jan 1, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Diabetes in de feestweek: geen probleem!

Diabetes in de feestweken en vooral nu in coronatijden… je zal het maar meemaken. Maar gelukkig zijn er goede oplossingen. Over suikerziekte weet iedereen wel dat het iets met insuline te maken heeft, want deze patiënten moeten ofwel minder koolhydraten eten, en vaak is daarmee het probleem verholpen, ofwel moeten ze insulinepillen slikken, of spuiten krijgen, zodat de suikers toch kunnen worden gemetaboliseerd in het lichaam.

Bij suikerziekte produceert de alvleesklier of pancreas te weinig of soms helemaal geen insuline. De glucose of suikers die in het bloed circuleren kunnen daardoor niet worden opgenomen. Het bloedsuikergehalte stijgt, vandaar dat dit probleem suikerziekte wordt genoemd. Er bestaan twee vormen: een juveniele die al van in de jeugd optreedt en daarnaast ook ouderdomsdiabetes, als gevolg van het minder goed functioneren van de pancreas. Ofwel omdat het lichaam meer resistent geworden is tegenover insuline en er dus niet voldoende profijt kan uit halen. Het is bekend dat het aantal patiënten met ouderdomsdiabetes voortdurend toeneemt. Toch hoeven ze niet meteen te wanhopen want door het volgen van een correct dieet, kunnen de problemen snel verminderen en verdwijnen en zelfs in deze feestweek kunnen ze zich gelukkig voelen.

Belangrijkste oorzaak van diabetes op latere leeftijd zijn vooral verkeerde voedingsgewoonten en een sedentair leven.

Veel drinken

Als er niet voldoende insuline wordt aangemaakt, blijven de suikers in het bloed circuleren, waarna het teveel aan glucose door de nieren wordt uitgescheiden. Met test-strips kan dit suikergehalte worden gemeten. Om de nieren in staat te stellen hun filterwerk tot een goed einde te brengen, moet veel water worden gedronken. Dat verklaart waarom deze patiënten veel dorst hebben en ook vaak moeten plassen. De natuur geeft n.l. alarmsignalen. Deze eerste symptomen van grote dorst en vaak plassen, gaan soms gepaard met braken. Dit wordt veroorzaakt door een verzuring of acidose van het lichaam die het gevolg is van het verbranden van vet, want uit glycogeen kan geen energie worden gehaald bij de suikerpatiënt. Bij de verbranding van vet komen stoffen vrij zoals aceton, diaceetzuur en boterzuur. Nog meer vochtverlies kan optreden en uiteindelijk kan de patiënt in coma gaan. De juveniele vorm is het gevolg van het afsterven van de eilandjes van Langerhans in de pancreas, die verantwoordelijk zijn voor de productie van insuline. Bij ouderdomsdiabetes produceert de pancreas nog wel insuline, maar blijkbaar onvoldoende voor de levenswijze van de patiënt. Soms is het lichaam resistent en maakt het lichaam onvoldoende gebruik van de insuline, waardoor de pancreas steeds maar meer insuline gaat afscheiden. De eerste symptomen zijn vaak jeuk, slecht genezende wonden en infecties, veel dorst en uiteraard ook vaak plassen.

Dieet aanpassen

De arts zal beslissen of extra toedienen van insuline noodzakelijk is, maar in de meeste gevallen zal een aanpassing van het dieet volstaan om het probleem op te lossen. Noteer dat bijna vier tot vijf percent van de Europese bevolking het slachtoffer is van ouderdomsdiabetes. Dat aantal neemt voortdurend toe, want onderzoekers nemen aan dat tegen het jaar 2030 ruim vijftien percent van de bevolking met suikerziekte af te rekenen zal hebben.

Volgens specialisten is de belangrijkste oorzaak hiervan overvoeding, verkeerde voeding, junkfood en gebrek aan beweging. De welstand die in de brede lagen van de bevolking steeds toeneemt, brengt ook andere eetgewoonten mee en dus ook meer diabetes.

Vermijd overgewicht

Om ouderdomsdiabetes te voorkomen of te vermijden moet beslist overgewicht worden vermeden. Uit ervaring blijkt dat als deze patiënten hun gewicht onder controle houden, de problemen meestal vanzelf verdwijnen, of althans te beheersen zijn. Ouderen en vooral gepensioneerden hebben de neiging meer te gaan eten als prettig tijdverdrijf. Nu in deze coronatijd is dat nog meer het geval, omdat het als beloning, een soort versnapering, een troost, een tijdverdrijf wordt beschouwd.

Als het gewicht onder controle blijft en men kieskeuriger wordt met voedsel, kunnen de meeste patiënten hun bloedsuikergehalte blijvend onder controle houden zonder dat ze daarvoor een beroep moeten doen op extra insuline. Medicatie is op die manier dus overbodig voor hen.

Wat staat hen te doen:

  • Snel oplosbare suikers moeten uit het menu worden geschrapt.
  • Voeg nergens extra suiker aan toe en wees heel matig met gebakjes en snoep, wat misschien in deze feestweken niet altijd gemakkelijk is.
  • Langzaam absorbeerbare suikers afkomstig van zetmeel en koolhydraten uit vruchten stellen minder problemen, omdat ze gebonden zijn aan vezels en de cofactoren ook belangrijk zijn. Ze zijn ook veel minder belastend voor hart en bloedvaten.
  • Wordt wat actiever, ga bewegen, doe aan sport. Dat klinkt cliché, maar het heeft wel groot belang, want vaak ziet men ouderdomsdiabetes optreden bij mensen met een sedentair leven. Dus: dagelijks stappen, trappenlopen in de plaats van de lift te nemen en ook in het weekend fietsen, zwemmen, roeien, wandelen of lichte looppas. Alle aerobe sporten (waarbij een beweging tot stand komt) zijn goed. Statische sporten niet: balwerpen, gewichtheffen enz… zijn minder efficiënt.
  • Diabetespatiënten hebben baat bij extra vitamine E, die een beschermende werking heeft tegenover hart en bloedvaten. Die vind je voornamelijk in tarwekiemen.
  • Melkwei heeft een stimulerende uitwerking op de alvleesklier.

Suikerpatiënten moeten alert zijn voor wondjes, aangezien ze vaak slecht genezen. Sommigen hebben ook een vermindering van het gevoel in de ledematen, zodat visuele controle van voeten en benen sneller een probleem aan het licht kan brengen. Tenslotte mogen deze patiënten nooit een behandeling starten of stoppen zonder het advies van hun arts. Maar je kan er iets aan doen, vrij eenvoudig zelfs door je levensstijl aan te passen en wat alerter te zijn voor wat op tafel komt en in de mond wordt gestopt.

Uiteraard moeten geraffineerde producten worden vermeden, ook alcohol is compleet te mijden.

En wil je toch een zoet mondje zonder de nadelen van suiker dan zijn er gelukkig steviolglycosiden die tweehonderdmaal zoeter smaken dan suiker, maar niet de nadelen hebben. Steviolglycosiden mogen ook door diabetici worden gebruikt.

Een tip: Stevabell van Fytobell op basis van Steviolglycosiden.

Je vindt Stevabell (strooisuiker) in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Je kan Stevabell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Op die manier kan je de feestweek nog zoet doormaken, toch lekker eten en gezond blijven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer