aug 21, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Zesmaal meer borstkanker bij rokende vrouwen

Dat roken gevaarlijk is weet iedereen. En toch stijgt het tabaksverbruik, vooral bij jongeren en vrouwen. Jongeren willen er een aantal complexen en onvrede met hun situatie mee verdringen, vrouwen willen hun emancipatiedrang bevestigen, terwijl mannen afhaken en niets meer te bewijzen hebben: zij bewezen namelijk dat roken de leeftijd aanzienlijk verkort, kanker veroorzaakt, hartinfarct uitlokt en ook verantwoordelijk is voor blaaskanker, prostaatkanker, maag-darmkanker en trombose. De nicotine, teer, ammoniak en formaldehyde, koolmonoxyde en benzopyrenen, zijn maar enkele van de gevaarlijke dodelijke gifstoffen die in tabaksrook aanwezig zijn. En toch roken vrouwen meer. De grootste sterfte onder jonge vrouwen tussen twintig en achtendertig is veroorzaakt door de combinatie van de anticonceptiepil en tabak. Bovendien blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek dat borstkanker onrustwekkend toeneemt bij rokende vrouwen.

Levensgevaarlijke stoffen

Van tabaksrook wordt vooral gedacht dat het de nicotine is die schadelijk is. Nicotine tast weliswaar de werking van trilhaartjes in de luchtwegen aan zodat bronchitis, ontstekingen van de luchtwegen moeilijker genezen, omdat schadelijk partikels niet naar buiten gestoten worden. Maar er zijn veel schadelijker stoffen die echt de gezondheid bedreigen. Teer is bijvoorbeeld een heel belangrijke risicofactor in verband met het krijgen van longkanker en blaaskanker. Vrijwel achtennegentig percent van de blaaskankers worden veroorzaakt door tabaksrook. De koolmonoxide neemt ook de plaats van de zuurstof in, in de bloedbaan, zodat de cellen minder „beademd” worden. Daardoor ontstaan weer andere ziekten, vanwege een gebrekkige zuurstofvoorziening in de lichaamscellen. Filtersigaretten veranderen daar niet veel aan. Koolmonoxide en ammoniak passeren ongehinderd de filters. Teer en nicotine worden slechts voor een deeltje tegengehouden, maar dan zou de roker de sigaret moeten doven als ze de helft is opgerookt. Rookt men verder, dan zuigt men de teer en nicotine toch naar binnen.

Tabaksverslaving is een maatschappelijk kwaad dat talrijke ziekten veroorzaakt. Men begint steeds jonger te roken. Tabaksfabrikanten richten zich tegenwoordig op jonge kinderen om via roken hun imago stoer te maken. Rokende toekomstige moeders leggen een zware hypotheek op de gezondheid van hun ongeboren baby.

Toch zo moeilijk stoppen

Er zijn snoevers die de schadelijke effecten van tabak weglachen. Er zijn lieden die menen anderen te moeten overtuigen om toch te roken, zij bewijzen hun medemens de slechtste dienst die er is: iemand betrekken in een vroegtijdige dood of ziekte, ter wille van zijn eigen genot… om niet alleen ten onder te moeten gaan. Er zijn er die echt wel willen stoppen, maar voor wie de drang naar tabak te machtig is. De wilskracht om te stoppen moet natuurlijk in de eerste plaats gehaald worden uit een goede motivering. Wie niet overtuigd is van de schadelijkheid, zelf geen schade lijkt te ondervinden of het gewoon niet wil weten, zal niet in staat zijn op te houden met roken.

Anderzijds kunnen een paar hulpmiddelen helpen om toch van het roken af te komen. Zo is het bekend dat alcohol en cafeïne vragen om tabak. Als je wil stoppen met roken, beperk dan ook koffiegebruik en alcohol; het zal gemakkelijker gaan om ook de sigaret vaarwel te zeggen. Wel moet veel worden gedronken om het lichaam de kans te geven de nieren schoon te spoelen en toxines af te voeren. Water en fruitsap is de beste drank daarvoor. Eet veel verse groenten, en magere melkproducten. Ze bevatten behoorlijke porties kalium, calcium en magnesium, die een ontwenning van nicotine vergemakkelijken. Mager vlees, vis, ei, magere melkproducten en groene bladgroenten en tarwekiemen bevatten belangrijke hoeveelheden vitamine B, wat zenuwopbouwend is. Daardoor ben je ook in staat spanningen de baas te worden als gevolg van stress bij het stoppen met roken.

Gebleken is ook dat groepstherapie gunstig is voor mensen met een zwakkere motivatie en een beperkt uithoudingsvermogen. De bekende vijfdagenplannen zijn daar een uitstekende hulp bij.

Vrouwen zouden beter stoppen

Mannen blijken beter gemotiveerd te zijn dan vrouwen om te stoppen. Vrouwen zijn ook hardnekkiger als ze gewezen worden op gevaren en radicaler wanneer niet-rokers om solidariteit vragen. Want ook niet-rokers boeten voor de schadelijke gewoonte van rokers in hun omgeving. En toch zouden ze beter moeten weten. Als gevolg van een uitgebreid onderzoek in Denemarken, geleid door het wetenschappelijke team van het Hjørring ziekenhuis, werd duidelijk dat vrouwen die meer dan dertig jaar hebben gerookt, een zesmaal hoger risico op borstkanker hebben dan vrouwen die nooit hebben gerookt. Dit wetenschappelijk team onderzocht gedurende meer dan drie jaar 3240 vrouwen die zich in het ziekenhuis voor een mammografie hadden aangeboden. Hun rookgewoonten werden onderzocht. De resultaten waren ontstellend. Bij meer dan 15 percent van de vrouwen die gedurende 30 jaar hadden gerookt werd een mammacarcinoom (een kwaadaardig gezwel in de borst) vastgesteld. Uiteraard is dit getal exponentieel. Dat betekent dat wie langer rookt, nog meer risico heeft en wie minder lang heeft gerookt, toch nog altijd een hoger risico draagt dan een niet-roker.

Ook kinderen

Naast vrouwen zijn het vooral de kinderen die tot de zwakkere groep behoren. Ook op deze doelgroep mikken de sigarettenfabrikanten. Zij zijn gemakkelijk te beïnvloeden, hebben vaak een persoonlijkheidsprobleem, moeten hun imago tegenover elkaar door stoere gebaren bevestigen en spiegelen zich dus gemakkelijker aan de misleidende reclame die hen leugenachtige kwaliteiten aanprijst. Gebleken is dat het aantal kinderen dat begint te roken al in de leeftijdscategorie tussen twaalf en veertien moet worden gezocht. Men rookt steeds jonger, zoals men ook steeds jonger aan drugs begint.

Door sommige instanties lijkt roken in deze jonge groep ook aanvaard te worden als een soort surrogaattolerantie, want… het is beter dat ze roken, dan dat ze aan de drugs gaan. Deze schijnredenering houdt geen steek, want het feit dat jongeren wel mogen roken, houdt hen niet weg van de gevaren van drugs, integendeel vaak.

Campagnes in scholen, jeugdgroepen, en door ouders in het gezin zelf, moeten de jeugd alert maken voor de gevaren van het roken. De jeugd moet weer in contact worden gebracht met de natuur, het openluchtleven, gezonde lucht en beweging leren waarderen en opgenomen worden in een spelende gemeenschap van jongeren die hun plezier vinden in het ontwikkelen van geest en lichaam in de plaats van te slenteren langs de straat en bijeen te komen in donkere megadancings waar hun gehoor, gezicht, gevoel, emoties en moraal verschalkt worden.

Gif als cadeau

Uit onderzoek blijkt dat hoe vroeger een kind begint te roken, hoe kleiner de gestalte blijft, hoe minder goed het hart ontwikkelt, hoe sterker de lever en de nieren belast worden en hoe meer onderhevig het kind aan ontstekingsziekten blijkt te zijn. Ook de concentratie van het kind neemt af vanwege een gebrekkige doorbloeding van de hersencellen, de schoolresultaten zijn dan navenant.

Ouders en opvoeders hebben er belang bij het kind al vroeg te wijzen op de gevaren van het roken, in verband met hun fysieke en intellectuele ontplooiing. Het ligt voor de hand dat de woorden slechts kracht zullen hebben in de mate ze hetzelfde voorbeeld terugvinden bij de personen die hen opmerkingen hierover maken. Het spreekt ook vanzelf dat bij zwangere vrouwen het effect van tabaksrook ook via de bloedsomloop overgaat op de foetus. Pasgeboren baby’s van rokende moeders wegen lichter, zijn kleiner en zijn ook gemakkelijker ziek.

Ook blijken via de moedermelk giftige stoffen uit de tabak bij de baby terecht te komen. Er is geen enkele reden om roken niet serieus te bekampen, reclame aan banden te leggen of te verbieden en geen enkele motief is belangrijk genoeg om met roken te beginnen. Het dompelt families in moeilijkheden en legt een enorme last op de maatschappij, waar de gezonden moeten voor opdraaien.

De natuur kan je helpen

En gelukkig is er ook een prima natuurlijk middel om de rookhonger te stillen en het gemakkelijker te maken om op te houden met roken.

Een tip: Xantipex van Fytobell. (Vroegere benaming “Fumexit”).

Je vindt Xantipex van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3271-459.

Of je kan Xantipex ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je hart, longen, borsten, prostaat, maag, darmen ogen en je hele lichaam zullen je dankbaar zijn. Ook je omgeving!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer