jan 24, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Waarom mag je fruitsoorten nooit samen bewaren?

Je bent een fan van vers fruit? Je hebt groot gelijk. De overheid roept trouwens iedereen op om meer fruit en groenten te eten en dat is niet zonder reden. We eten te veel fastfood, we drinken te veel frisdrank of alcohol, we hebben te weinig beweging en we hebben teveel stress. Kortom, we zijn niet goed bezig.

Wanneer ben je dan wèl goed bezig? Om te beginnen als je meer vers fruit eet.

Dan ga je toch naar de fruitschaal of naar het fruitvak in de koelkast en… wat stel je vast,? Dat het fruit overrijp is en in het slechtste geval melig en niet meer te eten, ja zelfs aan het rotten is.

Als je wil dat je fruit langer bewaart: geen soorten samen leggen, zelfs niet in de koelkast, maar apart bewaren.

Hoe komt dat? Fruit dat minder lang bewaart in de koelkast? Kan dat? Ja dat kan! En de schuldige is ethyleengas. Dat gas wordt trouwens ook gebruikt om fruit dat onrijp wordt geplukt aan de andere kant van de wereld, toch rijp op ons bord te brengen. Onrijp fruit wordt in grote koelsilo’s opgeborgen, zo weinig mogelijk zuurstof erbij en op het ogenblik dat het naar het warenhuis moet, wordt dat fruit geforceerd gerijpt. Dat gebeurt middels ethyleengas.

Datzelfde proces voltrekt zich ook in uw fruitschaal en in uw koelkast, zij het op kleinere schaal natuurlijk. Als je verschillende soorten bij elkaar legt: bijvoorbeeld appelen, peren en bananen, dan zal het ethyleengas van de ene soort, de rijping van de andere soort stimuleren. Gevolg: op een heel korte tijd is je fruit overrijp en zelfs ongenietbaar.

Wat moet je dan doen? Het fruit afzonderlijk per soort bewaren. Datzelfde gebeurt trouwens ook als er aardappelen in de buurt zijn. Leg dus ook geen appelen samen met aardappelen, dan krijg je hetzelfde effect.

Fruitschalen zijn dus wel heerlijk in de keuken en in de living. Ze zijn mooi om te zien en heerlijk om in te tasten en te proeven. Maar een grote variatie van fruit in de schaal, zal het andere fruit sneller doen rijpen en soms rot worden. Bewaar dus fruitsoorten voortaan afzonderlijk, zelfs in de koelkast.

En is je fruit daarentegen onvoldoende rijp om ervan te genieten, dan kun je dit principe omgekeerd toepassen: neem een zak van bruin papier en leg daar appelen samen met bananen in. Je zal merken dat je spoedig van rijp fruit zal kunnen genieten.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom is gevarieerd eten van belang?

Elk onderzoek wijst het uit: gevarieerd en gezond eten is van essentieel belang voor ons welbevinden en voor het goed functioneren van alle organen, zodat we tot op hoge leeftijd perfect kunnen doorgaan en ons goed voelen. Sinds de ontdekking van “vitamines” is...

Lees meer

Zwanger: dan is één glas wijn al te veel!

De zwangerschap is een bijzondere tijd. We vertellen niets nieuws als we stellen dat alles wat de aanstaande moeder eet en drinkt van invloed is op de ontwikkeling, de gezondheid en het latere gedrag van de toekomstige baby, het kind. Zo is het bekend dat roken...

Lees meer

Waarom is alcohol geen goed slaapmutsje?

Men kan niet langer dan een paar dagen zonder drank. Dehydratatie kan levensgevaarlijk zijn vooral bij jonge kinderen en patiënten met zware brandwonden. Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 70 percent percent uit vocht. Hiervan is 44 percent intracellulair en...

Lees meer

Is SEKS na een hartinfarct gevaarlijk?

Het is een vraag die elke infarctpatiënt zich stelt, maar niet altijd durft formuleren tegenover de arts: mag ik weer seksuele betrekkingen hebben? Want groot is de vrees van de hartpatiënt dat zich een herhaling van het probleem zou voordoen als gevolg van de...

Lees meer