okt 5, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wat kan je doen aan acné?

Acné ontstaat meestal tijdens de puberteitsjaren, zowel bij jongens als bij meisjes en is het gevolg van hormonaal onevenwicht. Bij meisjes beginnen de eierstokken hun activiteit en komen oestrogene hormonen in het bloed. Het is bekend dat de eierstokken naast oestrogene ook mannelijke hormonen aanmaken, hoewel in geringe mate. Precies bij deze productie kan een onevenwicht ontstaan: in het begin kan het mannelijk hormoon een overwicht krijgen, zodat een verandering in de huid tot stand komt. Er kunnen rond het haarzakje kleine huidontstekingen optreden, de talgklieren reageren en er kan een zweertje en een onaangename vetafscheiding volgen.

Normaal is deze situatie van voorbijgaande aard. Op het ogenblik dat de hormonen hun evenwicht hebben gevonden en van het meisje een vrouw hebben gemaakt, verdwijnen meestal de nare gevolgen op de huid vanzelf. Voor jongens is het hetzelfde principe, maar daar spelen de hormonen een omgekeerde rol.

Heel wat jongeren, maar ook heel wat oudere dames met jonge trekjes hebben last van acné, of de zogenaamde jeugdbrand. Toch kan je er ook zelf snel iets aan doen.

Vooraleer het zover is, zijn heel wat jongeren wanhopig. Ze geven vaak heel veel geld uit aan dure cosmetische middelen, ze laten in gespecialiseerde instituten allerhande peelings toepassen, smeren dure crèmes, terwijl eigenlijk de beste middelen uit de natuur kunnen komen en lang niet duur hoeven te zijn.

Eén van de eerste bekommernissen moet zijn om de natuurlijke zuurtegraad van de huid te herstellen. Dat kan je door sterk detergerende zepen te vermijden. Gebruik voor de gezichtshuid liever enkel gewoon fris water en reinig hiermee de huid verschillende keren per dag. Eventueel kan je overschakelen op een zuur reagerende zeep, maar zeker geen gewone zeep gebruiken.

Je kan de huid ontsmetten met Molkosan op basis van melkwei. Dit heeft een ontstekingsremmende werking en bovendien herstelt het de natuurlijke zure pH van de huid. Door dit herstel van de beschermmantel kunnen bacteriën minder vat krijgen op de huid en zullen ontstekingen minder vaak voorkomen.

Ten derde is het ook bekend dat Echinacea zoals in Echinabell van Fytobell een sterke immuunstimulerende kracht heeft. Het verhoogt de natuurlijke afweer van het eigen lichaam. Terzelfder tijd heeft het een ontstekingsremmende werking.

Vermijd vetrijk voedsel, vooral dierlijke vetten, en vooral verhitte vetten zijn schadelijk evenals bereide vleeswaren. Snoep en zoetigheid en geraffineerde suikers zijn niet goed. Eet wel meer vruchten en groenten. Vermijd ook stress, want ook dat doet de huid geen goed. Zorg voor voldoende ontspanning, reinig de huid grondig, maar duw mee-eters nooit uit, anders loop je nog meer kans dat er ontstekingen komen. Hou kamilledampbaden voor de gezichtshuid en zorg voor voldoende lichaamsbeweging in de gezonde, open, vrije natuur. Let er op, weldra behoort het probleem tot het verleden.

Een tip: je vindt Echinabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2898-963. Je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be .

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer