jan 24, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Waarom mag je fruitsoorten nooit samen bewaren?

Je bent een fan van vers fruit? Je hebt groot gelijk. De overheid roept trouwens iedereen op om meer fruit en groenten te eten en dat is niet zonder reden. We eten te veel fastfood, we drinken te veel frisdrank of alcohol, we hebben te weinig beweging en we hebben teveel stress. Kortom, we zijn niet goed bezig.

Wanneer ben je dan wèl goed bezig? Om te beginnen als je meer vers fruit eet.

Dan ga je toch naar de fruitschaal of naar het fruitvak in de koelkast en… wat stel je vast,? Dat het fruit overrijp is en in het slechtste geval melig en niet meer te eten, ja zelfs aan het rotten is.

Als je wil dat je fruit langer bewaart: geen soorten samen leggen, zelfs niet in de koelkast, maar apart bewaren.

Hoe komt dat? Fruit dat minder lang bewaart in de koelkast? Kan dat? Ja dat kan! En de schuldige is ethyleengas. Dat gas wordt trouwens ook gebruikt om fruit dat onrijp wordt geplukt aan de andere kant van de wereld, toch rijp op ons bord te brengen. Onrijp fruit wordt in grote koelsilo’s opgeborgen, zo weinig mogelijk zuurstof erbij en op het ogenblik dat het naar het warenhuis moet, wordt dat fruit geforceerd gerijpt. Dat gebeurt middels ethyleengas.

Datzelfde proces voltrekt zich ook in uw fruitschaal en in uw koelkast, zij het op kleinere schaal natuurlijk. Als je verschillende soorten bij elkaar legt: bijvoorbeeld appelen, peren en bananen, dan zal het ethyleengas van de ene soort, de rijping van de andere soort stimuleren. Gevolg: op een heel korte tijd is je fruit overrijp en zelfs ongenietbaar.

Wat moet je dan doen? Het fruit afzonderlijk per soort bewaren. Datzelfde gebeurt trouwens ook als er aardappelen in de buurt zijn. Leg dus ook geen appelen samen met aardappelen, dan krijg je hetzelfde effect.

Fruitschalen zijn dus wel heerlijk in de keuken en in de living. Ze zijn mooi om te zien en heerlijk om in te tasten en te proeven. Maar een grote variatie van fruit in de schaal, zal het andere fruit sneller doen rijpen en soms rot worden. Bewaar dus fruitsoorten voortaan afzonderlijk, zelfs in de koelkast.

En is je fruit daarentegen onvoldoende rijp om ervan te genieten, dan kun je dit principe omgekeerd toepassen: neem een zak van bruin papier en leg daar appelen samen met bananen in. Je zal merken dat je spoedig van rijp fruit zal kunnen genieten.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vlier helpt je van verkoudheid af

Twee generaties geleden maakten veel mensen hun eigen medicijnen. Eén daarvan was vliersiroop en dat hielp steevast tegen verkoudheid, snotvallingen, hoest, griepachtige toestanden. Wie maakt er nu nog vliersiroop? De meeste huisvrouwen zouden niet eens weten hoe je...

Lees meer

De tien geboden tegen hartinfarct

Een op vier patiënten wordt vroeg of laat getroffen door een hartinfarct. Daarbij hebben we nog niet de problemen met de bloedsomloop gerekend. Het is een van de voornaamste oorzaken van sterfgevallen in de geïndustrialiseerde wereld. Dat betekent dat onze levensstijl...

Lees meer

Slank worden met de natuurmethode

Wie zou geen half fortuin geven om het gewicht van zijn mooiste jeugdjaren terug te krijgen? Geen gemakkelijk onderwerp, want daar verdienen kwakzalvers fortuinen aan, krijgen dokters grijs haar van en patiënten depressies. De vraag die eerst moet beantwoord worden...

Lees meer

Curcuma en warmte tegen reuma en spierpijn

„Zo’n jaar hebben we nog nooit gehad,” zeggen veel mensen. Een slechte, natte en wispelturige zomer, een vroege herfst en nu vorige week, toch een beetje een klein nazomertje. Maar het weer is onberekenbaar ondanks alle moderne toestellen om het klimaat te...

Lees meer