jun 13, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Jong blijven: Zo word je mooier met de dag

Zoals het er nu naar uitziet zijn we niet gemaakt om eeuwig te leven, hoewel de meesten onder ons dat wel graag zouden willen. Tussen droom en werkelijkheid staan zoals steeds werelden en vooral praktische bezwaren, want we verouderen met de dag, per minuut, per seconde. Het merkwaardige daaraan is dat we met een eeuwigheidsgevoel zitten terwijl de werkelijkheid een verouderingsbesef is. Tot de volwassen leeftijd wordt alles opgebouwd om een soort perfectieniveau te bereiken, terwijl dat vanaf de volwassenheid afgebouwd wordt en alles weer in elkaar rimpelt, soms letterlijk.

En voor wat de huid betreft, mag je dat wel degelijk letterlijk nemen. De spiegel is de slechtste uitvinding ooit, omdat die ons met de neus op de feiten drukt, ook al letterlijk te nemen, want rond de ogen, rond de neus, de mondhoeken, het voorhoofd komen per seconde nanometrisch meer groeven en rimpeltjes. Aanvankelijk merk je er niet veel van, maar als je je eigen foto’s van tien jaar geleden vergelijkt met die van nu: het zijn uitzonderingen die hun zogenaamd “babyface” kunnen bewaren.

Het wonderpoeder bestaat niet en de eeuwige jeugd ook niet, maar je kan wel jeugd aan je jaren toevoegen en er beter uitzien dan de geboortedatum weergeeft. Met andere woorden: je kan er zelf veel aan doen met natuurlijke middelen om er mooier en jonger uit te zien.

Moeten we dan maar met de armen gekruist de rimpelslag ondergaan, de huid laten verouderen zonder er iets tegen te kunnen beginnen? Zeker niet. Je kan de jaren verschalken en de seconden trager doen tikken en daar kunnen we – nu we wat meer tijd en aandacht aan onszelf kunnen besteden – in deze coronaperiode dankbaar gebruik van maken.

De huid is een levend orgaan, het grootste van heel ons lichaam. Van zowel ons gedrag als de voedende elementen uit het voedsel zal ook de gezondheid van onze huid afhankelijk zijn. Trouwens als je ziek bent, merk je dat meteen: de huid verliest zijn mooie kleur, wordt valer, bleker, of juist roder. De huid verraadt meteen dat er van binnen iets aan de hand is. Maar het omgekeerde werkt ook: als je je huid verzorgt, heeft dat ook invloed op de organen binnenin ons lichaam. Denk maar aan de koude douche na een warm bad, of een sauna: de bloedsomloop krijgt een zweepslag, de bloedvaten oefenen zich en je immuunsysteem krijgt een boost. Ook leuk om weten trouwens in deze coronatijden: een koude douche kikkert je op en versterkt je immuniteit. Doe je het nog niet, begin er dan nu aan, zodat je het tegen de winter gewoon bent.

Maar je kan nog meer doen voor je huid en voor je “eeuwige jeugd”. Draag zorg voor je bloedsomloop, want daar moeten de voedende stoffen voor je huid vandaan komen. Dat betekent: niet roken, geen alcohol, geen suiker, voldoende groenten en vruchten, noten en liever vis dan vlees. De Omega-3 vetzuren in de vette vis zorgen voor soepele bloedvaten. Roken is het slechtste wat je kan doen voor de huid: kraaienpootjes, rimpels rond de mondhoeken en een vale kleur zijn er het gevolg van, ook door het feit dat de doorbloeding gehinderd wordt.

En nog meer: drink voldoende water, zodat de nieren aan het werk kunnen en de afvalstoffen goed kunnen elimineren. Minstens twee liter per dag en als het warm weer is en je inspanningen levert, moet die hoeveelheid nog opgevoerd worden.

En natuurlijk kan je ook lokale toepassingen uitvoeren. Om zakken onder de ogen te verminderen, kan je gebruik maken van het adstringerend effect van thee. Bewaar je theezakjes nadat de thee getrokken is en leg die natte buidels onder de ogen. Laat een tiental minuten zitten. Ook als je een nachtje slecht geslapen hebt, is dat een wondermiddeltje om er snel weer frisser uit te zien.

Nog een trucje: drenk propjes watten in melk en leg die op de gesloten oogleden. De melkzuren hebben een ontstekingsremmend effect. Het verzacht brandende ogen en vermindert rimpelvorming. Na een kwartiertje alles afwassen met lauw water.

Veel mensen geven veel geld voor een peeling in een schoonheidssalon. Die waren door de coronamaatregelen gesloten. Dus kan je van je eigen badkamer een schoonheidsinstituut maken. Dode huidcellen kan je gemakkelijk verwijderen met een peeling van grof zeezout en lauw water. Goed schrobben en nadien afspoelen onder de douche. En nog beter: gebruik natriumbicarbonaat. Maak er een papje van waarmee je de huid inwrijft. Ook goed schrobben en nadien afspoelen onder de douche. Je hebt weer het velletje van je jeugd!

En we hebben nu wat meer tijd om te bewegen, te wandelen, in de natuur te verblijven. Dat merk je ook aan je hielen die kunnen beginnen te schilferen. Je kan die dode huidcellen op dezelfde wijze verwijderen, maar je moet ook de huid nadien weer soepel maken. Daartoe kan je gewoon de hielen en de voeten inwrijven met olijfolie of kokosvet. Sokken aantrekken om het een uurtje te laten zitten en ‘s avonds afspoelen onder de douchekraan. Door de olie zal de huid weer zacht aanvoelen en de antioxidanten zorgen voor een herstel van de huid.

En wil je een inwendige verjongingskuur? Denk dan aan de weldoende werking van Omega-3vetzuren uit visolie.

Een tip: Omega-3 visoliecapsules van Nutribell. Je vindt het met CNK-bestelnummer: 2751-485 voor de apotheek.

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Op die manier komt de eeuwige jeugd toch een beetje binnen handbereik.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer