Ouders zijn bezorgd over de gezondheid van hun kinderen. Logisch en normaal. Daarom krijgen ze in wintertijd, bij mist, tocht, wind en regen altijd de aanbeveling: “Kleed je warm aan, anders maakt de kou je ziek”. Of… “Blijf niet met natte voeten rondlopen, trek droge sokken aan, anders krijg je griep”.
Niet de koude maakt je ziek, maar bacteriën en virussen. Maar omdat kou je weerstand kan bedreigen is het goed je daartegen te wapenen, zodat de ziekmakende bacteriën geen vat op je krijgen.
Natte voeten en tocht
Klopt dat wel en kunnen kou en natte voeten je echt ziek maken?
Veel mensen verbinden vaak een klassiek verschijnsel zoals kou met een verkoudheid, griep of ontsteking, terwijl het eigenlijk geen oorzaak kan zijn. Om iemand ziek te maken, heb je een virus of bacterie nodig in verband met verkoudheid, griep of Covid. Een bacterie of virus kan je wel erg ziek maken, maar de ziekte ontstaat enkel in een organisme dat geen weerstand kan bieden.
Dat is net hetzelfde met een wormstekige appel. Een gezonde en sterke appel aan de boom, wordt niet opgezocht door wormen en beestjes Een gezonde schil belet dat die aangetast wordt.
Hetzelfde met de gezondheid van de mens. Een lichaam met een sterke immuniteit kan veel meer verdragen dan iemand die verzwakt is. Anders zou de kou, de mist of de regen, of natte voeten iedereen ziek maken en dat is gelukkig niet het geval.
Ziek worden of niet?
Het is niet omdat koude en regen onaangenaam zijn, dat je er ziek door hoeft te worden. Bovendien zijn er uitspraken zoals “er bestaat geen slecht weer, er is enkel onaangepaste kleding”. Dat is uiteraard bedoeld om uit te leggen dat de onaangepaste kleding je een koudegevoel kan geven en dus je weerstand kan ondermijnen of verzwakken.
Wat is dan het geheim om niet ziek te worden in barre tijden van kou en regen? Om het met een vergelijking te illustreren: boerenkinderen worden niet ziek als ze met de handen dieren hebben verzorgd, in weinig hygiënische omstandigheden hebben gewerkt en nadien met ongewassen handen voedsel vastnemen, eten, zichzelf verzorgen. Hoezo? Ze hebben weerstand oftewel immuniteit opgebouwd.
Uiteraard kan en hoeft niet iedereen bij landbouwers in de stal te gaan werken om weerstand op te bouwen, maar het is duidelijk dat het niet gunstig is overdreven hygiënisch te gaan handelen en reageren. Smetvrees is trouwens ook niet goed.
Dit is ook geen aansporing om alles van de grond te gaan eten, of onvoorzichtig laat staan nonchalant te handelen. Maar weerstand wordt geleidelijk opgebouwd door contact met producten of elementen die een reactie van het lichaam oproepen.
Zo heeft men ontdekt dat kinderen die op een tuin- of landbouwbedrijf opgroeien later veel minder of geen last hebben van allergische problemen; Hun lichaam heeft zich in de loop der jaren goed aangepast en immuniteit opgebouwd tegenover de stoffen die bijvoorbeeld stadsmensen wel ziek maken of opzadelen met allergische reacties.
Slijmvliezen
Je kunt dus niet verkouden worden of griep krijgen enkel door de koude; De gelijke klanken van verkoudheid en koude liggen aan de basis van dit “bijgeloof”. Het is dus niet juist; Maar wat wel correct is: je kunt je maar beter kleden naar de omstandigheden, anders is je comfort zoek en bovendien kun je ook op verschillende manieren je weetstand of immuniteit versterken.
Hoe doe je dat?
Een aantal bekende of minder bekende maatregelen zullen je behoeden voor problemen:
- Rook absoluut niet. Het legt de trilharen in de luchtwegen lam, zodat schadelijke partikels niet verwijderd worden.
- Drink geen alcohol, het geeft je een vals gevoel van warmte, maar je lichaamstemperatuur wordt daardoor vervalst: de bloedvaten zetten open en laten je lichaamswarmte ontsnappen.
- Drink wel voldoende water en snuif zout water op via de neus, om de slijmvliezen te hydrateren.
- Eet gezonde vitaminerijke kost: fruit en groeten.
- Vermijd geraffineerde suikers en niet gefermenteerde zuivel (melk), want je krijgt meer slijmen.
- Slaap voldoende en vermijd stress, maar dat geldt voor alles.
- Maak elke dag een flinke wandeling.
- Verlucht de woning regelmatig, zelfs tocht is nuttig, maar ga er niet inzitten want dat koelt je lichaam misschien te veel af.
Op die manier kun je gemakkelijk je immuniteit versterken en ook een aantal uitstekende natuurlijke maatregelen en preparaten nemen.
Een tip: Immunibell van Fytobell om je weerstand te versterken, dankzij de bèta-glucaan en vitamine C, D en B.
Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-brestelnummer: 4197-968.
Of je kunt Immunibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.
Je wordt weer beresterk en bestand tegen de grillen van herfst en winter.