dec 24, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Is de winter gevaarlijk voor je hart?

Nu de kou dan toch wordt aangekondigd, breekt ook het risicoseizoen aan voor verkoudheden, griep, ontsteking aan de luchtwegen, vermoeidheid, depressies en zenuwziekten, zelfs… hartziekten en dat alles gelardeerd met de vrees voor de onvermijdelijke berichten over corona. Je zou voor minder moedeloos worden. Maar er is wel hoop. Merkwaardig genoeg is de winter niet gunstig voor heel wat mensen. Toch kan je er iets aan doen: je wapenen tegen de agressies van de winter.

Wie deze winter gezond wil blijven en vooral ook het hart wil beschermen en zich ook wil wapenen tegen corona, kan best een boost geven aan de weerstand. Bij plotse temperatuurschommelingen wordt de weerstand op de proef gesteld, krijgen bij gebrek aan training, verkoudheidsziekten en griep meer kans. Hoewel deze ziekten onschuldig lijken – en eigenlijk zijn ze het ook – toch hebben ze onrechtstreeks een bedreigende invloed op hart en bloedvaten. Doordat het organisme door verkoudheid en de griep verzwakt is, (het lichaam heeft zijn energie nodig om zich te wapenen tegen de virussen) komt hartinfarct in deze omstandigheden twintigmaal meer voor dan bij wie niet verzwakt is door verkoudheid of ontsteking van de luchtwegen: keelpijn, hoest, neusvalling.

Als het kouder gaat worden, krijgt ook je weerstand een dreun. Maar die kan je gemakkelijk versterken dankzij een aantal natuurlijke methodes en middelen.

De juiste warmte

Jezelf winterhard maken is daarom ook het hart en de bloedsomloop beveiligen! Het lichaam moet worden voorbereid op grote temperatuurwisselingen. De bloedsomloop trainen door wisselbaden en -douches geeft het lichaam meer weerstand. Dagelijks naar buiten: stappen, een hoekje om lopen, een avondwandeling maken, boodschappen doen met de fiets doet het lichaam meer deugd dan op het eerste gezicht zou worden vermoed. Kasplantjes zijn teerder en kwijnen rapper. Vandaar dat de temperatuur in woning en bureau niet te hoog moet worden gemaakt en in de slaapkamer moet worden beperkt. In de woning is 22 graden voldoende en is de slaapkamer is 16 graden beter dan te warm.

Hou er ook rekening mee dat te warme lucht gemakkelijker uitdroogt, omdat het vocht nu eenmaal verdampt en gemakkelijk kan ontsnappen.

Hier ligt een tweede oorzaak van verkoudheidsziekten: te droge lucht. Vooral in ruimten met centrale verwarming, of waar elektrisch verwarmd wordt, moet meer water aan de lucht worden toegevoegd. Waterverdampers bij de radiators, of een speciaal luchtbevochtigingstoestel zijn geen luxe. Virussen gedijen beter bij een droge warmte, dan in ruimten waar de luchtvochtigheid ideaal is, en die ligt om en nabij de zestig percent relatieve vochtigheid.

In veel woningen is de lucht bedorven. Ook heel wat kantoren worden te weinig verlucht. Ramen kunnen vaak niet meer open, terwijl alle kieren zijn dicht gespoten, om energie te besparen. Keelpijn, hoofdpijn, zijn niet de enige gevolgen, want het is ook bewezen dat bedorven lucht moeilijker opwarmt dan frisse lucht. Hou er rekening mee dat de mens elk uur dertig kubieke meter frisse lucht nodig heeft.

Kou en verkoudheid

Ook in de winter blijft bewegen belangrijk, voor bloedsomloop, ademhaling en spieren. Via de ademhaling speelt het lichaam heel wat afvalstoffen kwijt. Een goede ademhaling helpt ziekten voorkomen. Veel patiënten zijn bang van de koude buitenlucht. Van de koude krijg je een verkoudheid, menen ze. Niets is minder waar. Het is niet de koude die je ziek maakt, maar wel virussen en bacteriën die vrij spel krijgen in een verzwakt organisme. Kou heeft er dus rechtstreeks niets mee te maken. Wel zijn bijeenkomsten en verzamelingen van mensen niet bevorderlijk voor de gezondheid. Er is altijd iemand die de anderen aansteekt. In deze periode kan je beter hoestende en niezende mensen uit de weg gaan en ook geen handjes schudden, maar dat was ons al duidelijk gemaakt bij de maatregelen tegen corona. Mijd nu zeker grotere groepen mensen. Wat we gezien hebben op de luchthaven van Charleroi is dan ook zeker in deze lastige tijden, onbegrijpelijk!

Handen wassen en/of ontsmetten is de boodschap. Als je zou zien wat er allemaal op iemands handen kleeft…

Ook sauna is voor wie zich wil voorbereiden op de winter een uitstekende methode. De afwisseling van hoge en lage temperaturen is een prima training voor hart en bloedvaten, het elimineert afvalstoffen van de stofwisseling en verhoogt de weerstand tegen infectieziekten. Ben je al verkouden of voel je je grieperig dan is dit niet het ogenblik om een sauna te nemen: het verschil tussen sterke opwarming en afkoeling tast te veel in de weerstand van het organisme.

Uiteraard is vitaminerijke kost erg belangrijk. Vooral voedsel met vitamine C en vitamine A is aan te bevelen: fruit, vooral citrusfruit, maar ook appelen, kiwi en alle groene groenten en wortelen vanwege de provitamine A. Ook vitamine D is van essentieel belang voor de weerstand, dat heeft het onderzoek in verband met corona ons ook geleerd. Mensen die veel buiten komen hebben minder risico op besmetting, niet enkel vanwege de gezondere buitenlucht waar minder virussen circuleren, maar ook vanwege de vitamine D die in de huid uit het zonlicht wordt aangemaakt, ook in de winter. Vitamine D heeft een bescherming niet enkel tegen corona, maar ook tegen griep en verkoudheid.

Wat je niet moet doen, is geraffineerde koolhydraten gebruiken. Mijd daarom geraffineerde suiker, het heeft o.m. hypoglykemie tot gevolg, met een vermoeid gevoel. Bovendien belast suiker de slijmvliezen en hart en bloedvaten.

Echinacea en bètaglucaan

De oude Indianen wisten het maar al te goed: ook de natuur verschaft heel wat middelen om de weerstand te verhogen. Bij infecties en tijdens besmettingsgevaar maakten ze gebruik van de Echinacea Purpurea, oftewel rode zonnehoed, een plant die ook bij ons groeit en heel mooie paarse bloemen geeft. Ook bèta-glucaan, een stof afkomstig uit champignons heeft een bijzonder weerstandsversterkend vermogen.

Het is nu het moment niet om paddenstoelen te verzamelen of Echinacea te gaan plukken. Dus kan je best gebruik maken van een uitstekend natuurlijk preparaat om de weerstand te versterken.

Een tip: Immunibell van Fytobell en je bent tot de tanden gewapend tegen winterse en covid-agressie.

Je kan Immunibell van Fytobell halen in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je weerstand is meteen in staat van paraatheid.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer