feb 4, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom ben ik altijd zo moe, zo moe, zo moe?

Chronisch vermoeidheidssyndroom: de griep die eeuwig duurt…

Ze denken dat hen een doodgewoon griepje overvalt: koorts, doodmoe, spierpijnen, hoofdpijn, darmstoringen. En dan maar hopen dat het over een paar dagen weer beter gaat. Maar die beterschap komt niet. Het venijnige griepje blijft weken, maanden, jaren, de rest van het leven zelfs hangen. CVS, chronisch vermoeidheidssyndroom of ME (myalgische encephalomyelitis). Een calvarie voor wie het heeft, plantrekkerij voor de mutualiteiten en de controlerende artsen (ze zouden moeten betalen nietwaar) en de speld in de hooiberg als zoektocht naar de oorzaak aan de universiteiten. Een groot probleem met veel ellende. Maar wat doe je er aan?

Complexe oorzaak

Klassieke artsen beweren dat er een emotionele ondergrond aanwezig is, maar volgens recente gegevens zijn er twee belangrijke factoren: een mixed infectie syndroom en een toxische additieve last. Bij het mixed infection syndroom spelen vooral candida-infecties, weefselontstekingen en natuurlijk ook emoties een rol, maar in de meeste gevallen wordt de mogelijkheid van parasitaire aandoeningen fel onderschat.

Wie huisdieren heeft zoals een hond of kat of er geregeld mee in contact komt zou alert moeten zijn op mogelijke besmetting met amoeben en wormen.

Eeuwig moe, de eeuwige griep, zijn populaire benamingen van het chronisch vermoeidheidssyndroom en omschrijft duidelijk waarover het gaat. De oorzaak is multifactorieel. De aanpak ook.

Dergelijke problemen doen zich niet enkel in de ontwikkelingslanden voor. Als deze patiënten geregeld een zuiveringskuur zouden volgen of toch bepaalde stoffen in hun dieet zouden opnemen om deze parasieten zo weinig mogelijk kansen te geven dan verkleint meteen ook de kans op ME of chronisch vermoeidheidssyndroom. Look is hiervoor bijvoorbeeld al een goed hulpmiddel. Want met een parasitaire bescherming en een detoxifikatiekuur, knappen deze patiënten zo weer op. Zelfs de zogenaamde psychische factoren waarover veel klassieke artsen het hebben, zien we zo weer verdwijnen.

Look en kruiden

Uiteraard kunnen we niet ontkennen dat in alles een sterk genetische factor  aanwezig is. Het profiel van iemand met een chronisch vermoeidheidssyndroom is duidelijk: het is een knap, intelligent, energierijk en hard werkend persoon die zich eigenlijk veel te veel heeft laten exploiteren, iemand die nooit „neen” kon zeggen aan anderen. Het waren erg sociaal voelende personen die zich lieten misbruiken ten voordele van anderen. Ze namen, te veel hooi op de vork. In hun jeugd zijn ze meestal ook vaak ziek geweest, hebben veel en te veel antibiotica genomen, en de meerderheid werd ook besmet met de ziekte van Pfeiffer. Het zijn allemaal factoren die een immuniteitsverlaging tot gevolg hebben gehad. Vandaar dat Co-enzym Q10, de energieverschaffer aan de mitochondriën in de cel, zo interessant is en deze patiënten snel weer nieuwe energie geeft. Ook nat. H en nicotinezuur of de vitamine B3 waarvan de niacine werkzaam is. Detoxificeren van candida geniet ook prioriteit met bijvoorbeeld walnotenbolsters. Ook alsemkruid en kruidnagel zijn ideaal als pre-cleaner van de cellen om candida aan te pakken.”

Gelijkaardige stoornissen

Vaak worden door patiënten een aantal begrippen met elkaar verward. Als men een loodzware vermoeidheid heeft waarbij alle energie uit het lichaam verdwenen lijkt te zijn en men niets meer kan ondernemen, denkt men al gauw dat men het slachtoffer is van het chronisch vermoeidheidssyndroom. Dat hoeft niet zo te zijn, want zowel PVS (postviraal syndroom), ME (myalgische encefalomyelitis), als CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) kunnen de patiënt alle mogelijkheden ontnemen om normaal te functioneren.

ME bestaat al heel lang en is over heel de wereld in alle bevolkingsgroepen terug te vinden. In tegenstelling tot wat velen denken is het helemaal geen psychosomatische ziekte. Omdat het immuniteitssysteem bij deze patiënten fel verzwakt is, kan de ziekte met een hele boel andere problemen tegelijk optreden. Het komt er voor de arts op aan een voldoende differentiële diagnose te stellen, nadat alle ballastverschijnselen werden geëlimineerd. Het is ook heel belangrijk voor de patiënt dat de diagnose zo vroeg mogelijk wordt gesteld, omdat anders het lichaam verder wordt uitgeput.

Het probleem werd voor het eerst in 1956 in The Lancet beschreven. Sindsdien werd de ziekte steeds vaker gediagnostiseerd. En in 1990 werd er een wereldsymposium aan gewijd, waarop de eindconclusie was dat er een multidisciplinaire aanpak nodig was van virologen, immunologen, en neurologen.

Men kwam tot de conclusie dat er wellicht een multifactoriële oorzaak was, wat de behandeling er niet eenvoudiger op maakt. Het enige geruststellende voor de patiënt was dat de ziekte een goedaardig en rustig verloop kende. Een gezonde en natuurlijke levenswijze met een natuurlijker voedingspatroon werd daarenboven aanbevolen.

Wanneer heeft men ME?

Vooraleer men kan besluiten dat een patiënt last heeft van ME moet aan een aantal criteria worden voldaan: twee majeure criteria en/of zes van de elk symptoomcriteria, plus minstens twee van de drie fysieke criteria.

Bij de majeure criteria rekent men

 • Een persistente moeheid die meer dan zes maanden aanhoudt, bij iemand die daar tevoren geen last van had. De globale activiteit van de patiënt daalt al met de helft.

Andere ziekten die gelijkaardige symptomen kunnen geven, moeten worden uitgesloten: kanker, auto-immuunziekten, bacteriële infecties, zowel acute als chronische, gelokaliseerde infecties, schimmelinfecties, parasitaire ziekten, chronische psychische aandoeningen, verschijnselen door chronisch geneesmiddelenmisbruik, neuro-musculaire aandoeningen, endocriene ziekten, toxicomaniën, chronische aandoeningen van de luchtwegen, het hart, de bloedsomloop, de spijsvertering, de lever en de nieren.

Bij de mineure criteria rekent men als symptoomcriteria een aantal verschijnselen die minstens zes maanden moeten aanhouden:

 • Een soort permanent gevoel van koortsigheid. Men noemt dat subfebriliteit.
 • Keelpijn.
 • Pijnlijke lymfeknobbels in de hals en de oksel.
 • Een veralgemeende spiermoeheid.
 • Pijn in de spieren.
 • Het niet meer verdragen van een inspanning waarbij de restpijnen minstens 24 uur aanwezig blijven, terwijl men er vroeger helemaal geen last van had.
 • Hoofdpijn.
 • Pijn in de gewrichten.
 • Allerlei neuro-psychologische klachten: vrees voor licht of fotofobie, visuele scotomen, concentratiestoornissen, depressie enz…
 • Slaapstoornissen.
 • Dit symptomencomplex kan bliksemsnel toeslaan en enkele uren tot enkele dagen blijven aanhouden.

Tenslotte zijn er de fysieke criteria:

 • Lichte koorts
 • Pijnlijke en ontstoken keel zonder dat er slijmen of fluimen zijn, en knobbels van de lymfe in de hals en de oksel.

Bij ME is ook een aantal specifieke syndromen te vermelden:

 • Een zekere hypoglycaemie, of een tekort aan bloedsuiker waarbij psychische klachten op de voorgrond staan, nervositeit, irriteerbaarheid, een gedaald concentratievermogen, angsten en depressies het gevolg zijn. Verder ook nog duizeligheid, beven en overmatig transpireren.
 • Er is ook een systematische candidiasis, waarbij verschillende organen door schimmels zijn aangetast: met spijsverteringsstoornissen, een gestoord ontlastingspatroon, winderigheid, en vage klachten in de onderbuik.
 • Tenslotte zijn er ook de typische verschijnselen van voedselallergie met een hele reeks klachten: pijn in de gewrichten, huiduitslag, lopende neus enz…

Niet al die klachten komen bij iedereen in dezelfde mate voor. Maar een chronische vermoeidheid, het koortsige gevoel, verstoring van de slaap, concentratiestoornissen, depressie, hoofdpijn, allergie en een zere keel, zijn verschijnselen die wel bij de meesten genoteerd worden.

In elk geval zal het voor mensen die eeuwig moe zijn een lichtpunt betekenen dat ze er wat kunnen aan doen.

Daarover meer in een volgend artikel.

Chronisch vermoeidheidssyndroom uit zich door een chronisch gebrek aan energie. Daar is gelukkig een natuurlijke remedie voor: Q10 complex van Fytobell.

Je vindt Q10 complex van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2595-841 in de apotheek, of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer