dec 26, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom hebben rokers en ouderen viermaal meer vitamine C nodig?

Heb jij last van ondervoeding? Zeg niet te snel “neen”, want door onze eetgewoonten missen we heel vaak essentiële bouwstoffen, waardevolle eiwitten, gezonde vetten, belangrijke vitamines en mineralen. Onze eetcultuur is mishandeld door het aanbod in de supermarkten: we eten niet meer wat we nodig hebben en gezond is, maar wat er lekker uitziet, aantrekkelijk voorgesteld wordt en ons door de reclame wordt opgedrongen. Niet te verwonderen dat “beschavingsziekten” toenemen en de weerstand van veel mensen verzwakt is. Daardoor worden ze gemakkelijker het slachtoffer van corona, verkoudheid, griep, of andere aandoeningen. De vraag is: hoe komt het toch dat sommigen ziek worden en anderen niet. De winter staat voor de deur en dan krijgt onze weerstand of immuunsysteem het altijd extra hard te verduren. Hoe bouwen we die op? Met bouwstenen uit ons voedsel: vitamines, mineralen, spoorelementen. Hebben we die wel voldoende?

Hoewel je dat misschien niet zou verwachten, krijgen in het geïndustrialiseerde rijke westen, steeds meer mensen te maken met ondervoeding, of althans verkeerde voeding met gebrekziekten tot gevolg. Niet als gevolg van gebrek aan voedsel, wel door verkeerde behandeling, bewaring en samenstelling. Rokers en alcoholverslaafden zijn de eerste slachtoffers. Een voorbeeld: rokers hebben viermaal meer vitamine C nodig dan niet-rokers, omdat tabaksrook vrije radicalen vrijmaakt in het lichaam die antioxidanten zoals vitamine C nodig hebben en daarom deze voorraad viermaal sneller verbruikt dan niet-rokers. Het is dus niet verwonderlijk dat rokers een tekort vertonen aan vitamine C, ondanks het feit dat hun voeding volgens internationale normen voldoende vitamine C bevat.

In de winter hebben we meer vitamines nodig om de weerstand te ondersteunen. Maar rokers moeten weten dat ze viermaal meer vitamine C nodig hebben dan iemand die niet rookt.

Bovendien gaan ook veel vitamines verloren in het productieproces: vanaf het oogsten tot het afgewerkt product. Er verstrijkt heel wat tijd tussen het oogsten en het consumeren. Sommige bewaarmethodes geven ook sneller aanleiding tot vitamineverlies. Vooral producten die in het licht worden bewaard verliezen gauw hun vitamines. Ook groenten en vruchten die te klein worden versneden of geraspt, verliezen meer vitamines. Vitamines oxideren ook aan de lucht. Je moet dus alles licht- en luchtdicht verpakken als je lang de vitamines wil bewaren. Te lang koken is ook verantwoordelijk voor snelle afbraak van vitamines. We eten ook te veel ’s avonds, te weinig ’s morgens, te snel, uit het vuistje, terwijl de aanvoer van vetten en koolhydraten meestal te hoog ligt, junkfood is lekker, maar je bent wel fout bezig.

Rokers hebben tekorten

Wie ook tekorten heeft, zijn patiënten die te weinig eten, vermageringskuren volgen of zich eenzijdig voeden. Een normale volwassen persoon moet tussen de 2000 en 2500 calorieën per dag gebruiken. Wie beneden de 1500 calorieën komt, loopt ernstig gevaar te moeten afrekenen met gebrekziekten, omdat in dit dieet niet enkel minder calorieën voorkomen, maar ook minder eiwitten, vitaminen en mineralen.

Een dieet volgen kan heel goed zijn, maar je moet je verstand gebruiken en deskundige raad inwinnen. De meeste vermageringskuren zijn trouwens gevaarlijk. Herinner je het Atkinsdieet waar een overvloed aan eiwitten op de duur kon zorgen voor ernstige stofwisselingsziekten, zowel aan hart en bloedsomloop, maar ook aan gewrichten en uiteindelijk leidde tot reumatische aandoeningen.

Haastige hapjes

Er is een soort nieuwe eetcultuur ontstaan. Vooral kinderen en scholieren zijn er dol op, omdat het in de eerste plaats goedkoop is, beantwoordt aan hun smaak en ze met kameraadjes gemakkelijk zo’n fast foodtent kunnen binnenstappen. Het is als het ware het restaurant op hun niveau. Wat ze niet weten is dat lekker en gezond niet altijd samengaan.

Veel schoolkinderen zijn daardoor pafferig en dik, maar missen toch de nodige energie en vooral het uithoudings- en concentratievermogen die broodnodig zijn om goed en langdurig te kunnen studeren. Hamburgers uit het vuistje op een toast, een zakje vette frieten, kaas als dessert of een ijsje en dat alles doorslikken met een coladrankje, is uiterst eenzijdig, te veel vet, te veel suiker en te veel cafeïne, terwijl de noodzakelijke vitamines, mineralen en voedingsvezels ontbreken. Bovendien verleren de jongeren daardoor grondig te kauwen, rustig te eten in een aangename omgeving en hebben ze geen weet meer van wat nodig is voor hun gezondheid. Ouders zouden er beter aan doen hun kinderen belegde boterhammen mee te geven naar school in de plaats van hen wat zakgeld te geven waarmee ze in de stad kunnen gaan bij de afhaal-junkfood-gelegenheden die reclame maken op tv en de argeloosheid van de jeugd en de gemakzucht van de ouders misbruiken.

Op die manier worden de jongeren trouwens ook langzaam voorbereid op een jachtig levensritme, waarin geen tijd en ruimte meer is om rustig te proeven van lekkere, gezonde en natuurlijk voortgebrachte en bereide spijzen.

Ouderen hebben gebrekziekten

Niet alleen rokers, en jonge personen die al hun energie uit het voedsel moeten halen om te groeien tot gezonde volwassenen moeten uitkijken met wat ze eten, ook volwassenen en ouderen vooral moeten hiermee bezig zijn. Naarmate mensen ouder worden, verloopt het metabolisme trager en onvollediger. Ze nemen vanzelf minder mineralen en vitamines op. Ouderen hebben bovendien de neiging minder te gaan eten omdat ze minder beweging hebben dan jongere mensen, of omdat ze graag wat willen vermageren. Daardoor komt het alweer niet zelden tot gebreksverschijnselen. Tekort aan vitamines is een veel voorkomend probleem bij ouderen.

Ook het feit dat velen eenzaam zijn en in hun eentje moeten eten, nu vooral tijdens deze moeilijke coronatijden, maakt dat ze minder eten en vooral minder werk maken van de voorbereiding van het voedsel. Ze vinden het niet zo belangrijk. Sommigen hebben daarenboven een slecht gebit, zodat het eten van gezonde spijzen zoals rauwe groenten, vruchten en volkorenproducten moeilijker wordt.

Ook ouderen die roken hebben een dubbel probleem.

Rokers lopen in deze besmettelijke coronatijd dubbel gevaar.

Wat doe je dan best?

  • Gezonder eten.
  • Meer vitamines gebruiken: groenten en vruchten.
  • Meer bewegen.
  • Stoppen met roken en dat is van belang op elke leeftijd.

Een tip: Om het je gemakkelijker te maken om te stoppen met roken is er gelukkig een natuurlijke mondspray: Xantipex van Fytobell (vroegere benaming Fumexit).

Het werkt in op het centrale zenuwstelsel waar de rookhonger ontstaat. In deze besmettelijke tijd is dat een uitstekend hulpmiddel om te stoppen met roken.

Je vindt Xantipex van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3271-459.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Zo zal deze moeilijke tijd toch ook, een zegen kunnen brengen voor je gezondheid.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer