sep 22, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Corona voorkomen en behandelen: ga in de zon zitten!

Over wat corona in het lichaam aanricht weet men nog lang niet alles. Men ziet weliswaar een aantal fenomenen, maar de interpretatie van de samenhang wijzigt voortdurend. Zo heeft men wel door dat er een zeer gunstig effect uitgaat van vitamine D, zowel in de preventie als bij de behandeling en het herstel. Over het hoe en het waarom duiken steeds andere theorieën op, maar de theorie is eigenlijk bijzaak tegenover het gunstig effect. Waar komt het op neer?

Zowel in Nederland, de Verenigde Staten als in Spanje heeft men vastgesteld dat patiënten die het slachtoffer werden van corona oftewel Covid-19 allemaal een ernstig tekort aan vitamine D3 hadden. Aan de universiteit van Cordoba werd daar een dubbelblindonderzoek naar gedaan. Daar werd een honderdtal patiënten die besmet waren met corona behandeld met hoge doses vitamine D3. Het resultaat was tegelijk verbluffend en bemoedigend.

De helft van de onderzoeksgroep kreeg een placebo, de andere helft werd behandeld met vitamine D3 die meteen in de bloedbaan werd opgenomen.

Alle onderzoeken wijzen in dezelfde richting: vitamine D is uiterst belangrijk in de preventie en de behandeling van corona. Ga in de zon zitten en tank vitamine D. Bij gebrek daaraan: denk aan Immunibell, waar de vitamine D in zit en de zonneschijn heeft opgevangen.

Wat was de vaststelling? Nog geen twee percent van de patiënten die vitamine D hadden gekregen kwam op de intensive care van het ziekenhuis terecht, terwijl dat bij de slachtoffers die geen vitamine D hadden gekregen ongeveer de helft was. Nog sterker: er waren geen sterfgevallen bij de groep met vitamine D, terwijl dat bij diegenen die een placebo hadden gekregen of niets, dus ook geen vitamine D, net meer dan acht percent was.

Dit is des te merkwaardiger omdat het onderzoek plaats vond in het zuiden van Spanje, waar je normaal veel zonneschijn mag verwachten en waardoor ook de bevolking voldoende vitamine D zou moeten hebben. Het omgekeerde bleek waar te zijn. De uitleg kan mogelijks gevonden worden in het feit dat autochtone Spanjaarden wegblijven uit de zon en overdag van een uitgebreide siësta genieten, terwijl ze pas ’s avonds naar buiten komen. Is dat ook een mogelijke verklaring voor het feit dat in Zweden veel minder slachtoffers te betreuren zijn? Er is daar beslist minder zon, vooral in de winterperiode, maar de bevolking en de artsen weten dat een tekort aan vitamine D gerelateerd is aan een tekort aan zonneschijn. Daarom wordt daar veel meer aan suppletie gedaan en slikt men massaal vitamine D.

Het grote aantal overlijdens werd ook toegeschreven aan de overreactie van het lichaam waarbij een cytokinestorm zou ontstaan. Men is nu geneigd aan te nemen dat het uit balans brengen van ACE en ACE-2 mogelijks verantwoordelijk kan zijn voor het lekken van de bloedvaten. Dat fenomeen zou worden tegengegaan of verhinderd door vitamine D, waardoor veel minder sterfgevallen en minder ernstige besmettingen in deze groep te betreuren zouden zijn. Tegelijk wordt ook op het belang van vitamine K gewezen omdat de re-mineralisatie van de botstructuur ook een vermindering van het cardiovasculair risico meebrengt. Dat betekent dat het zowel hart als bloedvaten gezonder maakt en houdt en daardoor ook de risico’s bij een besmetting met corona kan beperken.

Ook de Franse academie voor geneeskunde beveelt het gebruik van vitamine-D-suppletie aan. Specialisten onderstrepen het belang van vitamine D zeker voor zestigplussers. Iedereen vanaf middelbare leeftijd, maar zeker ouderen zouden gebaat zijn bij een hogere inname van vitamine D en dat zou volgens hen moeten liggen tussen de 50.000 en de 100.000 internationale eenheden.

Nog volgens de Franse Geneeskundige Academie kan vitamine D het immuunsysteem dermate regelen doordat het de dentrische cellen stimuleert en daardoor de immuniteit op scherp stelt tegen bacteriële en virale invasies, ook bij covid-19. Vitamine D onderdrukt ook de inflammatoire cytokinestorm, de belangrijkste oorzaak van overlijden bij corona infectie.

Ook in Schotland en de rest van het Verenigd Koninkrijk, gaat men momenteel uit van het grote belang van vitamine D, C en ook zink zowel bij de behandeling als de preventie van corona. Mensen die actief zijn in de National Health Service krijgen er de raad voldoende vitamine C, D en zink te nemen om zelf zo weinig mogelijk risico te lopen. In het onderwijs voor verplegend en ziekenhuispersoneel wordt daar momenteel sterk het accent op gelegd.

Het spreekt vanzelf dat die raadgevingen die het gevolg zijn van ernstige onderzoeken, ook voor ons nuttig kunnen zijn. Vitamine D, C en zink zijn het beste mondmasker, meer nog, want als iemand toch besmet is, kan het zijn leven redden of helpen sneller te herstellen. Het lichaam is vernuftiger dan we soms denken en herstelt meestal vanzelf, op voorwaarde dat het daartoe de nodige vitale en elementaire stoffen ter beschikking heeft.

Daarom: blijf inzetten op voldoende vitamine C, D en zink. Dat kan ook uit voeding komen: veel fruit en groenten, vis en schaaldieren, en voldoende zonneschijn. Het zijn misschien de laatste mooie dagen die nu aanbreken: ga in de zon zitten en stel zoveel mogelijk huid bloot aan de zon. En is er geen zon, neem dan een goed supplement vitamine D.

Een tip: Denk aan Immunibell van Fytobell dat zowel vitamine C, D, zink en bèta-glucaan bevat, allemaal elementen die belangrijk zijn voor het immuunsysteem.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.

En wil je toch nog wat extra vitamine D, dan is het CNK-bestelnummer: 3091-527.

Je kan alles ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Breng weer de zon in je leven, het is goed tegen angstige gedachten en ook goed voor het immuunsysteem.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe groot zijn je kansen op herfstgriep?

Verkoudheid en griep kunnen eigenlijk in elk seizoen voorkomen, maar de vatbaarheid vergroot naarmate we meer in het koude seizoen terecht komen. Bacteriën en virussen circuleren voortdurend, zelfs in ons eigen lichaam, maar ze krijgen niet altijd de gelegenheid tot...

Lees meer

Vlier helpt je van verkoudheid af

Twee generaties geleden maakten veel mensen hun eigen medicijnen. Eén daarvan was vliersiroop en dat hielp steevast tegen verkoudheid, snotvallingen, hoest, griepachtige toestanden. Wie maakt er nu nog vliersiroop? De meeste huisvrouwen zouden niet eens weten hoe je...

Lees meer

De tien geboden tegen hartinfarct

Een op vier patiënten wordt vroeg of laat getroffen door een hartinfarct. Daarbij hebben we nog niet de problemen met de bloedsomloop gerekend. Het is een van de voornaamste oorzaken van sterfgevallen in de geïndustrialiseerde wereld. Dat betekent dat onze levensstijl...

Lees meer

Slank worden met de natuurmethode

Wie zou geen half fortuin geven om het gewicht van zijn mooiste jeugdjaren terug te krijgen? Geen gemakkelijk onderwerp, want daar verdienen kwakzalvers fortuinen aan, krijgen dokters grijs haar van en patiënten depressies. De vraag die eerst moet beantwoord worden...

Lees meer