okt 9, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ben je een stresskip? Leg dan je ei!

Er wordt enorm veel gepraat en haast evenveel geschreven over stress. Het is een woord dat haast in elke context van de samenleving past. Om het even waar problemen opduiken, door middel van stress kan je alles uitleggen. Economische problemen: stress. Hoge energieprijzen: stress. Corona: stress. Mondmaskers: stress. Brexit: stress. We voelen ons wat opgelucht als we het probleem hebben kunnen omschrijven, hoewel dat niet zo eenvoudig is. Misschien zijn we vlug tevreden en dat helpt ook al een stuk. Maar het herkennen van het probleem en de oorzaak ervan bepalen, kan helpen om de stress wat te laten wegvloeien, want stress ervaren we allemaal. Het is een soort fluïdum, een spook dat op geheimzinnige wijze naar binnen kruipt en zich onder alle gedaanten kan manifesteren. Want niet iedereen heeft hoofdpijn, of maagpijn, of diarree van stress… maar we hebben allemaal wel iets. En dat ontdekken is een hele kunst en tegelijk een werkopdracht voor ons allemaal, om er snel wat aan te doen.

We beleven een stressvolle tijd. Heel veel mensen hebben het niet gemakkelijk. Daardoor hebben ze last van stress, soms zonder het zelf te weten en worden ziek of krijgen ongemakken.

Mini-probleempjes

We hebben allemaal de neiging de invloed van stress ofwel te onderschatten ofwel te overschatten. Zo’n beetje een paradoxale situatie, maar toch koppelen velen het effect van stress aan erge ziekten zoals kanker of hartinfarct, ofwel onderschatten ze die en wordt de link niet gelegd naar eenvoudige, zelfs dagelijkse problemen zoals hoofdpijn, migraine, rugpijn, concentratiestoornissen, slapeloosheid, gastritis, leverinsufficiëntie, kortademigheid, verkoudheid, snelle vermoeidheid, lichtgeraaktheid, zenuwachtigheid en hartkloppingen. Een hele waslijst mini-probleempjes, maar die het leven toch tot een weinig genietbare situatie kunnen maken.

Stress. Je zal er maar mee zitten. Iedereen zit er wel af en toe een beetje mee, maar het hoeft niet tot problemen te komen, als je die stress maar geregeld uit de kleren klopt. Hoe doe je dat?

Stress verjagen

Stress heeft grote invloed op onze gezondheid. Iedereen weet dat eenvoudige problemen zoals we net hebben vermeld zoals hoofdpijn, maagpijn, slapeloosheid, concentratiemoeite enz… allemaal te maken kunnen hebben met stress. Maar ook veel ernstiger ziekten zoals kanker of hartinfarct, kunnen door stress worden beïnvloed, en dat is niet altijd duidelijk. Die ernstige problemen duiken natuurlijk niet van de ene op de andere dag op. Alles heeft tijd nodig, zo ook problemen die door stress kunnen ontstaan. Moet je je dan zorgen maken? Niet meteen, maar je moet wel vermijden dat het je leven gaat beheersen, dat het een dominante factor wordt in je bestaan en dus wel op termijn tot onherstelbare schade kan leiden.

Iedereen heeft er af en toe wel een beetje last van, maar het is een boodschap om het tijdig te herkennen en er komaf mee te maken zodat het niet in je ziel en ook niet in je lichaam kan etsen!

Een anti-stressprogramma

Als je af en toe of geregeld lijdt aan één of meerdere van bovenvermelde symptomen, dan is het moment aangebroken om er wat aan te doen. Hoofdpijn en migraine zijn wel de meest verspreide stressgevoelige problemen. Daarom hier een klein programma om de stressfactoren te lijf te gaan.

 • Probeer gespannen spieren te ontspannen. Denk bewust na bij het ontspanningsproces. Span eerst de kwestieuze spieren, om ze even later los te laten. De anticlimax na het opspannen moet je echt voelen.
 • Adem diep in en uit, en pas de middenrifademhaling toe. Hou de lucht telkens wat langer in de longen en klop met de vingertoppen lichtjes op de borstkas. Op die manier kan de zuurstof in de lucht zich goed met het bloed mengen en dit naar alle delen van het lichaam brengen.
 • Deze ademhalingsoefeningen en spierontspannende oefeningen moet je elke morgen en avond toepassen. Daartoe kan je elke morgen ook een KWARTIER VROEGER OPSTAAN. Op die manier komt het er ook van, want anders sla je het telkens weer over. Gestresseerde mensen hebben trouwens de neiging ’s avonds te laat naar bed te gaan en ’s morgens te lang in bed te blijven. Verander dus die slechte gewoonte.
 • Stel elke avond een programma op voor ’s anderendaags, maar zet er geen uren bij. Je kan telkens doorstrepen wat gebeurd is. Op die manier raak je niet in paniek als je aan de dag begint. Wees realistisch bij het opmaken van de taken. Zorg er ook voor dat je maar één ding tegelijk probeert te doen en concentreer je ook op die ene bezigheid.
 • Zet onaangename bezigheden vroeg op de dag, op die manier kwel je jezelf niet de hele dag en is het onaangenaamste voorbij.
 • Zorg ervoor dat je geregeld een vriend of vriendin ontmoet met wie je je problemen kan doorpraten. Dat ontlucht en bouwt spanning af.
 • Neem elke dag tenminste een uurtje ontspanning. Doe dan alleen dingen die je graag doet. Zelfs al heb je nog zoveel werk of problemen, neem die dingen ter hand waar je plezier aan beleeft. Op de duur wordt het een gewoonte.
 • Zorg ervoor dat je voldoende slaap hebt. Die ligt voor de meesten tussen zeven en acht uur per etmaal. Te weinig slapen is slecht, te lang in bed blijven eveneens. Drink een rust verschaffende thee (oranjebloesem of valeriaan) voor het naar bed gaan. Of neem een tinctuur op basis van Passiebloem, Passiflora genaamd.
 • Neem elke morgen een warme douche en ’s avonds een warm bad. Geen scherpe of te sterk ruikende kruiden gebruiken. Van zodra je zenuwen er tegen bestand zijn kan je ’s morgens een wisseldouche nemen, dat geeft je een kick. Ben je te zeer onder invloed van stress, doe dit liever niet, beperk je dan tot een warme douche, vooral op de nek- en rugstreek, dat ontspant.
 • Neem driemaal per dag de tijd om rustig te eten, grondig te kauwen, de spijzen te genieten en te overdenken dat ze goed zijn voor je gezondheid. Vermijd te veel lawaai tijdens het eten en het werk en luister niet naar de nieuwsberichten.
 • Denk positief en omring je met positief ingestelde mensen. Vlucht van zuurpruimen, zeurpieten, treurwilgen en kletskousen die alleen negatieve invloed uitstralen. Vergeet het niet: morgen is alles nieuw, begin er vandaag aan. De stress heeft geen vat meer op jou.
 • Praat problemen uit. Vat de koe bij de hoorns, met andere woorden: kaart zelf het probleem aan, hoe moeilijk dat ook is. Nadien zal je je beslist opgelucht voelen omdat het voorbij is. In de meeste gevallen wordt het probleem bijgelegd, want de tegenpartij zal ook wel stress ondervinden van de situatie en dus blij zijn dat het kan uitgepraat worden. Ga er niet van uit dat jij absoluut gelijk moet krijgen, zelfs al had je het bij het rechte eind. Een probleem van de baan hebben, is het belangrijkste. Gelijk, krijg je toch van jezelf.

Een tip: Passibell van Fytobell bevat extracten van rustgevende planten.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Of je kan Passibell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

De stress zal zo van je afvloeien.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer