aug 15, 2022 | Alle tips | 0 Reacties

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men ’s nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de geestelijke en de lichamelijke gezondheid: er zijn gevolgen voor zaken als concentratie en geheugen, en algemene fitheid. Ook de immuniteit en dus de vatbaarheid voor besmettelijke ziekten luistert ernaar.

Er zijn aanwijzingen dat de lichaamstemperatuur een belangrijke rol speelt bij het in slaap vallen en wakker worden. Er kunnen natuurlijk nog meer oorzaken zijn van slapeloosheid of een verstoord slaapritme: verkeerslawaai, emotionele problemen en stress door het verlies van een baan, het verlies van een geliefd iemand, een verhuis, financiële problemen enz…

Een gezonde slaap herstelt het lichaam, ook bij ouderen.

Externe factoren

Veel mensen kennen ook de oorzaak van hun slapeloosheid niet. Men neemt aan dat één derde van de bevolking met slaapproblemen kampt. Vaak zijn het voorbijgaande klachten. Slaapstoornissen nemen toe bij het ouder worden. Naar schatting zou 25% van de 60-plussers aan een of andere vorm van slecht slapen lijden of moeite hebben overdag wakker te blijven.

Naarmate men ouder wordt, is men ook gevoeliger voor externe factoren: koude voeten of een te warme slaapkamer kunnen allebei de slaap verstoren of het inslapen bemoeilijken. Ook de bioklok verandert bij het ouder worden.

De slaap is ook niet zo vast meer als vroeger zodat externe factoren een rol kunnen spelen bij het wakker worden. Om nadien weer in slaap te geraken, is het gewoonlijk een kwestie van piekeren of niet: men geraakt niet in slaap omdat men ligt te piekeren en men piekert omdat men niet gemakkelijk in slaap geraakt. Een vicieuze cirkel dus. Het komt erop aan die te doorbreken.

Slaappatroon verandert

Eigenlijk verandert de behoefte aan slaap niet bij het ouder worden. Het lichaam staat erop dat je nog altijd 7,5 à 8 uur per etmaal slaapt. Het zijn de omstandigheden en de lichamelijke veranderingen die maken dat het slaappatroon wijzigt. Men dient er rekening mee te houden.

Zo heeft men vastgesteld dat de melatonine-productie met het ouder worden verandert. Er wordt minder gemakkelijk melatonine aangemaakt en dat is het slaaphormoon. Daar dient men rekening mee te houden: slaapkamer verduisteren, geen beeldschermen meer voor het naar bed gaan en ander fel licht vermijden. Want licht blokkeert de productie van melatonine.

De slaapbehoefte vermindert niet, wel de kwaliteit van de slaap. Ondanks het feit dat men langer in bed blijft, is de slaap minder diep en wordt ook vaak onderbroken doordat men moet plassen, of dorst heeft, of gewekt wordt door lawaai precies omdat men minder diep slaapt. Ouderen hebben ook vaak last van slaapapneu en rusteloze benen omdat de kwaliteit van de slaap minder goed is.

Vooral vrouwen

Merkwaardig is dat vooral vrouwen last hebben van gestoorde slaap in vergelijking met mannen. Dat komt doorgaans omwille van:

 • Relationele problemen. De man is gepensioneerd en is voortaan altijd thuis en kan dus voldoende op de zenuwen werken van zijn vrouw.
 • Stress, omwille van een verlies van een kind of kleinkind, een ouder, of financiële problemen.
 • Medicatie die je uit de slaap houdt.
 • Suikerziekte, waardoor je ’s nachts behoefte hebt om te drinken en vaker moet gaan plassen.
 • Angst en zenuwachtigheid waardoor je alerter bent voor omgevingsfactoren.

Als de problemen blijven duren en langer dan een week of zeven aanslepen, laat je het best eens onderzoeken.

De gevolgen zijn niet min: ouderen zijn daardoor overdag vermoeid, kregelig, hebben gebrek aan initiatief, sukkelen met het geheugen, missen veerkracht en energie.

Ze vallen vaak ook in de verleiding om slaappillen te nemen, wat geen goed idee is. Natuurlijk werken die. Je slaapt wel, maar de kwaliteit van de slaap is niet hetzelfde als een natuurlijke slaap en… je wordt heel snel verslaafd. Je kan daarom beter kiezen voor een doeltreffend maar ongevaarlijk natuurlijk middeltje zoals Escholcin, op basis van Escholtzia.

Gouden tips om beter te slapen

 • Hanteer hetzelfde ritme voor het slapen gaan (wandelingetje, kopje slaapthee zoals valeriaan of oranjebloesem en melisse). Probeer ook steeds op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan.
 • Zwaar eten voor het slapengaan is af te raden want je lichaam moet dan veel energie steken in de vertering en zo slaap je dan slechter. Zeker geen vis, vlees of kaas (eiwitten) na 19 uur.
 • Alcohol onttrekt vocht aan het lichaam en maakt de slaap oppervlakkig. Koffie kan je helemaal uit de slaap houden.
 • Neem voldoende lichaamsbeweging gedurende de dag, maar doe geen zware sport vlak voor het slapengaan. Intensieve beweging werkt stimulerend.
 • Een kopje warme melk met honing en melisse kan helpen om de slaap beter te vatten.
 • Stop een tijdlang voor je naar bed gaat met televisiekijken en computerwerk. Licht blokkeert melatonine en dus de slaap.
 • Ontspanningstechnieken kunnen helpen tot rust komen en je dus helpen om gemakkelijker in slaap te geraken.
 • Zorg ervoor dat je slaapkamer rustig, stil, duister en comfortabel is, met een goed bed.
 • Verlucht je kamer dagelijks, en zorg voor een aangename temperatuur tijdens het inslapen.
 • Probeer lawaaihinder te beperken.
 • Nicotine werkt stimulerend, en kan je dus beter mijden.
 • Koude voeten moet je mijden, ze verhinderen dat je gemakkelijk inslaapt. Wisselbaden kunnen helpen.
 • Slapeloosheid mag niet chronisch worden of het kan schade berokkenen aan geestelijke en lichamelijke gezondheid.
 • Licht en donker spelen een belangrijke rol in het gemak van inslapen.

En een tip om beter de natuurlijke slaap te herwinnen: Escholcin van Fytobell.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Of je kunt Escholcin van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je slaapt weer als een roos.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer