mei 29, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Hoofdluizen bij je kind: hoe pak je het aan?

In de Verenigde Staten – en hier zal dat niet veel verschillen – heeft één op vier schoolkinderen last van hoofdluis.

Veel ouders kunnen er niet mee overweg en beschouwen de aandoening erger dan mazelen of griep. Ze weten ook niet goed hoe ze de kwaal moeten aanpakken.

Hoofdluizen bij kinderen is een veel voorkomend probleem. Een shampoo op basis van pyretrum is een goed middel om de vervelende diertjes te liquideren. Ook een luizenkam biedt uitkomst.

Ouders zijn van oordeel dat het probleem hen overstijgt en voelen zich dan ook onzeker over de wijze waarop ze met de kinderen moeten omgaan. Een aantal eenvoudige raadgevingen kan hen weer geruststellen en in de meeste gevallen de kwaal helpen voorkomen:

  • Ze moeten hun kinderen leren dat ze niet zomaar het hoofd en vooral de hoofdharen van vriendjes en vriendinnetjes moeten aanraken, of helpen bij het kammen en de verzorging.
  • Ook moeten ze elkaars mutsjes of sjaals niet gebruiken en ook geen kammen en borstels doorgeven.
  • Verder moeten de ouders meteen met de behandeling beginnen van zodra ze de beestjes of de neten bemerken.
  • Een eenvoudige luizenkam die je in de apotheek kunt kopen, is al heel doeltreffend.
  • In combinatie met een speciale shampoo kan het veel ongemakken bij de kinderen voorkomen.

Wie de zaak milieuvriendelijk en biologisch wil aanpakken kan met een extract van pyretrum werken, een Afrikaanse boomsoort die fataal is voor alle koudbloedigen. Vandaar dat het ook gebruikt wordt in spuitbussen tegen muggen.

Let op, ook voor goudvissen is het gevaarlijk. Er zijn shampoos en gels die op basis van dit middel zijn samengesteld.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer