nov 18, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom je nu je schouw moeten laten kuisen: koolzuurgas is een sluipmoordenaar!

Het zijn mistige dagen. De lucht beweegt amper. In Engeland weten ze daar alles van, want smog is een samengesteld woord van “smoke” en “fog”. Rook die zich mengt met mist. Dat is niet enkel riskant voor het verkeer, ook voor de gezondheid. Mensen die last hebben van astma kunnen daar veel hinder van ondervinden: hoest, ademnood gemakkelijk verkouden worden. Maar zo’n situatie is voor iedereen ongezond.


Het spreekwoord zegt: “Waar rook is, is vuur”, maar in het geval van koolstofdioxide is er geen rook en geen vuur, wel een reukloos en onzichtbaar gas dat je leven kan kosten. Schouwen laten reinigen en geen gevaarlijke toestellen gebruiken is de beste preventie.

Geniepig gas

Maar er is nog een groter gevaar: CO2 oftewel koolstofdioxide, een reukloos maar wel geniepig gas. Je merkt het niet meteen, maar als je wat duizelig wordt, last hebben om te denken, traag in bewegingen en reacties, zet meteen deuren en ramen open, want koolzuurgas oftewel koolstofdioxide is levensgevaarlijk als de concentratie te hoog wordt. Dit gas komt namelijk ook voor in onze lucht, maar te hoge concentratie zijn niet meer natuurlijk en kunnen op korte tijd bij inademing tot de dood leiden.  Dat bleek nog maar eens toen recent een voorval van verstikking in het nieuws kwam. Liefhebbers van barbecue hadden in de living een barbecuefeestje gehouden. Gevolg: de gassen hadden zich ongemerkt opgehoopt in de kamer, met het gevolg dat de bewoners bewusteloos werden. Het is absoluut riskant, levensgevaarlijk en roekeloos om binnenhuis een barbecue aan te steken. Doe het dan liever op het terras en breng het voedsel naar binnen, niet de gevaarlijke gassen.

Rook- en reukloos

En zoals Paracelsus ooit formuleerde: het is de dosis die gevaarlijk kan zijn. Dat is het geval met planten, met stoffen, met water, maar ook met gassen en lucht. Op zich is koolstofdioxide niet gevaarlijk, want het is een normaal onderdeel van de lucht en de atmosfeer. Maar van zodra het boven de 10 percent geraakt, kan het levensgevaarlijk worden. Hoeveelheden van 5 tot 7 percent zijn normaal en niet toxisch in de ademlucht, maar je ruikt het niet, je ziet het niet en het is geen ontplofbaar gas. Dat maakt het precies zo gevaarlijk. Een schouwbrand merk je en kan ook gevaarlijk zijn door de vlammen en de rook en kan je huis in lichterlaaie zetten en dus meteen de brandweer oproepen, maar koolstofdioxide geeft geen alarm en zonder dat je het merkt ben je de controle over jezelf kwijt, word je bewusteloos en de dood volgt snel.

Verwarring met CO

Veel mensen verwarren koolstofdioxide met koolstofmonoxide. Beide gassen zijn verbindingen van koolstof. Maar koolstofmonoxide of CO is gevaarlijker en giftiger omdat dit het transport van zuurstof in het lichaam blokkeert, terwijl koolstofdioxide (twee verbindingen) enkel giftig is als de dosis of het percentage te hoog wordt. Want koolstofdioxide is een gas dat normaal in de lucht, de atmosfeer aanwezig is. 

Verluchten

Daarom is voldoende zuivere lucht en zuurstof zo belangrijk. Verlucht daarom regelmatig je slaapkamer en living. Ook de kantoorruimte, want als er wat hapert aan de airco en rook binnengezogen wordt door ventilatoren, of als de ruimte verwarmd wordt door een kachel waarvan het rookkanaal verstopt zit, kan dat leiden tot sufheid, en nadien tot een fataal gevolg. Het gas is namelijk reukloos en je merkt het dus niet. Daarom is een CO2 meter een goede oplossing. Ongeveer 700 ppm (partikels per miljoen) is een aanvaardbare grens, maar hoe lager, des te beter. De buitenlucht heeft ongeveer 400 ppm (partikels per miljoen) koolstofdioxide.

Vandaar het belang om regelmatig schouwen te laten nakijken door een specialist en te laten onderhouden en kuisen, zeker nu! Het is trouwens wettelijk verplicht.

Verwardheid en dood

Als je geïntoxiceerd wordt door CO2 kan dit snel leiden tot overlijden, maar ook hart- en vaatproblemen, nierziekten, en ontstekingen van de bloedvaten met hartschade. Koolstofmonoxide is even gevaarlijk, ook omdat het toxisch is en meteen een dodelijk effect kan hebben.

Er is trouwens geen enkel medicijn of vitamine die je daartegen kan behoeden. Hoe sterker je bent, des te beter, maar het is zoals een bom: het overvalt je, je krijgt geen waarschuwing en je kunt er niets tegen doen, tenzij gevaarlijke plaatsen vermijden.

Hier kun je preventief tewerk gaan en schouwen laten reinigen en gevaarlijke kachels en vuren niet binnenhuis gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast met grapefruit bij medicatie

Natuurlijk is het lekker en gezond: grapefruit, ook wel pompelmoes geheten. Ondanks het feit dat grapefruit ideaal is vanwege de vitamines (vooral C) en ook de vezels wat darmproblemen en verteringproblemen, plus kanker helpt te voorkomen, kan het erg nadelig zijn om...

Lees meer

Kun je ook te veel water drinken?

Jazeker. Er zijn patiënten die onder een dwang of een neurose wel tot tien liter water dronken. De nieren en de cellen kunnen dat niet aan waardoor de patiënt snel kan overlijden. Afhankelijk van de leeftijd en de gezondheid kunnen nieren ongeveer driekwart liter per...

Lees meer

Maak een vuist tegen de winterkwaaltjes

We weten intussen wel dat de kou je niet ziek kan maken en geen verkoudheid kan bezorgen. Dat nemen bacteriën en virussen voor hun rekening. De vraag blijft: hoe komt het dan dat sommigen in dezelfde omstandigheden wel ziek worden en anderen er helemaal geen last van...

Lees meer

Kan de winter of de kou je ziek maken?

Ouders zijn bezorgd over de gezondheid van hun kinderen. Logisch en normaal. Daarom krijgen ze in wintertijd, bij mist, tocht, wind en regen altijd de aanbeveling: “Kleed je warm aan, anders maakt de kou je ziek”. Of… “Blijf niet met natte voeten rondlopen, trek droge...

Lees meer