Als je alles vergelijkt en iedereen ernstig zou moeten nemen, dan weet je het niet meer. Gewoon een antwoord op de vraag: ”hoeveel vitamine D hebben we nodig?” zou al voldoende zijn om een kleine oorlog uit te vechten. Niet doen! We kennen het antwoord.
Onze voorouders wisten het al: De zon zorgt niet enkel voor een goed humeur, maar ook voor sterke botten en een sterke immuniteit dankzij vitamine D. Die vind je ook in bepaalde planten en vruchten en in vis.
De natuur voorziet ons normaal van alles wat we nodig hebben. Alleen is de vraag of we nog genoeg natuur hebben en nog natuurlijk genoeg leven. En dan rijst opnieuw de vraag: ”wat is nog natuurlijk leven”.
Voor zo’n eenvoudige vragen is zelfs geen eensluidend antwoord. Dus, kunnen we maar beter ons gezond verstand gebruiken en toetsen aan onze behoeften.
Bijvoorbeeld: Hoeveel vitamine D hebben we nodig en kun je daar ook in overdrijven?
Lukt het ook zonder zon?
En wat dan met de behoeften van mensen in het hoge noorden, waar het in de winter amper dag wordt en mensen op de evenaar die bijna continu in de zon zitten. Het is bijna een tegenstrijdigheid van de natuur. Want we hebben vitamine D nodig en dat halen we hoofdzakelijk uit het zonlicht. Of liever, de huid maakt vitamine D aan met behulp van het zonlicht. Maar wat als er geen zon is?
Gelukkig vinden we ook vitamine D in vette vissoorten zoals zalm, makreel, haring en zelfs kabeljauw en de lever van heilbot. Ook vette vis zoals tonijn is een goede leverancier evenals tarwekiemen en de olie ervan.
Onderzoek heeft aangetoond dat zowel EPA als DHA, dus vitamine D, waardevol zijn om de weerstand te vergroten, je te beschermen tegen winterse aanvallen en de botten te versterken. Daarom is een goed preparaat van visolie Omega-3 van groot nut en mag zowel door kinderen als volwassenen worden gebruikt.
Levertraan
Vroeger moesten de kinderen levertraan slikken omdat het vitamine A en D bevat. Men had ervaren dat rachitis, oftewel de Engelse ziekte met zwakke botten voorkomen kon worden door levertraan. Men wist toen amper dat vitamine D er verantwoordelijk voor was. Zonder voldoende vitamine D kan calcium niet of niet voldoende opgenomen worden uit het voedsel, waardoor osteoporose of zwakke botten het gevolg zijn, maar ook de weerstand luistert naar de beschikbaarheid van vitamine D.
Daarom werd in de griep- en covidperiode de raad gegeven voldoende vitamine D op te slaan, ofwel door buiten te wandelen en de huid bloot te stellen aan de zon of het licht, ofwel door goede voeding te voorzien zoals vis en bepaalde groenten en vruchten zoals sinaasappels, kool en zelfs brandnetel, eventueel onder vorm van thee.
Ook champignons, eieren, vis en vlees bevatten vitamine D.
Wie gevarieerd eet en geregeld buiten komt, hoeft niet bang te zijn voor een tekort.
Nu wordt alles chemisch bereid en de vraag is maar of het even veilig en doeltreffend is.
Waarom zou je, want vis is lekker en veganisten kunnen ook hun toevlucht nemen tot tarwekiemen en wie geen vlees eet, kan gerust visolie gebruiken. In de winter is dat zelfs aan te bevelen.
Meer infecties
Bij een tekort aan vitamine D neemt zelfs de vatbaarheid voor infectieziekten toe, en ook spierkrampen komen meer voor en botbreuken genezen moeilijker. Gelukkig ben je niet helemaal afhankelijk van de zon, anders zou het leven voor Eskimo’s en mensen in het hoge noorden in de winter onmogelijk zijn, zelfs levensgevaarlijk worden. Niet zozeer vanwege de kou, maar door gebrek aan zonlicht en dus vitamine D.
Maar het zonlicht zorgt er ook voor dat we ons vrolijker voelen. Het zorgt voor dopamine en is dus een natuurlijk antidepressivum.
Laat de zon dus maar schijnen.
En gelukkig kun je ook gebruik maken van de preventieve kracht van visolie en vitamine D om winterse kwalen te voorkomen en de botten sterk te houden.
Een tip: Visolie Omega-3 van Nutribell.
Je vindt Nutribell visolie Omega-3 in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.
Of je kunt Omega-3 visolie van Nutribell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.
Je wordt zo gezond als een vis dankzij vitamine D en visolie.