mei 29, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Hoofdluizen bij je kind: hoe pak je het aan?

In de Verenigde Staten – en hier zal dat niet veel verschillen – heeft één op vier schoolkinderen last van hoofdluis.

Veel ouders kunnen er niet mee overweg en beschouwen de aandoening erger dan mazelen of griep. Ze weten ook niet goed hoe ze de kwaal moeten aanpakken.

Hoofdluizen bij kinderen is een veel voorkomend probleem. Een shampoo op basis van pyretrum is een goed middel om de vervelende diertjes te liquideren. Ook een luizenkam biedt uitkomst.

Ouders zijn van oordeel dat het probleem hen overstijgt en voelen zich dan ook onzeker over de wijze waarop ze met de kinderen moeten omgaan. Een aantal eenvoudige raadgevingen kan hen weer geruststellen en in de meeste gevallen de kwaal helpen voorkomen:

  • Ze moeten hun kinderen leren dat ze niet zomaar het hoofd en vooral de hoofdharen van vriendjes en vriendinnetjes moeten aanraken, of helpen bij het kammen en de verzorging.
  • Ook moeten ze elkaars mutsjes of sjaals niet gebruiken en ook geen kammen en borstels doorgeven.
  • Verder moeten de ouders meteen met de behandeling beginnen van zodra ze de beestjes of de neten bemerken.
  • Een eenvoudige luizenkam die je in de apotheek kunt kopen, is al heel doeltreffend.
  • In combinatie met een speciale shampoo kan het veel ongemakken bij de kinderen voorkomen.

Wie de zaak milieuvriendelijk en biologisch wil aanpakken kan met een extract van pyretrum werken, een Afrikaanse boomsoort die fataal is voor alle koudbloedigen. Vandaar dat het ook gebruikt wordt in spuitbussen tegen muggen.

Let op, ook voor goudvissen is het gevaarlijk. Er zijn shampoos en gels die op basis van dit middel zijn samengesteld.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer

Zeven zonden veroorzaken aderverkalking

We weten het wel allemaal een beetje, maar we zetten ze nu toch eens op een rijtje: de top zeven die leidt naar aderverkalking. Roken, gebrek aan beweging en verkeerde voeding zijn de belangrijkste oorzaak van aderverkalking. Om te beginnen hoge bloeddruk, die vooral...

Lees meer