okt 8, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Goed slapen voor een beter geheugen

Nu de cijfers in verband met corona weer stijgen en het aantal opgenomen patiënten elke dag weer toeneemt, wordt door artsen niet enkel op “social distancing” gehamerd, ook op beperking van contacten, vermijden om verschillende leeftijdscategorieën te mengen en hygiënische maatregelen zoals mondmasker en handen wassen, maar ook op een gezondere levensstijl.

We weten intussen dat bepaalde factoren nadelig zijn in verband met de besmettelijkheid van covid-19: diabetes, zwaarlijvigheid, gebrek aan beweging, hart- en vaatziekten, tabak, tekort aan vitamine D en zink, maar ook gebrek aan voldoende slaap, zijn allemaal grote risicofactoren. Vooral slaaptekort komt in beeld omdat het de immuniteit ondermijnt, maar tegelijk ook de risicofactoren voor covid-19 aanwakkert zoals hart en vaatziekten, diabetes en obesitas.

Want inderdaad: overgewicht is eveneens verbonden met slaaptekort, daarover is onderzoek gevoerd aan de universiteit van Pennsylvania. Het is een wederkerig fenomeen: tekort aan slaap leidt tot obesitas, maar wie zwaarlijvig is, slaapt ook slechter. En daar moet iets aan gedaan worden.

Slapeloosheid of slaaptekort moeten absoluut vermeden worden, ook omdat het de vatbaarheid voor besmettelijke ziekten vergroot, ook corona, maar je ook sneller veroudert, en je geheugen aantast. Maar de natuur heeft ook prachtige middelen ter beschikking om daar in alle veiligheid iets aan te doen.

Een nachtje of een week moeilijker of minder goed slapen of te weinig nachtrust is geen drama. Er zijn mensen die al na twee nachten woelen meteen naar slaappillen grijpen en dat is niet de goede keuze en biedt op termijn geen oplossing. Toch maakt de helft van de volwassen bevolking in ons land daar al te gemakkelijk gebruik van, met alle gevolgen vandien, want het werkt zeer snel verslaving in de hand.

Welke gevolgen heeft slaaptekort voor de gezondheid?

Om te beginnen is het metabolisme ontregeld, is er een daling van het adenosinefosfaat, waardoor we ’s anderendaags futloos en moe zijn, want het ATP is een energiebron. Het onderzoek toonde ook aan dat wanneer proefdieren wakker werden gehouden, ze snel verdikten. De kettingreactie kwam op gang want door de vetopslag werd de signaalfunctie vanuit de hersenen gestoord en was de slaapbereidheid opnieuw fel verminderd.

De conclusie is: wil je afslanken, zorg dan voor een goede natuurlijke slaap.

Maar er is meer aan de hand. Door te weinig slaap verouder je sneller: de lengte van de telomeren vermindert en ook de huid krijgt er de tekenen van. Zelfs na één nachtje slecht slapen, merkt de omgeving het al: donkere randen rond de ogen, sombere stemming, getrokken gezichtstrekken.

Als dit patroon langer blijft duren veroudert de huid feller: minder goede doorbloeding, vale huid, sneller rimpels. En je krijgt ook meer last van stress. Want te weinig slaapt activeert de bijnieren waardoor meer cortisol wordt aangemaakt, het stresshormoon en dat betekent minder hyaluronzuur zodat de huid droger wordt en weer sneller veroudert. Ook minder collageen, wat precies de jeugdige huid kenmerkt.

Onvoldoende of slechte kwaliteit van slaap wekt niet enkel wrevel op, humeurigheid, het beperkt de concentratie, het geheugen, en beïnvloedt de stemming. Studenten die te lang fuiven en te weinig slapen, hebben een probleem en dat zie je best tijdens de examenperiode. Ze willen hun gebrek aan studie tijdens het jaar compenseren door nachtjes door te doen. Dat wreekt zich, want het geheugen heeft slaap nodig om de leerstof te verwerken en in het lange termijn-geheugen te stockeren. Vandaar dat veel studenten op het examen een black-out krijgen. Of ze worden depressief en zien het niet meer zitten en hebben een coach nodig.

Ook veel mensen met slaaptekort worden depressief. Maar het omgekeerde kan ook: door depressieve gevoelens kan de slaap gestoord worden, ook door angsten (denk aan corona) door onvrede, door negatieve gevoelens. Er kunnen ook fysieke klachten optreden door te weinig slaap: rugpijn, hoofdpijn, kortademigheid, ook hartklachten, een hoge bloeddruk en een grotere vatbaarheid voor infectieziekten zoals griep, verkoudheid, maar ook corona.

Wat is eraan te doen?

 • Regelmaat is erg belangrijk: op hetzelfde uur naar bed en hetzelfde uur weer op.
 • Rook niet, en drink laat op de avond geen koffie.
 • Gebruik geen alcohol, want je slaapt wel sneller, maar wordt vroeger wakker.
 • Maak een wandeling, of beweeg elke dag.
 • Eet gezond en vermijd suiker.
 • Drink veel water.
 • Los problemen op en praat over je angsten.
 • Vermijd slaapmiddelen, want ze zijn verslavend en op den duur kan je niet meer zonder.
 • Bouw een ontspannend ritueel in, zoals een warm bad.
 • Lees iets ontspannend.
 • Vermijd laat op de avond blauw licht (LED, computer, smart phone en tv), het bemoeilijkt het inslapen.
 • Mediteer en denk positief over het leven en je omgeving.

En wil je toch een goed hulpmiddel, kies dan voor iets natuurlijks zoals Passiflora of Escholtzia, planten die geen gewenning opleveren, maar je wel heerlijk laten slapen.

Een tip: Escholcin van Fytobell, op basis van Escholtzia en je slaapt weer als een roos.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3220-688.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer