Als we de weerberichten mogen geloven, dan is er grote kou op komst. Gedaan met onze typische kwakkelwinters, eindelijk vriesweer. Want het kwakkelweer maakt zoals gewoonlijk ook nogal wat zieken. Niet het weer zelf uiteraard, want niet iedereen wordt ziek, maar het heeft invloed op mensen met een zwakke weerstand.
Hoe komt het dat virussen en bacteriën geen vat krijgen op de gezondheid van sommige mensen. De reden is dat ze een sterke immuniteit hebben.
Logisch, want overdag is het behoorlijk warm, ’s avonds koelt het fel af en het gevolg is dat we niet gepast gekleed zijn om de temperatuurschok op te vangen. Bovendien kost dit het lichaam nogal wat energie en voeg daar de nonchalante levensstijl bij: meer werken, minder slapen, inkopen doen, de nodige stress… en alles is aanwezig om ziek te worden. En toch kan je dat grotendeels vermijden, door de natuurlijke weerstand van het lichaam te versterken. Er bestaan eenvoudige, maar doeltreffende middelen voor. Wie daar op tijd aan denkt, hoeft de winter helemaal niet te vrezen.
Ontstekingen
De winter komt en de vitamineflesjes komen weer uit de kast, want… je moet toch iets doen om ontstekingen te voorkomen. Bij het horen van dat woord wordt spontaan gedacht aan aandoeningen van de luchtwegen, maar deze omschrijving is veel te beperkend, want eigenlijk kan het hele lichaam ontstekingen krijgen. Sommige patiënten zijn er veel gevoeliger voor dan anderen. Er zijn er die elke winter weer wekenlang geplaagd worden door verkoudheden, bronchitis, sinusitis, hoewel dit niet beperkend is, want de eigenlijke oorzaak van een besmetting is een levende ziekteverwekker: virussen, of een bacterie. Een gezond lichaam is bij machte zijn eigen afweer te organiseren. Bij sommigen is die afweer goed geregeld en van merkt u meteen hoe het lichaam zich verdedigt. Anderen slenteren door de ziekte heen, blijven langdurig zwak en kwakkelen het hele seizoen, terwijl ze zich vol moeten stoppen met medicijnen. Maar toch kan iedereen zijn weerstand verbeteren met eenvoudige middelen en kleine trucjes.
Niet enkel antibiotica
Wie een ontsteking heeft, verwacht daar meteen antibiotica voor als afdoende remedie. Sommigen slikken het op eigen houtje, omdat ze nog pillen over hebben van de vorige keer. Die handelwijze is niet zonder gevaar, omdat op die wijze de natuurlijke weerstand gevaar loopt en bovendien antibiotica niets uithalen tegen virussen. Enkel wanneer bacteriën in het spel zijn kunnen antibiotica nuttig zijn, maar ook enkel en alleen als de arts dat noodzakelijk vindt. Bovendien zijn er zoveel andere ongevaarlijke en doeltreffende methodes en bovendien is het beter de eigen lichaamsafweer te stimuleren waardoor sterke medicijnen overbodig worden.
Als het dan echt noodzakelijk wordt, kan nog altijd een beroep worden gedaan op deze middelen en ze zullen dan ook werken, terwijl die werking steeds meer gevaar loopt doordat de microben zelf een weerstand hebben opgebouwd die steeds maar sterker wordt. Dat wordt trouwens het grootste probleem van de ziekenhuizen, dat bacteriën steeds resistenter worden aan sterke antibiotica. De behandeling van patiënten met zware acute problemen wordt er problematischer door.
Bacteriën of virussen?
Om te weten of er nu virussen dan wel bacteriën verantwoordelijk zijn voor een ontsteking, moet je jezelf leren observeren. Bij een ontsteking van de luchtwegen bijvoorbeeld is dat heel gemakkelijk vast te stellen. Een virale ontsteking is gekenmerkt door een heldere, waterachtige afscheiding. Bij een bacteriële infectie daarentegen is de slijmvliesafscheiding, bijvoorbeeld bij hoesten of snuiten, eerder geelgroen en etterig. Bovendien is de koorts door bacteriële infecties gewoonlijk hoger dan bij een virale aandoening.
Zo’n ontsteking is altijd een reactie van het lichaam op beschadiging nadat indringers het lichaam hebben veroverd. Die schade kan verschillende oorzaken hebben. Er kan een fysieke reactie aan ten grondslag liggen, bijvoorbeeld als gevolg van een verkeersongeval: snijwonden, brandwonden, bevriezing van lichaamsdelen (oren, vingers, voeten), er kunnen chemische invloeden zijn, door bijtend zuur (brandwonden), of door inademing van dampen of hete lucht, door etsend maagzuur dat op de duur de maagwand en de slokdarm kan aantasten, door irritatie met lichaamsvreemde voorwerpen: splinters van hout of metaal, glas enz…, en tenslotte schadelijke ziekteverwekkers met bacteriën en virussen of beide samen.
Men maakt wel onderscheid tussen een ontsteking en infectie. Bij fysische en chemische invloeden spreekt men van een ontsteking en in de andere gevallen o.m. wanneer een levende ziekteverwekker aanwezig is, spreekt men van een infectie.
Maar het is belangrijk zijn weerstand of de eigen immuniteit te versterken.
Gelukkig kan dat ook met natuurlijke preparaten.
Denk bijvoorbeeld aan bèta-glucaan, vitamine C zink en vitamine D.
Een tip: Immunibell van Fytobell.
Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.
Of je kunt Immunibell van Fytobell online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.
Zo ben je veilig voor de winter.