jul 6, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wat is het beste dieet tegen kanker?

We weten allemaal dat bepaalde gewoonten kanker in de hand kunnen werken of er rechtstreeks verantwoordelijk voor zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval met roken. Maar van voeding is dat minder duidelijk, hoewel het Amerikaanse Kankerinstituut ervan overtuigd is dat meer dan de helft, zelfs meer dan 65 percent van alle vormen van kanker hadden kunnen voorkomen worden door een betere voedingsgewoonte na te streven. Zo is het bekend dat geraffineerd voedsel dat enkel de smaak dient, veel te weinig antioxidanten bevat en dus geen middelen aanbrengt om de cel van de nodige afweerstoffen te voorzien. Begin nu al gezondere producten op tafel te zetten om later met een goede gezondheid beloond te worden.

Sluipend en geniepig

Kanker krijg je niet van de ene op de andere dag. Het is een ziekte die ons lichaam over een periode van vele jaren op een geniepige, sluimerende wijze verziekt. De ziekte doet er lang over om zich te ontwikkelen, dat betekent dat jijzelf ook de nodige tijd hebt om dat te voorkomen en er iets aan te doen. Vers plantaardig voedsel bevat stoffen die gevaarlijke, carcinogene, vrije radicalen te neutraliseren en de cellen te vernieuwen zonder schade. Ook metastasen of uitzaaiingen kunnen worden afgeremd op die manier.

Meer fruit en groenten

Onderzoek in zeventien landen over de relatie tussen voeding en het ontstaan van kanker heeft opzienbarende resultaten opgeleverd. Linus Pauling was er al mee begonnen en kreeg er de Nobelprijs voor. Vitamines, vooral vitamine C heeft een sterke antioxidatieve werking. Daardoor kunnen niet enkel scheurbuik, bloedend tandvlees, hart- en vaatproblemen, maar ook kanker worden voorkomen.

Gezondheid begint aan tafel. Groenten en vruchten bevatten elementaire vitamines en noodzakelijke antioxidanten om kanker te helpen voorkomen.

Praktische conclusie is dat wie levenslang groenten en fruit als belangrijk onderdeel van het dagelijks dieet maakt, de kans op het krijgen van kanker met meer dan vijftig procent vermindert! Dat slaat zowel op van long- en borstkanker, maag- en darmkanker, kanker van de blaas en pancreas, eierstok- en baarmoederhalskanker. Ook rokers en ex-rokers moeten van deze kennis gebruik maken om ook op die manier een gezondheidsherkansing te krijgen. Merkwaardig hoe een sterk carcinogeen als tabaksrook niet op kan tegen de kracht van vruchten en groenten?

De beste keuze

Bètacaroteen is wat dat betreft een van de krachtigste wapens in de strijd tegen kanker. Deze stof is vooral aanwezig in felgele, oranje, rood en groen gekleurde groenten zoals tomaten, wortelen, spinazie, broccoli, pompoen en paprika’s.

Fruitsoorten met een hoog gehalte aan bètacaroteen zijn o.a. abrikozen en kanteloepen. Studies aan de Harvard-universiteit toonden aan dat bètacaroteen de groei van longkankercellen remt, dat het de samenstelling wijzigt van stoffen die deze tumoren gebruiken om uit te zaaien en dat ze de afweer tegen kanker doen toenemen.

Er zijn er nog meer. Zo bevatten tomaten de antioxidante stof lycopeen, een pigment waardoor deze groente haar felrode tint krijgt.

Lycopeen, dat ook nuttig is tegen hart- en vaatziekten bevindt zich ook o.m. ook in watermeloen en rode pepers.

De donkergroene groenten (bvb. spinazie, groene kool en broccoli) bevatten niet alleen bètacaroteen maar ook antioxidanten als folaat en luteïne. Je mag er eigenlijk van uit gaan dat hoe donkerder een groente kleurt, des te meer antioxidanten ze bevat.

Smaakmakers zoals knoflook, sjalotten en uien kunnen niet genoeg naar waarde worden geschat. Ze bevatten meer dan dertig verschillende antioxidanten, die nuttig zijn in de preventie en de strijd tegen kanker. Ze zouden vooral belangrijk zijn tegen maag- en borstkanker.

Citrusvruchten zoals sinaasappelen, pompelmoezen, mandarijnen, clementines, citroenen en limoenen zijn vooral nuttig tegen pancreaskanker. Uit een Zweedse studie bleek dat wie minstens één keer per week citrusvruchten eet, zijn risico’s op het krijgen van pancreaskanker van 50 tot 66% vermindert. Ook tarwezemelen, erwten linzen en bonen bevatten lange vezels die water opslorpen en een probiotische werking hebben en daardoor de darmflora saneren, wat erg belangrijk is in de preventie van kanker, maar ook van andere zogenaamde beschavingsziekten.

Met melk moet je wel uitkijken. Enerzijds is het een belangrijke bron van calcium, maar anderzijds bekomt het de darmen niet goed. Je kan dus beter kiezen voor een gefermenteerde vorm zoals in kaas en yoghurt. En als je melk drinkt, liefst van de hoeve.

Het gezondste dieet

Het is opvallend dat kanker en vooral bepaalde soorten kanker zoals borstkanker, minder voorkomt bij Aziaten, die zich houden aan hun traditioneel menu van weinig vlees en veel soja en sojaproducten. Als Aziaten echter onze westerse eetgewoonten overnemen, blijken ze wel gevoeliger te zijn voor kanker. Japanners bijvoorbeeld die emigreerden naar Amerika blijken evenveel borstkanker te ontwikkelen als de Amerikanen zelf, als ze hun dieet overnemen, terwijl de Japanners in het thuisland daar veel minder mee te maken krijgen.

THEE: Het is al langer bekend dat thee en vooral de groene thee rijk is aan antioxidanten, en nuttig is tegen diverse kankers (maag-, long- en huidkanker). Zowel de befaamde oolongthee, maar ook de zwarte en vooral de groene theesoorten zijn hiervoor geschikt.

De kwaliteit van de groene thee is te danken aan de stof genaamd catechine.

Groenten zoals soja bevatten fyto-oestrogenen die de receptoren van xeno-oestrogenen bezetten. Het zijn precies deze laatste die kankerverwekkend zijn. Daaraan heeft soja zijn anti-cancerogene reputatie te danken.

Kolen bevatten ook indolen, die het risico op het krijgen van darmkanker of van poliepen in het colon verminderen. Aziaten eten in hun traditionele keuken de groenten en vruchten vooral rauw, waardoor vitamines en antioxidanten en vezels beter bewaard worden. In de strijd tegen kanker is dat een niet te onderschatten voordeel. Mensen met gevoelige darmen mogen best niet meteen overschakelen op een dieet van rauwkost. Hun darmflora is daar niet tegen opgewassen. Ze doen dit best gecontroleerd en langzaamaan.

Vergeet ook de soja niet (en bereidingen ervan, zoals tofu en Miso) omwille van de fyto-oestrogenen en de kanker werende eigenschappen. Het is ook een goede en gezonde bron van proteïnen.

Suiker en transvet bevorderen kanker

Met sommige voedsel is het wel uitkijken.

Junkfood dat bulkt van suikers en slechte vetten (transvet) heeft niets meer met gezondheid te maken, enkel met smaak. Het bevordert het ontstaan van kanker.

Ook met vet moet je uitkijken, zelfs met gezond vet zoals olijfolie en kokosvet. Dit zijn de enige vetten die je wel mag verhitten, maar de totale inname van vet in het dieet mag best niet boven de 15 à 20 percent bedragen.

Vetten zoals uit vis zijn te verkiezen vanwege de Omega-3 vetzuren. Ze zijn bijzonder nuttig om cognitieve defecten (Alzheimer en dementie) en hart- en vaatziekten te voorkomen. Deze gezonde vetten vind je vooral in zalm, makreel, haring en sardines.

ROOD VLEES: kan je best niet te veel gebruiken. Het kan darmkanker en borstkanker in de hand werken. Aan de Harvard-universiteit werden gedurende zeven jaar meer dan 90.000 vrouwen gevolgd. Uit deze studie blijkt dat vrouwen die elke dag rood vlees eten driemaal zoveel risico lopen op het krijgen van darmkanker dan vrouwen die hoogstens één keer in de maand vlees eten.

ALCOHOL: Geen goed woord over te zeggen, ook niet als het met mate geconsumeerd wordt. Het is giftig! Wie het geregeld drinkt, verhoogt het risico op het krijgen van keel- en slokdarmkanker, maag-, lever- en darmkanker, borstkanker en prostaatkanker. Wie dagelijks vijf biertjes of meer drinkt verhoogt het risico op het krijgen van rectale kanker.

En naast deze gezonde gewoonten aan tafel zijn er nog een paar heel belangrijke elementen: gemoedsrust, voldoende beweging, ontspannen in de natuur en een goede herstellende slaap.

Dat is het ideale recept om lang en gezond te leven en kanker weg te houden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer