mrt 20, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Lumbago of spit: til niet te zwaar

Last van Lumbago? Supervervelend, want het blokkeert je helemaal en is niet enkel lastig in de rug, maar ook in het hoofd: je kan er emotioneel onderdoor gaan. Iedereen heeft het al eens meegemaakt: een pijnscheut in de rug of de lendenen, na het oprapen van een zwaar voorwerp, het tillen van een onhandelbaar meubel, of een eenvoudige beweging waarop je niet was voorbereid, zelfs niezen, of het oprapen van een blad papier. Jawel! De gevolgen zijn niet prettig: heftige pijn die uitstraalt naar de benedenrug, de billen, de boven- en onderbenen, soms tot in de voeten en de tenen. Geen simpele lumbago, maar eerder ischias, een erg pijnlijke aandoening die chronisch kan worden.

Wat kan je in doen in geval van lumbago of lage rugklachten, is chirurgie de enige oplossing en vooral: hoe kan je het voorkomen?

Oorzaak opzoeken

Lumbago kan verschillende oorzaken hebben: spierletsels als gevolg van verkeerde houdingen, plotse heftige bewegingen, kou vatten, heftige contracties, zenuwtoestanden, emoties. Niet zo ernstig, omdat er geen langdurig herstel nodig is en omdat de fysieke trauma’s niet groot zijn. Spierletsels genezen vrij gemakkelijk, vooral omdat in dit gebied geen ernstige scheuringen kunnen ontstaan.

Gewoonlijk ligt de oorzaak van ernstige rugklachten in de wervelkolom. Die problemen zijn ernstiger, fundamenteler en sluiten aan bij de erfelijke en fysieke conditie van de patiënt. Het herstel is langduriger en niet zo vanzelfsprekend. Soms herstellen bepaalde letsels nooit meer helemaal en komt er chronische pijn. Preventie is bij rugklachten nog altijd het beste.

Lumbago kan je leven vergallen. Pijn in de rug kan het werken onmogelijk maken. Til niet te zwaar, dat belast de rug enorm. Bewegen is belangrijk om lumbago te voorkomen.

Tussenwervelschijf defect

De wervelkolom is opgebouwd uit verschillende wervels die als een soort lange bamboestok op hun plaats worden gehouden door ligamenten en kruisbanden, door overlangse spieren. Om te beletten dat deze bamboestok, er ook als een echte bamboestok zou uitzien, dat wil zeggen onbeweeglijk zou zijn (wat bij sommige ziekten toch voorkomt), is er tussen elke wervel een soort kussentje voorzien, een tussenwervelschijf, ook wel discus genoemd. Dat is een kraakbeenachtig weefsel, een soort zachte spons die maakt dat de wervellichamen tegenover elkaar afgeveerd kunnen worden, dat ze elkaar niet raken en dus niet kunnen beschadigen en dat deze “bamboestok” buigzaam wordt, kan scharnieren in verschillende richtingen.

De spieren en ligamenten moeten er dan voor zorgen dat deze kussentjes of tussenwervelschijven goed op hun plaats worden gehouden en dat de wervelkolom toch een stevig en strak geheel blijft vormen, waarmee soepele bewegingen mogelijk zijn.

In het midden van die kussentjes, zit een harde kern, afgesloten door een ring, die het sponsachtig weefsel ook stevigheid geeft. En hier kan de ramp gebeuren. Door verkeerde houdingen, jarenlange verkeerde en eenzijdige belasting, gebrek aan training van de spieren, gebrekkige plaatselijke doorbloeding en plotse heftige spanning op de spieren waarop ze niet getraind waren, noch voorbereid, kan het tot een ongeluk komen: het kussentje, de discus kan scheuren, kan gekneusd en gekwetst worden, kan opzwellen, de harde kern kan van plaats veranderen en door de ring slaan, de discus kan opgezwollen geraken en zodoende de zenuwbanen die uit de wervelkolom komen en naar de rug en de onderste ledematen vertrekken onder druk zetten, beknellen.

Het kwaad is geschied: men heeft te maken met lumbago, een lumbalgie, een lage rugpijn of zelfs een ischias. Dit laatste gebeurt als de fameuze nervus ischiadicus, oftewel de ischiaszenuw ingeklemd is door zo’n beschadigde tussenwervelschijf. Die beknelling kan niet alleen gebeuren als gevolg van een verkeerd maneuver, het tillen van te zware lasten, zodat de ligamenten het laten afweten en dus de schijf van plaats verandert, geluxeerd of gesubluxeerd wordt, dat wil zeggen in een niet juiste fysiologische positie komt en muurvast gaat zitten, maar het kan ook optreden als gevolg van artrose, met hetzelfde effect als gevolg.

Moderne levenswijze deugt niet

De moderne leefwijze deugt niet om verschillende redenen. Er is allereerst de voeding die te geraffineerd is, te zoet, te vet, te weinig vitaminen en ruwvezelstoffen bevat, maar ook veel te rijk is aan calorieën. We worden te dik. Gevolg: het skelet moet meer kilo’s ballast dragen dan waarvoor het eigenlijk gemaakt is. De belasting wordt te groot, er treedt vroegtijdig artrose op, er komt „sleet” op, zoals de volksmond zegt, en men krijgt te maken met ernstige klachten in de hoge en lage rugstreek.

Wil men rugklachten voorkomen of behandelen dan is het een eerste vereiste dat de patiënt let op zijn voeding en zijn lichaamsgewicht binnen de perken houdt.

Daarnaast zijn er de houdingsfouten. We zitten allemaal veel te veel, hoewel we daar eigenlijk niet voor gemaakt zijn. Spanningen die we allemaal zittend moeten verwerken. Stress op de arbeidsstoel. Je kan het niet slechter bedenken. Door dat vele zitten worden de tussenwervelschijven voortdurend in een fysiologisch onjuiste positie gedwongen, met als gevolg vroegtijdige slijtage. De patiënt krijgt last in de schouders, de hals, de armen en de rugstreek. De elasticiteit van de wervelkolom gaat verloren. Soms kunnen de pijnen heftiger worden, soms verdwijnen die ook spontaan als het kraakbeenachtige weefsel vervangen wordt door verkalkte gedeelten. De soepelheid van de wervelkolom gaat hiermee verloren.

Als er zo’n degeneratie van de tussenwervelschijf is ontstaan, volstaat het van in een ongelukkige houding heftig te niezen, een zwaar voorwerp te tillen, zich plots te bewegen, zelfs een blad papier van de vloer op te rapen, om de ellende te doen starten.

Deze scheuringen, zwellingen, kwetsuren aan de tussenwervelschijf komen vrij frequent voor. Men duidt ze aan onder de gemeenschappelijke noemer van lumbago of lumbalgiën. Het zijn lage rugklachten veroorzaakt door een kwetsuur aan de tussenwervelschijf. Deze problemen genezen meestal op een paar dagen tot weken, al naargelang de ernst. Afhankelijk van de plaats waar de kwetsuur zich heeft voorgedaan, zal de pijn zich manifesteren en al dan niet uitstralen naar de rug- en lendenstreek, zelfs de benen.

Wat niet zo frequent gebeurt, maar toch mogelijk blijft, is het doorslaan van de harde kern in de weke massa van de tussenwervelschijf: de zogenaamde discus prolaps. De zenuwbanen die uit het ruggenmergkanaal komen en via de wervellichamen naar buiten gaan en naar een lichaamsdeel lopen (meestal de benen in dit geval) kunnen zodanig onder druk komen, dat de pijn onuitstaanbaar wordt. De patiënt laat zich soms vallen van de pijn.

Men spreekt in dit geval van ischias. Hier helpt alleen rust, plat in bed op een harde matras. Desnoods een plank eronder! Haal er een arts bij en ga van zodra het mogelijk is op consultatie bij een ervaren en ernstig orthopedist. Van zodra het mogelijk is kan je beginnen met aangepaste fysiotherapie. Tegenwoordig gaat men ervan uit dat het beter is te bewegen dan langdurig stil te zitten of te liggen. Zolang de beweging draaglijk blijft is het gunstig voor het herstel.

Dieet en oefeningen

Het is duidelijk dat in geval van overgewicht, een dieet op zijn plaats is. Suiker, fantasiekost, junkfood: verban het. Eet meer groenten en verse vruchten. Stop met frieten en transvetten. Wel vitamine E en vitamine B. Eet volkoren, noten, peulvruchten, vis.

Doe wat je arts aanbeveelt. Warmte is goed en maakt het probleem draaglijker: warm bad, sauna, infrarood. Als het trauma recent is, helpen ijsfricties.

Je moet ook al te brutale behandelingen vermijden en vooral mensen die dingen willen uitproberen. De natuur gaat langzaam. Van zodra het mogelijk wordt moet je oefeningen doen. Oefeningen zijn altijd gunstig, van zodra je die kan uitvoeren zonder pijn. Dat is niet hetzelfde als zonder moeite, want een ongetraind lichaam zal er ongetwijfeld moeite mee hebben.

Oefeningen gelden trouwens ook als interessant preventief middel. Op die manier kan je spieren, gewrichtsbanden en ligamenten versterken en verhinderen dat het tot een plots trauma komt omdat je spierstelsel er niet tegen opgewassen was.

Verder zijn rugklachten ook het gevolg van een ongezonde mentaliteit. Er zijn mensen die er altijd zullen over klagen, ook al is er geen letsel aanwezig. Spanningen en stress hopen zich ook wel eens op in de rugstreek. Op tijd vakantie nemen en ontspannen is tenslotte de aangenaamste preventie die we kennen.

En een beetje hulp van de natuur kan nooit kwaad: Curcuma tegen ontstekingen van spieren en gewrichten.

Een tip: Curcuma Forte van Fytobell.

Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer