van de spieren en gewrichten kun je makkelijker de baas met een natuurlijke ontstekingsremmer en dat werkt wel degelijk.
Een tip: Curcuma Forte van Fytobell.
Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.
Of je kunt Curcuma Forte van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.
Je beweegt wel niet meteen zoals een ballerina, maar je wordt snel weer soepeler en pijnvrij.