jan 12, 2024 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Schrik niet: Wijntje, aperitiefje, rood vlees en tabak veroorzaken kanker

Prof Kampman docent moleculaire biologie in Nederland heeft de invloed van voeding en leefstijl op de ontwikkeling van kanker onderzocht en daardoor ook verzinsel, promotie van drukkingsgroepen, waarheid en verzinsel van elkaar weten te onderscheiden. Dat betekent dat de voeding en de leefstijl een veel grotere impact op de gezondheid hebben dan louter de erfelijke factoren.

Een leuk en lekker leven is aangenaam maar heeft ook grote gevaren: wijn en rood vlees kunnen namelijk kanker veroorzaken.

Erfelijkheid speelt maar voor 30 percent mee, terwijl de rest bepaald wordt door de omgeving en de voeding. Dat was lange tijd onbekend en dus hadden drukkingsgroepen vrij spel. We susten elkaar ook met platte uitspraken zoals: ”je moet toch ergens aan dood gaan”… tot het moment zich aandiende. Een voorbeeld: “Hij is geen man, die niet roken kan”. Tot de cowboy op het fameuze paard en levenslang reclame had gemaakt voor roken, op zijn sterfbed toegaf dat hij iedereen beduveld had en zelf aan longkanker doodging.

Datzelfde geldt nu blijkbaar ook voor rood vlees en rode wijn, of alcohol in het algemeen. Lange tijd werd ons voorgehouden, tot in de jaren negentig, dat dagelijks een glas rode wijn drinken goed was om de bloedvaten open te houden, en dus tromboses en hartinfarct te voorkomen. Nu heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het precies andersom is. Wie dagelijks alcohol drinkt, beschadigt beslist zijn lever en ook hart en bloedvaten. De alcohollobby heeft goed werk geleverd, maar veel ziekte veroorzaakt. Bovendien is daardoor ook de wetenschap lange tijd omgekocht en verschalkt.

Wie alcohol gebruikt, beschadigt niet enkel de lever, hart en bloedvaten, ook de hersenen, de darmen en het immuunsysteem krijgen een dreun. De WHO zette daarom alcohol op nummer één als schadelijkste drug, dus schadelijker dan de illegale drugs zoals cocaïne en heroïne. Sciensano noemde alcohol verantwoordelijk voor 60 percent van de verslavingen in ons land. Vorig jaar waren meer dan 70.000 criminele feiten het gevolg van alcohol en vijf jaar geleden stierven bijna 90.000 mensen in de EU aan kanker door alcohol.

Heemijzer

Als één op drie personen in de Benelux overlijdt als gevolg van kanker, is onderzoek nodig. Dat kwam er en volgens prof Kampman is dat het gevolg van het gebruik van rood vlees en rode wijn. Niet dat witte wijn minder schadelijk zou zijn, het gaat om alcohol in het algemeen. De stof die er verantwoordelijk voor is: ondermeer heemijzer. Dat heemijzer zit zowel in alcoholische dranken als in rood vlees. Kip, vis, kalkoen, en plantaardige stoffen bevatten geen heemijzer. Dat heemijzer wordt wel beter opgenomen dan non-heemijzer, maar het is schadelijk.

IJzer hebben we nodig, anders krijgen we bloedarmoede, maar heemijzer is een gevaar. Heemijzer veroorzaakt darmkanker en ondermijnt de immuniteit omdat ook andere stoffen zoals antioxidanten niet kunnen worden opgenomen. De alcohol wordt omgezet in aldehyde en hetzelfde met rood vlees. Dagelijks rood vlees eten vergroot de kans op kanker met meer dan50 percent. Drink je er alcohol bij dan loop je nog meer gevaar. De religieuze organisatie van de Adventisten verbiedt het drinken van alcohol, eten vooral vegetarisch en roken niet. Ze leven gemiddeld tien jaar langer en kanker komt er veel minder voor.

Hoe pak je het aan?

Wat is dan wel een gezonde drank en hoe kun je best kanker voorkomen?

  • Uiteraard moeten we drinken, maar bij voorkeur water of groene thee of kruidenthee.
  • Frisdranken en alcohol, inclusief wijn, prosecco, champagne, aperitieven en bier zijn gevaarlijk.
  • Eet zo weinig mogelijk rood vlees maar kies voor vis, vegetarisch, of wit vlees van kip of gevogelte.
  • Rook absoluut niet.
  • Beweeg elke dag minstens een half uur, bij voorkeur in de natuur.
  • Slaap voldoende.
  • Verzorg je lever op tijd, zo dat die kan herstellen.
  • Versterk daardoor je immuunsysteem.
  • Om je lever weer punt te stellen: Carduus marianus en wortelen.

Een tip:

Cardubell van Fytobell, perfect voor je lever met CNK-bestelnummer voor de apotheek 2899-870.

Je kunt Cardubell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer