Het zal je maar overkomen: een barstende hoofdpijn aan één kant van het hoofd, zodat het je belet te lezen, auto te rijden, normaal te functioneren. Het overkomt vooral vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Soms tweemaal per maand. Bij de meeste eindigt het na de menopauze. Maar wat doe je aan die hoofdpijn? Je kunt niet zitten wachten tot de menopauze er is… Bovendien kunnen ook mannen er het slachtoffer van worden. Doorgaans zijn het intelligente, precieze types. Dat is evenwel geen troost en helpt je niet van de pijn af. Dus een pijnstiller?
Het leven wordt helemaal anders zonder migraine of hoofdpijn.
Naast slaappillen, zijn hoofdpijnmiddelen de bestverkochte medicijnen ter wereld. Meestal gaat het om symptomatische middelen, wat er op wijst dat er geen algemeen oorzakelijke behandeling bestaat. Ruim een kwart van alle vrouwen heeft geregeld te maken met migraine en 6 op 100 mannen. Lange tijd werd gedacht dat migraine enkel werd veroorzaakt door emotionele factoren, later dacht men dat het een voedselallergie was, nu weet men dat de oorzaken ontelbaar zijn. Maar hoe kan zo’n fenomeen ontstaan en wat kan men ertegen doen?
Geen pijnstiller aub
Typisch voor migraine is dat het meestal slechts één zijde van het hoofd aantast, gepaard gaat met bonzen, misselijkheid en een compleet gevoel van algemene malaise. De patiënt krijgt braakgevoelens. Het werken en het zich concentreren gaat moeilijk. Het fysieke fenomeen is een verwijding van een bloedvat of een paar bloedvaten in het hoofd. Meer dan 80 percent van migrainelijders zijn vrouwen en in driekwart van de gevallen zijn er hormonale veranderingen mee verantwoordelijk voor of bij het probleem betrokken. De helft van migrainepatiënten heeft trouwens een familiale voorgeschiedenis. Meestal krijgt de patiënt waarschuwingssignalen dat een migraineaanval op komst is: gevoeligheid voor geluid, lichtflitsen of flikkeringen en wegvallen van delen uit het gezichtsveld.
Jammer is dat de meeste van die patiënten er levenslang last van hebben en dat ze dan ook regelmatig sterke pijnstillers slikken die heel wat biochemische en energetische functies in het lichaam kunnen blokkeren.
Het gevolg daarvan is dat het lichaam veel meer gevoelig wordt voor secundaire complicaties , dat andere ziekten gaan ontstaan die soms veel ernstiger zijn dan de migraine zelf. Trouwens de medicijnen verliezen op den duur toch hun effectiviteit, zodat de patiënt geneigd is de dosis te verzwaren. Men zit in een spiraalbeweging verstrikt. Er worden ook steeds nieuwe medicijnen ontwikkeld, maar ook hier is het een sprong in het onbekende voor wat de gevolgen op termijn betreft.
Uitlokkers
Hoofdpijn is eigenlijk geen ziekte, maar een alarmsignaal, een rood lampje dat de patiënt waarschuwt voor een dysfunctie „ergens” in het lichaam. De vraag is wat hapert er precies en dat antwoord is niet gemakkelijk te geven, anders zouden er veel minder hoofdpijn- en migrainepatiënten zijn. Maar de patiënt kan door zelfonderzoek en zelfanalyse toch heel wat te weten komen over de mechanismen die bij hem of haar het probleem veroorzaken. Omdat hoofdpijn zowat door alles kan worden veroorzaakt of verergerd, moet de analyse en vooral ook de behandeling individueel worden aangepakt. Het is ook de reden waarom sommige alternatief werkende artsen soms meer succes hebben.
In elk geval zijn er metabolische, bio-energetische en bio-chemische onevenwichten, naast structurele imbalansen. En natuurlijk spelen ook emotionele en psychische factoren een grote rol. Deze drie factoren kunnen trouwens op elkaar inwerken en het probleem veroorzaken. Het is wel van belang dat de onderliggende factoren worden opgezocht en onderscheiden om tot een inzicht in de uitlokkende factoren te komen. En die is altijd individueel. Maar aan de hand van ondervraging van duizenden migraine- en hoofdpijnpatiënten kon men een lijst opstellen van factoren die over het algemeen ervan verdacht worden migraine in de hand werken. Deze lijst van mogelijke invloeden kan dienen voor patiënten om na te gaan of die invloeden ook voor hen van belang zijn.
Wat hapert er?
- Zoek uit of er een voedselallergie bij is betrokken.
- Biogene amines werden lange tijd als de grote schuldigen beschouwd: kaas, sommige biersoorten, wijn, chocolade, granen, maar ook koemelk, eieren, sinaasappels, enz…
- Alcohol kan via de lever, de maag en neurotransmitters een aanval uitlokken.
- De meest gekende uitlokkers zijn nitraten, nitrieten, nitroclycine maar ook monosodiumglutamaat, in pikante gerechten en dus in Chinese restaurants. De hoofdpijn staat dan ook bekend als het Chinese restaurantsyndroom.
- Hormonale schommelingen zoals die bij vrouwen voor en tijdens de menopauze voorkomen, maar ook bij de menstruatie en de eisprong en natuurlijk ook bij pilgebruiksters.
- Oververmoeidheid door overwerk en stress.
- Emotionele problemen, angsten, onzekerheid, gebrek aan motief en doel.
- Hyperpreciesheid bij heel nauwgezette mensen die de kleinste afwijking van hun doel als een tegenslag en falen beschouwen.
- Houdingsfouten, waardoor spanningen in bepaalde spiergroepen optreden.
- Weersveranderingen, vooral schrale wind en opkomende vochtigheid.
- Fel licht en vooral ook felle lichtflitsen (ook langdurig tv-kijken en werken aan computerscherm horen hierbij).
- Overdadig gebruik van koffie, maar ook na langdurig gebruik, het schrappen ervan.
Oplossing?
- Probeer rust te vinden en raak niet oververmoeid.
- Ga ook regelmatig wandelen om de bloedsomloop te verbeteren.
- Mijd fel licht en omgeef je met groen.
- Verbeter de bloedsomloop in de kleine haarvaten van de hersenen.
Een tip: Ginkgosan van Fytobell.
Je vindt Ginkgosan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3002-458.
Of je kunt Ginkgosan van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.