apr 24, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe raak je niet overstuur in corona-tijd?

Werk je van thuis uit, studeer je van thuis uit? Dan ben je nog bij de betere groep, want een groot aantal mensen is ook werkloos, doordat het bedrijf moest sluiten, of heeft zijn zelfstandige zaak moeten dicht doen en dat is voor velen dramatisch in deze tijd. In elk geval zitten we met z’n allen “thuis in ons kot”, of tenminste zo zou het moeten zijn, tot de lockdown geleidelijk wordt opgeheven.

Jammer genoeg is er altijd een groep mensen die vinden dat omdat je het virus niet ziet, het er ook niet is. Zij besmetten anderen, zijn verantwoordelijk voor veel leed en zelfs voor de dood van medeburgers. Lockdown-feestjes, party’s, minidisco’s in het bos, geheime barbecues enzovoort, veel mensen ergeren er zich terecht aan, want ze verspreiden op die manier ongecontroleerd het virus en dat is eigenlijk onverantwoord, zelfs misdadig.

De lockdown geeft je heel wat mogelijkheden om je tijd nuttig en constructief te gebruiken, maar veel mensen zien het als een overrompeling, weten niet hoe eraan te beginnen en worden er depressief van en lijden aan slapeloosheid. Een goed plan voorkomt veel ellende.

Anderen zitten dan voorbeeldig thuis, bergen hun vakantieplannen op, stellen zich grote vragen over de toekomst zowel van henzelf als van hun kinderen, niet in het minst economisch, maar vooral qua gezondheid. Dat zijn duidelijke en terechte vragen. En natuurlijk slaat de sleet en de verveling toe, komen depressieve gevoelens opzetten, neemt de slapeloosheid toe en zie je door het bos de bomen niet meer.

Daarnaast is er nog zoveel te doen, klussen die wachten, herstellingen die moeten worden uitgevoerd aan de woning, de tuin die wacht op een opfrissing, planten die moeten worden gesnoeid, of moeten worden gezaaid, verfwerk in de woning, het behang dat moest worden vernieuwd, meubels die moesten worden hersteld, het terras dat moest worden gereinigd of heraangelegd, enz… Eigenlijk komt naast de verveling, ook een berg werk op ons af zodat je door het bos de bomen niet meer ziet en door de onoverzichtelijkheid begin je er niet aan. Dan wordt het van kwaad tot erger, want het werk blijft zich opstapelen, je ziet het met lede ogen gebeuren, maar je weet niet hoe eraan te beginnen.

Dan is het de hoogste tijd voor een goed plan, zodat je van de lockdown een upgrade-tijd kan maken.

Hoe doe je dat?

  • Je moet beginnen met een goed plan. Maak een inventaris van de taken die moeten gebeuren, maar wees daar realistisch in. Scheid hierbij de essentie van de bijkomstigheden.
  • Zet de prioritaire zaken eerst bovenaan en voer die ook eerst uit. Een lekkende kraan is dringender dan het trottoir reinigen met de hogedruk bijvoorbeeld.
  • Bij goed weer voer je buitenklussen uit en is het wat koeler, grijzer of winderig, doe de klussen binnen.
  • Maak ook een uurschema op: van…tot… en hou je daaraan. Op die manier zijn de klussen een vervangende activiteit voor het werk. Je zal je nuttiger voelen en minder depressief worden.
  • Bewaar een goed overzicht. Dat betekent dat je eerst moet opruimen vooraleer je aan een taak kan beginnen. In wanorde werken, is frustrerend en je wint er niet bij. Breng al je alaam of werktuigen samen, orden dat en maak er een aparte en definitieve plaats voor. Orde is de basis van een goed plan.
  • Maak een globaal plan met alle taken die moeten gebeuren, maar maak daarnaast ook een dagelijkse takenlijst die realistisch is. Op die manier kan je elke dag een en ander doorstrepen, maar kan je nadien van de globale lijst ook heel wat verwijderen.
  • Maak ook tijd voor ontspanning. Bijvoorbeeld om de twee uur een kopje koffie of thee drinken, terwijl je buiten op je terras of balkon geniet van de rust, de sfeer, de natuur, je tuin. En maak een praatje met je gezinsleden. Praten lucht op, want we zijn per slot van rekening toch sociale wezens.
  • Beperk het aantal uren tv-kijken en doe dat zeker niet overdag, dat haalt je uit je ritme. Plan een vast uur in om te gaan slapen, anders is het risico groot dat je aan slapeloosheid gaat lijden. Maak beslist ook tijd voor de kinderen en laat een van de beide ouders zich extra om hen bekommeren en hun taken en on-line-cursussen observeren en opvolgen, zo voelen de kinderen ook een duidelijk programma in hun leven, wat erg belangrijk is.
  • Zorg er ook voor dat de kinderen op tijd gaan slapen. Een vast ritme moet worden opgelegd en zeker geen tv, tablet of computer meer dan een uur voor het slapen gaan, anders bemoeilijkt dat beslist het inslapen.
  • En tenslotte, hoeft het nog gezegd: het belang van gezond voedsel. Ook voor de kinderen is dat erg belangrijk. Gelukkig ontdekken veel mensen daar nu het belang van. Uit onderzoek blijkt dat meer mensen zelf gaan koken en kiezen voor biologisch voedsel. De aanschaf van broodmachines is geweldig gestegen en de aanschaf van biologisch meel is zelfs met 600 percent toegenomen. Dat is bijzonder te waarderen.

Op die manier heb je alle kansen om gezond en gesterkt uit de crisis te komen, niet overwerkt te zijn, geen depressieve toestanden mee te maken en toch goed en op beide oren te kunnen slapen.

Mocht dat laatste een probleem zijn, vlucht dan niet in verslavende pillen, maar stel je vertrouwen in de natuur: Escholtzia is een plant die je de natuurlijke slaap weer schenkt.

Een tip: denk aan Escholcin van Fytobell en je slaapt weer als een roos.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer