okt 14, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Gezond en zachter door de menopauze

De meeste vrouwen zien met enige vertwijfeling en in zekere mate zelfs hulpeloosheid de tijd van de menopauze tegemoet, wisseljaren zoals ze populair worden genoemd. Er treden allerlei veranderingen op in het fysieke en psychische functioneren van de vrouwen.

Ze krijgen emotionele breakdowns, hebben last van slapeloosheid, hitteopwellingen, spijsverteringsstoornissen, hoofdpijn, snelle vermoeidheid, soms osteoporose. Niet bij iedereen verlopen de problemen op dezelfde manier en ze komen ook niet altijd op hetzelfde tijdstip. Hoe kunnen ze zich, op het moment dat ze er last van hebben, dan behelpen om deze moeilijke periode in het leven van de vrouw te overbruggen of snel achter zich te laten?

Creatief bezig blijven, is altijd van belang, maar zeker in de periode van de menopauze. Wandelen, zwemmen, op rustig tempo in beweging blijven, heeft ongetwijfeld grote voordelen. De menopauze kan voor de vrouw een nieuwe creatieve fase inluiden. Ze hoeft echt niet altijd last te hebben van deze periode en… de natuur kan helpen!

Hormonen

Sommige artsen proberen door het toedienen van oestrogene hormonen de natuurlijke defecten te compenseren. Er zijn dames die dergelijke behandelingen gemakkelijk verdragen, terwijl anderen er niet tegen bestand zijn. In Duitsland heeft men vastgesteld dat de oude natuurlijke methode van „aderlaten” soms nuttig en genezend kan zijn. Tegenwoordig gebeurt dat natuurlijk niet zoals in de middeleeuwen, maar het is toch nuttig gebleken dat een drietal maal per jaar wat bloed mag worden afgenomen als alternatief voor de menstruatie waarbij de vrouw ook maandelijks een behoorlijke hoeveelheid bloed verloor. Daardoor verloor het lichaam op natuurlijke wijze ook toxines of gifstoffen die nu in het lichaam achterblijven. Bovendien werd het bloed ook vloeibaarder vanwege de vermindering van het aantal rode bloedcellen, eigenlijk een soort natuurlijke aderlating. Niet iedereen zal dit gemakkelijk toepassen en het ermee eens zijn, want alles wat met bloed te maken heeft, moet met de grootste voorzichtigheid en omzichtigheid worden benaderd en behandeld.

Ook met hormonen is dat het geval. Want kunstmatige hormonen toedienen heeft al tot drama’s geleid. Trombose en borstkanker waren soms het gevolg van onbesuisd gebruik van hormonen. Men wou pure winst halen uit de behandeling, maar het werd soms puur verlies. Vandaar dat veel vrouwen ook argwanend tegenover “de pil” staan en afzien van hormonale anticonceptie. Dat werd door de lobby als fantasie afgedaan, maar de feiten liegen er niet om.

Klachten

De menopauze betekent het einde van de vruchtbare periode van de vrouw. Ze kan niet meer zwanger worden en die zekerheid heeft ze als een jaar lang de menstruatie achterwege blijft. Gemiddeld is dat rond het vijftigste jaar, soms iets meer, soms iets minder. Het begint met onregelmatigheid van de maandstonden als gevolg van een onregelmatige productie van hormonen, vooral oestrogenen.

Elke vrouw krijgt er mee te maken, het is dus een natuurlijk fenomeen.

Dat fenomeen gaat gepaard met een aantal ongemakken en de ernst of intensiteit ervan verschilt van vrouw tot vrouw. De meest bekende zijn:

 • opvliegers
 • hoofdpijn en migraine, ofwel het verdwijnen ervan
 • drukkend gevoel in de borsten
 • slapeloosheid
 • hartkloppingen
 • braakneigingen-duizelingen
 • emotionele wisselvalligheid
 • concentratiestoringen
 • verlies van libido
 • pijn bij het vrijen
 • vaginale klachten zoals droogheid of schimmelinfectie
 • blaasklachten
 • haaruitval zowel op het hoofd als de schaamstreek
 • rimpelvorming
 • prikkelbaarheid
 • gezichtsbeharing
 • stemverandering

Dat zijn allemaal ongemakken die het leven van de vrouw heel onplezierig kunnen maken. Sommigen zien het niet meer zitten. Vooral als de slapeloosheid te lang duurt, kan dat de gezondheid zelfs schaden.

Op een gegeven moment nivelleren de klachten toch weer en kan men een normaal leven hervatten, mits men toch de levenswijze wat meer disciplineert Daarbij horen o.m. letten op de voeding, voldoende bewegen en ontspannen, niet roken en geen alcohol gebruiken. En… je kan ook rekenen op natuurlijke middelen.

Dik bloed onder controle houden

Vrouwen in de wisseljaren bij wie het bloed onder controle werd gehouden, eventueel met een kleine aderlating, reageerden positiever op de menopauzale bezwaren dan vrouwen die alleen door middel van medicijnen werden behandeld. Ze hadden heel wat minder last van hoofdpijn en de slaapstoringen verbeterden spectaculairder. Uiteraard verbeterde de hoge bloeddruk, waardoor velen ook tot betere prestaties in staat bleken. Hun ademnood verdween en ze konden langer sportief presteren. Daardoor verminderde natuurlijk ook het risico op hart- en vaatziekten, een interessant fenomeen vooral als men weet dat na de wisseljaren het risico op infarct en beroerte bij vrouwen even hoog is geworden als bij mannen.

Hoe dikker het bloed, des te minder vloeibaar en des te groter het risico voor de aders en voor het hart. Tegelijk zullen secundaire klachten zoals hyper-prikkelbaarheid, emotionele overgevoeligheid en futloosheid verdwijnen. In Duitsland wordt deze methode meer toegepast dan bij ons.

Nieuwe interesse

Ze moeten uiteraard ook andere maatregelen nemen om niet geestelijk en emotioneel geïsoleerd te geraken. Ze moeten weer naar buiten komen met vernieuwde interesse. Ze kunnen weer gaan studeren nu de grote kinderen het huis uit zijn en zich een vast programma met sportieve bezigheden inlassen. Bovendien moeten ze nu meer dan ooit op hun dieet letten en werk maken van smakelijke hapjes. Op die manier wordt de overgang een verrijking met nieuwe levenservaringen die je ook gelukkiger en meer voldaan van het leven kunnen maken.

Bijnieren stimuleren

Omdat de functie van de eierstokken geleidelijk vermindert en nadien wegvalt, hebben de meeste vrouwen een onevenwicht in de hormonenbalans. De bijnieren leveren ook een hoeveelheid oestrogenen en als die worden gestimuleerd om dat te doen, kunnen heel wat klachten worden opgevangen en achterwege blijven.

Menobell van Fytobell is een natuurlijk middel dat de bijnieren stimuleert en waarbij vrouwen veel minder klachten ondervinden van de menopauze. Bovendien lopen ze niet het risico dat door het toedienen van kunstmatige hormonen, de balans zou doorslaan en dat ze nadelige effecten van de medicatie zouden ondervinden. Uiteraard blijft ook voor deze problemen alle raad van kracht: gezonde ontspanning, normale goede beweging zoals wandelen en zwemmen, en een blijvende interesse behouden voor alles in de natuur, de wereld en de maatschappij, met andere woorden, creatief bezig blijven, is een blijvende sleutel tot geluk.

Maar volgende tip zal helpen bij stemmingswisselingen, hittevlagen, slapeloosheid, en prikkelbaarheid: Menobell van Fytobell.

Je vindt Menobell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2223-188.

Of je kan Menobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Zo glij je zachter door de overgang.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere. Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een...

Lees meer

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch... Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans...

Lees meer