mei 29, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Hoofdluizen bij je kind: hoe pak je het aan?

In de Verenigde Staten – en hier zal dat niet veel verschillen – heeft één op vier schoolkinderen last van hoofdluis.

Veel ouders kunnen er niet mee overweg en beschouwen de aandoening erger dan mazelen of griep. Ze weten ook niet goed hoe ze de kwaal moeten aanpakken.

Hoofdluizen bij kinderen is een veel voorkomend probleem. Een shampoo op basis van pyretrum is een goed middel om de vervelende diertjes te liquideren. Ook een luizenkam biedt uitkomst.

Ouders zijn van oordeel dat het probleem hen overstijgt en voelen zich dan ook onzeker over de wijze waarop ze met de kinderen moeten omgaan. Een aantal eenvoudige raadgevingen kan hen weer geruststellen en in de meeste gevallen de kwaal helpen voorkomen:

  • Ze moeten hun kinderen leren dat ze niet zomaar het hoofd en vooral de hoofdharen van vriendjes en vriendinnetjes moeten aanraken, of helpen bij het kammen en de verzorging.
  • Ook moeten ze elkaars mutsjes of sjaals niet gebruiken en ook geen kammen en borstels doorgeven.
  • Verder moeten de ouders meteen met de behandeling beginnen van zodra ze de beestjes of de neten bemerken.
  • Een eenvoudige luizenkam die je in de apotheek kunt kopen, is al heel doeltreffend.
  • In combinatie met een speciale shampoo kan het veel ongemakken bij de kinderen voorkomen.

Wie de zaak milieuvriendelijk en biologisch wil aanpakken kan met een extract van pyretrum werken, een Afrikaanse boomsoort die fataal is voor alle koudbloedigen. Vandaar dat het ook gebruikt wordt in spuitbussen tegen muggen.

Let op, ook voor goudvissen is het gevaarlijk. Er zijn shampoos en gels die op basis van dit middel zijn samengesteld.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom is hepatitis zo gevaarlijk?

Als je door een ongeval één been verliest, dan ziet je leven er nadien helemaal anders uit: je hinkt en je kunt bepaalde sporten of activiteiten niet meer uitoefenen. Toch kun je nog perfect verder leven, zij het met beperkingen. Maar als je lever ziek wordt en...

Lees meer

Help, ik weeg te veel

Obesitas is een probleem van de tijd. Het is eigenlijk een ziekte van de welstand. Tijdens de oorlogsperiode was het fenomeen onbekend en lange jaren nadien ook niet. De weelde stapelde zich niet op in de heup- en buikregio’s, gewoon omdat er geen weelde was. Intussen...

Lees meer

Hoe veeg je de rimpels uit je gezicht?

Niemand haalt het in zijn hoofd om als je iemand lagere tijd niet hebt gezien uit te roepen: “ho, ben jij dat, je ziet er ouder uit, ik had je niet herkend”. Het zou onfatsoenlijk zijn en bovendien kwetst het iedereen. Vooral vrouwen n zijn er mee bezig. Vandaar dat...

Lees meer