jun 8, 2020 | Alle tips, Planten | 0 Reacties

Maak je planten blij met zelfgemaakt goedkoop plantenvoedsel

In deze moeilijke tijden is nog maar eens gebleken dat de natuur de beste troost, hulp en soelaas kan brengen. Wie het niet meer zo goed ziet zitten, kan best de natuur intrekken, een wandeling maken, en bewondering hebben voor de schepping. Dat is de ideale heelmeester en de beste garantie om gezond te blijven of te worden.

Niet iedereen heeft mooie natuur in zijn onmiddellijke omgeving of heeft niet de luxe van een prachtige tuin te bezitten. Maar iedereen heeft wel de mogelijkheid om de natuur een stukje in huis te halen: kamerplanten zijn al een goed begin om te genieten van de natuur en ze hebben ook effect op het welbevinden en stimuleren het gelukshormoon.  Dus kamerplanten en bloemen in huis halen en je zal je al een stuk beter voelen.

Ook planten hebben verzorging en voedsel nodig, net zoals mensen. En omdat in de natuur niets verloren hoeft te gaan, moet je er wel degelijk gebruik van maken. Het volstaat te weten hoe, en wat.

Maar die planten hebben ook verzorging nodig en voedsel, net zoals wij. Want bloemen en planten “zijn ook maar mensen” om het met een boutade te zeggen. Dus plantenvoedsel, maar hoe en wat?

Want je mag er zeker van zijn dat het helpt als je plantenvoedsel aan je kamerplanten geeft. Je zal snel het verschil merken, ze groeien beter, sneller en worden mooier en voller. Maar zo’n flesjes zijn nu ook weer niet het goedkoopste ter wereld. Vandaar deze nieuwe besparingstip: maak zelf je goedkoop, maar toch doeltreffend plantenvoedsel. Hiertoe moet je eierschalen bewaren. Plet de eierschalen en leg ze een week lang in water. Zet het brouwsel wel buiten, in je garage of op je balkon, want heel prettig ruiken, is hier bepaald niet het geval. Nu kan je dit mengsel in je gietertje doen en geregeld aan de planten geven. Ze zullen je dankbaar zijn en nog mooier groeien en bloeien dan tevoren.

En om je planten nog meer en beter te verwennen, geef hen ook wat krachtvoedsel. Wat veel mensen als afval beschouwen, is eigenlijk ideaal plantenvoedsel: namelijk koffiedrab.

Je zet zelf koffie met een filter? Perfect! Je hebt zo’n mooie espressomachine waarmee je zelf de koffie kan malen en nadien tot een heerlijk aromatisch kopje kan persen? Nog perfecter, vooral voor de smaak. Dan heb je natuurlijk de gemalen koffie die na het zetten overblijft, het zogenaamde koffiegruis of koffiedrab. Gooi dat niet meer in de vuilnisbak, maar geef het aan je bloemen of planten.

Leg het gruis onderaan bij de plant, rond de stam en het gietwater zal de “voedende stoffen” meenemen naar de wortels van de plant. Samen met de eierschalen en het koffiegruis, zul je je bloemen of planten er heel blij mee kunnen maken en zullen ze je een heel seizoen lang verwennen met bedwelmende geuren en oogverblindende kleuren. In de natuur gaat niets verloren, alles heeft zijn functie of plaats, je moet het alleen maar kennen en er gebruik van weten te maken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer