nov 2, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Neen, je krijgt geen verkoudheid van de kou

“Zet je muts op, trek een wollen trui aan en vergeet je sjaal niet of je ziek worden of je krijgt een verkoudheid.” Iedereen herkent wel deze aansporing van bezorgde mama’s. Van jongs af worden kinderen ervoor gewaarschuwd zich flink warm te kleden en op te letten voor de koude buitenlucht. Daar is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Want koude maakt niet ziek, wel integendeel. Het is wel zo dat de koude en de wisselende temperaturen onze weerstand op de proef stellen en in sommige gevallen een flinke knauw kunnen geven. Maar koude op zich maakt niet ziek, wel integendeel.

Geregeld ontspannen, er eens op uit trekken, iets doen wat je graag doet, zowel lichamelijk als geestelijk, is erg belangrijk. Je krijgt geen verkoudheid of griep van de koude. Je wordt ziek omdat je weerstand de aanval van virussen en bacteriën niet aan kan.

Want wie zich voldoende traint en koude douches neemt, de buitenlucht niet schuwt of er bang voor is, zal minder gauw ziek worden dan de kneusjes die altijd binnen zitten en zich warm moeten kleden om de lichaamstemperatuur “op peil” te houden.

Het harden van de weerstand is belangrijk en daar kan de koude buitenlucht goed van pas voor komen. Dus onthoud best: koude maakt niet ziek, het is de ondermijnde weerstand die geen kracht genoeg heeft om virussen of bacteriën van antwoord te dienen.

Koude maakt niet ziek

Veel patiënten zijn ervan overtuigd dat ze bang moeten zijn van de koude buitenlucht. Van de koude krijg je een verkoudheid, menen ze. Niets is minder waar. Het is niet de koude die je ziek maakt, maar wel virussen en bacteriën die vrij spel krijgen in een verzwakt organisme. Kou heeft er dus rechtstreeks niets mee te maken. Geen excuus zoeken om niet naar buiten te moeten! Wat je wel moet vermijden, is verzamelingen van mensen waar altijd wel iemand bij zit die flink verkouden is, of grieperig is.

In deze periode kan je beter hoestende en niezende mensen uit de weg gaan en ook geen hobby maken van handjes schudden. Er zijn weinig heel hygiënische mensen en als je zou zien wat er allemaal op iemands handen kleeft, zou de beleefdheid tot handenschudden snel afgeschaft worden. Het is trouwens gebleken dat je gemakkelijker besmet wordt via handcontact dan door hoesten of niezen waardoor speekselpartikels in de lucht worden verspreid. In de lucht kunnen deze virussen niet lang voortleven, op de handen wel.

Maatregelen

  • Best van al kun je dagelijks een lange wandeling maken, of alleszins naar buiten trekken, zelfs als de zon niet schijnt en terzelfder tijd bij de wandeling heel diep inademen.
  • Maak de wandeling bij voorkeur in een mooi park, of in de omgeving van de natuur, want uitlaatgassen zijn nu ook weer niet zo gezond.
  • Diep inademen en de ingeademde lucht een tiental seconden vasthouden in de longen. Nadien heel diep uitademen, want dat is even belangrijk dat alle lucht heel diep wordt uitgeademd. Via de ademhaling speelt het lichaam ook heel wat afvalstoffen kwijt.

Een goede ademhaling helpt trouwens ziekten voorkomen. Loop ook eens honderd meter om de halve kilometer en controleer je hartritme. Het is normaal dat er een versnelling optreedt, maar het hart mag niet onregelmatig slaan. Gebeurt dit wel, dan is het mogelijk dat het alleen maar op gebrek aan training wijst, maar blijft dit na verschillende weken training toch duren, dan moet je naar de arts voor controle.

Dagelijkse training

Naast het stappen en dus je longen voldoende lucht geven, moet je ook je bloedsomloop trainen. Beweging is daar een eerste middel toe. Op plaatsen waar je spieren meer bloed door het organisme helpen stuwen, moet je hart veel minder arbeid verrichten en wordt het dus gespaard. Hoe meer je de spieren doet werken, des te beter voor je hart.

  • Daarom zou je de dag ook moeten beginnen met brede armzwaaibewegingen en ter plaatse huppelen. Op die manier wordt het bloed snel door het hele organisme gepompt.
  • Doe deze oefening minstens vijf minuten lang. Daarnaast moet je je bloedsomloop trainen op de temperatuurwisselingen.
  • Voor de rest van de nawinter en in het vooruitzicht van de lente, mag je nu al beginnen het lichaam te trainen door elke morgen wisseldouches te nemen. Je laat hierbij de koude kraan evenveel seconden open staan als je de warme kraan minuten hebt geopend. Of liever ga zo lang onder de koude kraan staan tot je het prettig of storend begint te vinden.

Lekker zweten

Telkens het lichaam goed afdrogen met een ruwe handdoek, zodat de huid mooi roze ziet en dus goed doorbloed is. Ook saunabezoek is voor wie zich wil voorbereiden op de lente en de afvalstoffen wil kwijt spelen, ideaal.

Haal de bezem door je lichaamscellen en ga eens lekker doorzweten. In de nawinter is dit een uitstekende methode.

De afwisseling van hoge en lage temperaturen is trouwens ook een prima training voor hart en bloedvaten. Wie veel beweegt en zijn bloedsomloop vitaal houdt zal trouwens ook minder gemakkelijk aangevallen worden door allerlei ziekten die typisch zijn voor het voorjaar.

Gezonde en vitaminerijke kost

Het spreekt natuurlijk vanzelf dat gezond eten en voldoende ontspanning even belangrijk zijn. In de winter is het velen ontgaan dat ze voldoende vruchten en groenten moeten eten. De winter met zijn vele feesten brengt mee dat de meesten zich laten verleiden tot het gebruik van fantasiekost: rijkelijk besprenkelde maaltijden, veel vlees, eiwitten en vetten, veel te zoete spijzen, te veel nagerechten, te rijke schotels, te veel calorieën. Het is haast onmogelijk voor een gezond organisme om dat allemaal te verwerken, laat staan wat een ziek lichaam er mee moet aanvangen.

Niet te verwonderen dat er na de winter meer zieken zijn dan tevoren, en ook dat in het voorjaar ook veel infarcten optreden. Vitaminen en mineralen blijven belangrijk. Je kan niet om de wetten van de natuur heen, je kan ze niet opzijzetten voor de smaak van het eten. We zijn wat we eten, zegt het spreekwoord en dat zal tot in alle eeuwigheid blijven opgaan.

Eerlijk voedsel

We zijn natuurlijk overgeleverd aan de eerlijkheid van producenten en verkopers van voedsel. Kies liefst voor groenten en vruchten van biologische kwaliteit. Je mag nog zo hard roepen als verkoper, of als wetenschapper: bestrijdingsmiddelen doorkruisen het natuurlijke evenwicht, ook voor je eigen gezondheid. En gelukkig is het aanbod van groenten en vruchten, het hele jaar rond verzekerd.

Eigenlijk hebben we met de huidige transport- en koelmogelijkheden geen excuus meer om aan te voeren dat we op het eind van de winter vitaminetekorten hebben. Heel de winter door is er vers fruit, is er een overvloed aan verse groenten. Zelfs tegenwoordig vind je in reformhuizen en zelfs in sommige warenhuizen een voldoende rijk aanbod aan biologisch geteelde groenten. Je betaalt er dan wel waanzinnig hoge prijzen voor, terwijl je als consument toch maar bent overgeleverd aan de eerlijkheid van de verkoper in kwestie.

In het verleden is trouwens maar al te vaak gebleken dat geld boven gezondheid ging, zelfs in sommige reformwinkels. Het wordt tijd dat de overheid ook hier strenge normen van opleiding en van verkoop, zelfs van prijzen gaat hanteren en dat er een officieel en degelijk betrouwbaar controlesysteem wordt ingevoerd.

Ontspannen en inspannen

Voor de rest is het belangrijk om te ontspannen. Zich lekker voelen in zijn vel, herademen naar ziel en lichaam; de winter uit de kleren stappen, lachen, praten en… eten. Ziedaar het elixir voor een gezonde lente en een mooie aangename zomer. Wie daar allemaal rekening mee houdt, zal deze nawinter en ook in de lente beslist minder gemakkelijk ziek worden en alles gedaan hebben om voorjaarsziekten en vermoeidheid en… hartinfarct te voorkomen.

En je kunt je weerstand ook beste verhogen met natuurlijke preparaten.

Een tip: Immunibell van Fytobell.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Of je kunt Immunibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je immuniteit zal de nawinter en de lente probleemloos doorstaan.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer