Sommigen zijn van oordeel dat het komt door de tijd van het jaar, anderen door stress, weer anderen door contact met dieren, nog een denkpiste is dat het een gevolg is van de wereldbesmetting met covid. Maar wat is dan de oorzaak van een besmetting?
Waarom raken sommigen gemakkelijk besmet door een virus of bacterie, terwijl anderen er gaan last van ondervinden. Het verschil ligt in de immuniteit of weerstand.
Om te beginnen heb je een bacteriële en een virale besmetting. Dat zijn twee verschillende organismen. Een bacterie is tienmaal groter dan een virus, maar nog altijd “oneindig klein”. En toch kan zo’n micro-organisme een ravage aanrichten in je lichaam, je zelfs ten gronde richten.
Hoe kan dat?
Overdraagbaar
Virussen richten over het algemeen minder ravage en aan en veroorzaken minder slachtoffers dan bacteriën. Dat komt omdat een virus niet kan voortleven zonder een andere levende cel. Een bacterie daarentegen kan voortleven op dode materie en veel later nog mensen besmetten. Bijvoorbeeld via voedsel, aanrakingen, lichaamsvochten. Dat is ook zo bij dieren.
Normaal gesproken kunnen microben die dieren besmetten, niet interfereren met mensen, maar toch worden mensen vaak ziek nadat ze contact hebben gehad met dieren. Zo kun je na het verzorgen van paarden, of contact met de huid van ezels, een heel bedreigende infectie oplopen als je met de handen en de nagels waarmee je het dier hebt verzorgd, krabt in een wonde, bijvoorbeeld aan een been. Dat kan eindigen in een bloedrode of paarse vlek en nadien je doodziek maken. Een gepast antibioticum is dan pas het redmiddel.
Kun je dergelijke drama’s voorkomen? Eigenlijk wel en dit op verschillende manieren.
Je moet om te beginnen je immuniteit versterken, zodat je lichaam meteen iets onderneemt als je een schadelijke indringer op bezoek krijgt en ten tweede moet je de bronnen of oorzaken van besmetting vermijden. Dat betekent: veel handen wassen, niets inademen wat verdacht is, en hoestende, fluimende en niezende mensen op afstand houden. Letterlijk. Vergeet niet dat de ademlucht bij een niesbui, de mond verlaat met een snelheid van 120 km per uur. Die snelheid verzwakt meteen, anders zou iedereen in de straat ziek kunnen worden na een niesbui van een overbuur aan de andere kant van de straat.
Maar toch moet je uitkijken. De regel van anderhalve meter veiligheidszone inbouwen, is geen fantasie, maar berust erop dat hoe groter de afstand tot besmette partikels, des te kleiner is de kans op besmetting.
Welke bacteriën en virussen
Iedereen kent wel Hiv-virussen. Dat zijn virussen die aids overbrengen. Die virussen hebben een levende cel nodig om voort te kunnen leven en overgedragen te kunnen worden op anderen. Je kunt dus onmogelijk aids krijgen van contact met een Wc-bril of een niesbui van een “overbuur”. Er is meer nodig, zoals geslachtsgemeenschap, sperma, bloed. Speeksel uitwisselen is niet voldoende en vormt dus weinig risico. Het is wel overdraagbaar door seks. Partners die niet vreemdgaan, kunnen nooit HIV doorgeven en het ook niet oplopen, tenzij via besmet bloed. Dat is nog maar eens gebleken in Engeland waar tienduizenden mensen besmet werden met HIV na een bloedtransfusie. De regering heeft er zich openlijk voor verontschuldigd. Je kunt dus maar beter voorzichtig zijn en verstandig handelen.
Maatregelen
Een virus kan niet voortleven zonder een levende gastcel, een bacterie wel.
De maatregelen om een besmetting te voorkomen zijn dan ook navenant.
- Zorg ervoor dat je weerstand sterk is.
- Dat kan door gezond te leven en voldoende vitale stoffen op te nemen.
- Slaap voldoende en vooral op vaste tijdstippen want het lichaam is een “gewoontemachine”.
- Rook niet en drink geen alcohol.
- Zorg voor antioxidanten.
- Ga regelmatig in de natuur wandelen of sporten.
- Leef in vrede met jezelf en je omgeving.
- Hou afstand van besmette personen.
- Opgepast met handen schudden en was na elke bezoek of contact de handen met veel water.
- Draag een mondmasker in de buurt van hoestende, niezende en besmette personen.
- Gebruik liever papieren zakdoekjes die je kunt verbranden of weggooien.
- Zoek een goed immuunversterkend middel.
Een tip:
Om de immuniteit te versterken is Immunibell van Fytobell een perfect middel.
Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.
Of je kunt Immunibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.
Zo voel je je een heel stuk veiliger, maar zo ben je ook beter beveiligd.