apr 25, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Proefdieren leven dertig percent langer met extra antioxidanten

Vitamines zijn essentiële voedingsstoffen. Dat betekent eigenlijk dat het lichaam ze zelf niet kan aanmaken. Het heeft tot gevolg dat ze voortdurend moeten aangeboden worden en dat is best via gezond en evenwichtig voedsel. Omdat heel wat toxische stoffen ook via de voeding tot ons komen is het van even groot belang dat we kiezen voor onbehandeld, natuurlijk en liefst biologisch voedsel.

In vergelijking met vijftig jaar geleden bevatten sommige groenten en vruchten nog maar de helft van de vitamines van toen. Verstandige aanvulling is dus niet zonder reden.

Niet iedereen denkt daar zo over en sommigen vinden dat een pure geldklopperij, maar als je ziet welke bestrijdingsmiddelen, toevoegingen, bewaarmiddelen en groeimiddelen er ook in verse producten achterblijven, is het toch een kwestie van gezond verstand en keuzes maken.

In elk geval zijn we best gebaat bij een zo natuurlijk mogelijke kost. En omdat de consumentenorganisaties hebben vastgesteld dat ook vers fruit en groenten soms tot de helft minder vitamines bevatten in vergelijking met een halve eeuw geleden valt het aan te bevelen toch het aantal vitamines te verhogen eventueel door middel van suppletie of een goed natuurlijk supplement. Niet elk supplement is nuttig en veilig en ook daar moeten we met overleg en kieskeurig tewerk gaan.

Een derde langer leven

Onderzoek op ratten heeft aangetoond dat de levensduur verhoogt met tien tot dertig percent als de proefdieren naast hun gewoon voedsel ook supplementen krijgen. Daarentegen duiken geregeld rapporten op waarin wordt vermeld dat vitamines ook levensgevaarlijk kunnen zijn.

Uit een Finse studie zou moeten blijken dat roken in combinatie met bètacaroteen de incidentie van kanker verhoogt. En toch is bètacaroteen een enorme antioxidant met talloze referenties en dubbel-blind-studies.

De kwestie was evenwel dat het niet ging om een natuurlijke vorm. Dat betekent dat als de natuur wordt nagebootst, dat niet altijd in goede “aarde” valt in het lichaam. Dezelfde negatieve effecten waren er niet met de natuurlijke vorm, of als rokers in de plaats van pillen overschakelden op wortelsap en tomaten preparaten.; Het lycopeen had dus duidelijk ook voordelen.

De geheimen van de natuur

Maar zo zijn er meer elementen in de natuur die we langzaam ontdekken en waarvan we de voordelen kunnen plukken.

Ananas bijvoorbeeld bevat bromelaïne (goed tegen hart- en vaatziekten). Ook enzymen, zeer gunstig bij elke degeneratieziekte, o.a. zelfs bij kanker.

Enzymen activeren de aanmaak van en voeren immuuncomplexen af naar de levercellen in de lysosomen, dat zijn partikels van de cel die de toxiciteit moeten wegwerken. Als de lysosomen barsten komt een zelfverteringseffect op gang ook autofagie genoemd. Welnu enzymen vergemakkelijken de autofagie. Vandaar het belang van rauwe voeding, omdat die veel enzymen bevat zodat de toxines uit het lichaam kunnen verwijderd worden.

Nierstenen en vitamine C

Het is dus onbegrijpelijk dat sommige “wetenschappers” nog altijd fulmineren over de gevaren van natuurlijke preparaten, waaronder vitamine C. Er werd zelfs lange tijd gewaarschuwd voor het gevaar van nierstenen bij inname van grote doses vitamine C.

Dat is natuurlijk een lang achterhaald verhaal, want vitamine C beschermt zelfs tegen nierstenen. Maar Inderdaad, in de farmacopee van de apotheker staat nog altijd dat ze nierstenen veroorzaken. Op die manier wordt aan wetenschap gedaan: de ene schrijft de fout van de andere af.

Linus Pauling beweert nochtans dat het nierstenen helpt voorkomen, want het acidifieert, het maakt een zuur milieu in de urine.

Maar het is zeker beter een gebufferde vorm van vitamine C te nemen met calcium en magnesium, daardoor wordt de zuurtegraad lager. Een gewone vitamine C heeft een pH-waarde van 4 à 5, terwijl de gebufferde op 6 à 7pH-waarde zit. Daardoor reageert die vitamine gunstiger in verband met de mineraalhuishouding in het lichaam: er worden minder mineralen uit het lichaam geroofd. Bovendien bevalt de gebufferde vorm ook beter bij patiënten met een gevoelige maag.

Best in natuurlijke context

Uiteraard is gezonde voeding te verkiezen, waaraan dan de noodzakelijke supplementen worden toegevoegd, bij voorkeur in hun natuurlijke context, zodat ze beter absorberen: ascorbinezuur, plus de estervorm: calcium-magnesiumascorbaat plus de bioflavonoïden met palmitaatascorbaat, de natuurlijke begeleiders van vitamine C.

Het is ook beter de vitamines samen met de voeding in te nemen, de absorptie is dan beter, vanwege de aanwezigheid van de co-factoren.

Tegen veroudering

Van vitamine C is de werking bekend: ze beschermt de cel tegen veroudering, tegen kanker, tegen hart- en vaatziekten, tegen bacteriële en virale aandoeningen. Ze maakt de celwand sterker en moeilijker toegankelijk voor schadelijke indringers. Innemen van megadoses kan wel beter op advies van een arts, want als je al kanker hebt kan de cel ook ontoegankelijker gemaakt worden voor antioxidanten, terwijl vitamine C op zich een belangrijke antioxidant is.

Bescherming

Vitamine E beschermt de celmembranen, wat zeker aangewezen is voor vrouwen, in deze tijd. Het is ook de vitamine van de vruchtbaarheid. Je treft ze vooral aan in volle granen, eieren, vis. Tarwekiemen is een belangrijke leverancier.

Voor vrouwen is het wel belangrijk dat ze de cellen beschermen, omdat ze te maken krijgen met massa’s xeno-oestrogenen. Bestrijdingsmiddelen, hormonen in de voeding, dioxines en PCB’s zorgen daarvoor. Als ze voldoende geconcentreerd zijn, veroorzaken ze een geslachtsmetamorfose; dat is voldoende aangetoond bij dieren.

Vandaar het belang van fyto-oestrogenen zoals die aanwezig zijn in de bio-iso-flavonen van soja. Die bezetten de transmitters zodat de xeno-oestrogenen geen bezit kunnen nemen van de cel.

Vrouwen gevoeliger

Vooral tijdens en na de menopauze is dat van belang, omdat op dat moment de vrouw hormonaal gevoeliger is. Die fyto-oestrogenen zijn weliswaar in elk rauw plantenmateriaal aanwezig, maar vooral in soja. Vandaar dat daaruit de iso-flavonen worden gesynthetiseerd. Ze zijn dan ook bijzonder interessant o.m. om osteoporose te voorkomen.

Menobell is daarom interessant omdat het naast fyto-oestrogenen ook vitamine D (ook aanwezig in roomboter) en boor bevat. We hebben ongeveer 3 mg boor per dag nodig en de meeste landgenoten komen amper aan 0,5 tot 1 mg per dag.

We kunnen de omgeving niet vceranderen en de toxische stoffen blijven zich opstapelen. Het komt er evenwel op aan de belasting zo laag mogelijk te houden, door het kiezen van voedsel dat zo weinig mogelijk vervuiuld is en zo weinig mogelijk toxische stoffen aanbrengt.

Daarnaast is door het kiezen van een goede suppletie die als antioxida nt de giftige stoffen kan neutraliseren of elimineren van levensbelang.

Een tip: Menobell van Fytobell op basis van soja iso-flavonen.

Je vindt Menobell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2223-188.

Of je kunt Menobell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Zo blijf je fit en gezond in een giftige wereld.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde