jan 21, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Jong van hart blijven, hoe doe je dat?

Hart- en vaatproblemen komen heel veel voor. Onze levenswijze heeft er veel mee te maken. Naast voeding heeft vooral stress en emotie een invloed. Heel wat ergernis, frustraties, kicks, opwinding, vormen vrije radicalen en hebben het dus op onze bloedvaten gemunt. Probeer zoveel mogelijk alles te relativeren en doe het wat relaxter. Door stress stijgt ook de bloeddruk, terwijl mensen die al onder stress staan de problemen nog vergroten door het gebruik van cafeïne. Dat verzuurt ook het organisme sterk, waardoor dan weer energieproblemen in het lichaam ontstaan. Als het lichaam een zuuroverschot heeft, kunnen ziekten als infarct en kanker gemakkelijker bezit nemen van de cel. Stress vermijden of althans compenseren is de eerste stap voor een ontzuring en het weer in balans brengen van de lichaamsenergie. Groenten en vruchten werken alkaliserend en genieten de voorkeur, terwijl vlees, kaas, vetten, brood, snoep en geraffineerde fantasiekost verzurend werken. Geregeld aan sport doen, en ontspanning zijn van vitaal belang om tot rust te komen en de schadelijke invloed van stress te voorkomen en te vermijden. Wie al eens een verwittiging heeft gehad weet wat de invloed van stress kan zijn. Ook wie last heeft van hoge bloeddruk moet die dagelijks zelf controleren en ingrijpen waar nodig. Dagelijks een kleine wandeling maken, is zeer heilzaam voor iedereen, vooral ontspanning in een gezonde natuurlijke omgeving met voldoende negatieve ionen: een dagelijkse wandeling, een zwempartijtje per week, en beter de trap nemen dan de lift. We zijn gemaakt om te bewegen en wie aan die natuurlijke opdracht beantwoordt, zal beloond worden met een stalen gezondheid.

Alcohol is nadelig

Sommige bronnen prijzen de kwaliteiten van alcohol aan, in verband met het voorkomen van hart- en vaatziekten. Maar het is niet de alcohol die daar voor zorgt, maar wel de begeleidende stoffen zoals wijnsteenzuur, boterzuur, orootzuur, bioflavonoïden, terpenen enz… Alcohol veroorzaakt atherosclerose. Voor jonge mensen blijft het gevaarlijk vergif, zelfs in kleine hoeveelheden. Maar de flavonoïden hebben we uiteraard nodig als antioxidant. Flavonoïden en terpenen zitten in vruchten. Wie druiven eet, vruchten met schil, volkorenproducten met peul en al, geeft het organisme wat nodig is om vrije radicalen te bekampen. Volkorenproducten bevatten ook vitamine E, de vitamine van de jeugd en de vruchtbaarheid. Wittebrood is ontdaan van belangrijke vitamines en mineralen en dus meer een lege energieleverancier. Het beste deel gaat trouwens naar het veevoeder, een jammerlijke toestand, want uiteindelijk moet de mens toch extra vitamines slikken om het lichaam te geven wat het nodig heeft om gezond te blijven.

Roken is een van de zwaarste belastingen voor hart en bloedvaten. Stress vermijden, is jonger blijven, maar ook jonger van hart, letterlijk dan! En natuurlijk gezond eten met vooral aandacht voor Omega-3 vetzuren.

Hoeveel sport?

We doen te weinig aan sport, ofwel soms te veel. Ongetrainde personen moeten heel voorzichtig zijn en slechts geleidelijk aan sport gaan doen. Gemiddeld drie uur trainen per week wordt als een normaal gemiddelde beschouwd. Liever drie uur gespreid over drie verschillende dagen, dan drie uur achtereenvolgens. Maar best van al is dagelijks een half uurtje bewegen. Zwemmen en wandelen worden als de beste sporten beschouwd. Heb je te weinig tijd, loop dan een paar keer per dag de trap op en af. Dat is een goede training voor het hart. Ook touwtjespringen is een van de beste oefeningen voor het hart, maar wie niet gewoon is om flink te trainen mag niet halsoverkop van wal steken en de duur en de moeilijkheidsgraad slechts geleidelijk opvoeren. Sport en beweging gelden als de beste ont-stressers. Het is ook een prima middel om depressie te voorkomen en veruit te verkiezen boven allerlei pillen. Mensen die maandenlang onder depressie hebben geleden, knappen op een paar weken tijd op als ze dagelijks intensief oefenen. Wandelen is voor hen voldoende, want om echt hard te gaan sporten moet je al getraind zijn. Bij het wandelen en ook door het contact met de natuur worden door de hersenen endorfines aangemaakt, zodat als het ware een euforisch gevoel ontstaat. Deze patiënten voelen zich snel beter worden zodat ook hun algemene gezondheid erop vooruitgaat. En wie zich gelukkig en goed in zijn vel voelt, wordt minder gauw ziek.

Normale bloeddruk

Men is bang van cholesterol, maar dat is niet helemaal terecht. Het zijn de mini-ontstekingen die de cholesterol te hulp roepen. Het is dus belangrijker om die mini-ontstekingen in de bloedvaten te voorkomen, want het lichaam heeft cholesterol nodig om goed te functioneren. Voldoende voedingsvezels houden de balans in evenwicht: dus groenten, fruit en volkorenproducten, het komt altijd op hetzelfde neer. Look is gunstig voor de cholesterolwaarden en ook voor de bloeddruk. Daslook is een goede vervanger van look omdat er minder sterke luchtjes ontstaan.

Wie last heeft van hoge bloeddruk en er niets aan doet, belast de bloedvaten wel heel sterk. Hoge bloeddruk kan constitutioneel zijn, maar kan ook het gevolg zijn van het feit dat er al een vernauwing in de bloedvaten aanwezig is, zodat het hart de druk op de vaten verhoogt om toch het bloed in alle lichaamscellen te kunnen persen. Dat is een verstandige reactie van het organisme, maar tegelijk gevaarlijk. Daarom is het verstandig geregeld de bloeddruk te laten controleren en als er een verdacht hoge waarde is gemeten moet men proberen zelf de bloeddruk te meten, dagelijks liefst en deze getallen met de huisarts bespreken. Een goed dieet en dagelijkse beweging kan al veel ten goede veranderen. Te hoge bloeddruk verhoogt aanzienlijk het risico op hart- en vaatziekten. Lichte sporten, gezond eten, lookcapsules en niet roken zullen helpen de bloeddruk binnen de perken houden. Ook Omega-3 vetzuren passen in een gezond dieet: vis.

Een tip: Omega-3 visolie van Nutribell.

Je vindt Omega-3 visolie van Nutribell met CNK-bestelnummer 2751-485 in de apotheek.

Of je kan Omega-3 van Nutribell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

We kunnen dus zelf heel wat doen om gezond te blijven, want we zijn zo oud en zo gezond als onze bloedvaten.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer