jul 20, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Zomergriep door stress?

De reis is besteld, de tickets aangekomen, het hotel gereserveerd of het huisje gehuurd, de wagen onderhouden en goed voorbereid in afwachting dat de kinderen de examens achter de rug hebben en dan… start voor de vakantie. Of tenminste dat zou het moeten zijn, want plots kan een griepje de plannen doorkruisen.

Griep in de zomer? Ja het kan en de verschijnselen zijn gelijkaardig aan die van een wintergriep koorts, braken, diarree en een gevoel van algemene malaise. Het verschil is vooral dat in de winter de luchtwegen meer bij het probleem betrokken zijn, terwijl dat in de zomer vooral over darmtroebelen gaat.

Niet enkel in de winter?

Kan men in de zomer wel griep krijgen of is dat een kwaal die enkel in de winter optreedt? Het wordt er niet eenvoudiger op als ook andere gezinsleden dezelfde problemen krijgen. En wat denk je? Dat de vakantie om zeep is en dat je een kruis mag maken over de plannen en het vertrek? Zeker niet, want van een zogenaamd zomergriepje” herstel je rapper dan in de winter.

Je moet er wel voor opletten dat je anderen niet gaat besmetten waarvoor je de kinderen best kunt isoleren, of liever diegene die ziek is, want virussen springen gemakkelijk over.

Hoe kun je daar best mee omgaan, ervoor zorgen dat het probleem snel van de baan is en ook dat anderen niet besmet worden zodat de vakantie niet in het gedrang komt?

Net voor je vakantie of tijdens je zomerreis ziek worden, is niet prettig. Maar doorgaans is een zomergriep goedaardig en genees je er snel van. Gelukkig zijn er ook goede natuurlijke middelen om je te ondersteunen bij een snelle genezing en recuperatie.

Zomerziekte

Ziek worden in volle zomer? Het zal je maar overkomen. En toch gebeurt het. Volgens recente wetenschappelijke onderzoekingen is het niet eens zo slecht, want wie een griepje krijgt en daarop koorts ontwikkelt, blijkt beter beschermd te zijn tegen kanker. Natuurlijk moet je het er niet op aanleggen zo vaak mogelijk griep te krijgen en vooral in de zomer is dat niet aangenaam. Maar toch gebeurt het vaker dan je denkt. Met vakantie gaan en toch ziek worden? Hoe kan dat? Het kan!

Zoals met alles hebben er ook emoties mee te maken. Gedachten zijn krachten.

Spanning

Net voor de vakantie en vooral ook in de examenperiode van de kinderen leven veel ouders in spanning. Het is druk op het werk, er moet nog veel worden afgemaakt en nu vooral is er de crisis met de financiën, de oorlog, het voedsel, de levensduurte, het geld dat alles onder druk staat en vooral jijzelf. Dat is geen goede basis om naar de vakantie uit te kijken en ontspannen te vertrekken. Een ideale voedingsbodem dus om virussen die altijd circuleren wat meer speelruimte te geven. En dan is het afhankelijk van je sterkte, je immuunsysteem en ook van je levenswijze, of je lichaam het probleem kan verjagen of snel kan overwinnen.

Wat betekent dat? Ook in de zomer kan je immuunsysteem verzwakt zijn waardoor virussen en bacteriën vrij spel krijgen en je ziek maken.

Ziek worden in de zomer: het kan en het geeft een signaal aan het lichaam dat het genoeg is geweest en dat je tijd moet vrijmaken om gezond te worden.

Snel voorbij

Griep dat is iets voor de winter denk je. Maar ook in de zomer kun je met griep in bed zitten. Hoe kan het bestaan dat je uitgerekend met dit mooie weer van de laatste tijd en de jongste dagen last krijgt van verkoudheid, duizeligheid, algemene malaise met uitgesproken zwaktegevoel, koorts, hoesten, pijn in de borststreek, verstopte neus, braakneigingen, diarree en maagklachten, en heftige buikpijnen?

En toch gebeurt het. Het kan zelfs voorvallen tijdens je vakantie, ook tijdens recuperatie van het harde werk tijdens de rest van het jaar, kun je met gemak getreiterd worden door vreemde gewaarwordingen. Zomergriep noemen de dokters het, maar daarmee ben je nog niet genezen. Als je griep krijgt in de zomer gaat het meestal om een goedaardige soort en herstelt men er eigenlijk vrij snel en zonder al te veel medicatie van. Bovendien heeft men er toch een immuniteit door opgebouwd, mocht er dit jaar weer een virus het initiatief nemen je te willen treiteren.

Ongevaarlijk

Griep in volle zomer, met zo’n warm en heerlijk mooi weer? Je zou voor minder naar de winter verlangen. Doe dat niet, het is meestal een tijdelijk en ongevaarlijk verschijnsel, een virus dat meestal na een paar dagen overwonnen is. Het wordt plots als een soort zak op je rug gegooid. Vanmorgen stond je gezond en monter op en in de loop van de namiddag voel je je al vreselijk ellendig, echt mottig. De lichaamstemperatuur loopt op, niet gigantisch of spectaculair: zo om en nabij de 37,8 tot een kleine 38, maar je voelt je wel goed ziek.

Er treedt pijn in de spieren en de ledematen op, je voelt je geradbraakt. Sommigen hebben ook hoofdpijn, pijn in de halsstreek – wat bij bepaalde patiënten de indruk kan doen ontstaan dat ze te maken krijgen met meningitis – verder maagklachten, een absolute afkeer van voedsel, voor velen ook heftige diarree met buikpijnen. Voor sommigen komt daar ook nog een verstopte neus, pijn in de borststreek en hoest bij. Kortom een soort griepepidemie, maar waar ook de spijsverteringsorganen duidelijk bij betrokken zijn, je ellendig ziek maakt en belet te werken, je met duizeligheid aan bed kluistert, en je het gevoel van algemene malaise en zwakte geeft: je denkt ik blijf wekenlang ziek, ik kom niet meer uit bed. Maar we kunnen je geruststellen: denk gauw wat anders, want het gaat vlugger over.

Geen gevaar, maar blijf in bed

Ook in de zomer komen virale infecties voor en die zijn even besmettelijk als in de winter. Het grote verschil is dat de concentratie van mensen in een kleine ruimte in de winter groter is, en dat de gelegenheid tot aansteken ook in de zomer afneemt: meer vakantie, meer ramen open, en… men heeft een grotere immuniteit opgebouwd door meer vitaminerijke kost en lichaamsbeweging.

Grotere voorzichtigheid en hygiëne is wel noodzakelijk bij mensen die niet willen besmet worden omdat ze nog moeten blokken voor een examen of een ingangsexamen, of omdat ze niet kunnen gemist worden voor hun job, hetzij ze net voor de vakantie staan en als het ware vertrekkensklaar zijn.

Niets is vervelender dan net bij het begin van je vakantie getroffen te worden door ziekte. Je hebt een heel jaar gewerkt en wil daar nu de kroon op zetten door een paar weken in een aangename atmosfeer te rusten en te genieten, terwijl de virussen zich daar helemaal niet aan storen. Als je het toch zitten hebt en dat merk je gauw aan de vermelde symptomen, dan is het beste wat je kan doen meteen in bed te kruipen. Ten eerste omdat je daarmee belet dat je nog anderen in je omgeving besmet en ten tweede omdat bij elke virale aandoening het lichaam rust nodig heeft. Je bent trouwens niet in staat om treffelijk te werken. Je moet trouwens bij koorts ook je lichaam niet overbelasten, en vooral hart en bloedsomloop sparen, terwijl je ook moet beletten dat de nieren overbelast worden.

Veel drinken is de boodschap

Daarom moet je zoals bij elke koortsige ziekte veel drinken, vooral warme lindethee met een paar druppels versgeperste citroen doet wonderen. Het activeert en draineert de nieren, bevordert de zweetreactie waardoor je toxines elimineert en het verfrist beter en veiliger dan een koude drank. Begin in deze fase nooit de koorts te onderdrukken met de gekende patentmiddelen. Koorts is een verdedigingsreflex van het organisme, wees er dus dankbaar voor. Het lichaam is intelligenter dan wijzelf en weet dat virussen thermolabiel zijn, dat betekent dat ze niet zijn opgewassen tegen hogere temperaturen dan de normale lichaamstemperatuur.

Welke reactie heeft ons lichaam nu: het verhoogt de temperatuur door middel van de koorts om zich van deze vervelende virussen te ontdoen. Daarnaast heeft natuurlijk nog een kettingreactie plaats zoals een verhoogde zweetreactie en snellere pols, zodat schadelijke stoffen gemakkelijker uit het lichaam worden verwijderd. Hetzelfde doel heeft ook de diarree. Blokkeer die dus niet met middeltjes, je zou een belangrijk eliminatieproces hinderen.

Wat wel mag: probiotica omdat door middel van goedaardige bacteriën de strijd tegen de ziekmakende worden aangebonden. Wie de strijd zal winnen is duidelijk.

Maar je kunt je op voorband wapenen door inderdaad probiotica te nemen, gezond te eten, te bewegen, niet te roken, stress te mijden en voldoende te drinken. Op die manier kun je al van tevoren je immuniteit versterken vooraleer het virus de kans krijgt je te besmetten.

Heel belangrijk is ook hygiëne na te streven, zeker na elk toiletbezoek.

En je kunt je immuniteit versterken op een natuurlijke manier dankzij bèta-glucaan, Echinacea en vitamine C en je darmflora te saneren met probiotica.

Daarom kun je met succes op voorhand gebruik maken van een paar natuurlijke preparaten om je vakantie veilig te stellen en je immuniteit te versterken en je darmflora gezond te maken.

Een paar tips:

Immunibell van Fytobell vind je in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Digesbiose van Fytobell, het probioticum met miljarden goede bacteriën met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Of je kunt zowel Immunibell als Digesbiose van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer