apr 3, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe jezelf best verzorgen in corona-tijden?

Veel mensen hebben het tegenwoordig niet gemakkelijk. De onzekerheid begint te knagen op vele vlakken. Terwijl de mensen zich allerlei dingen afvragen vinden sommige politici het nog nodig om aan opbod te doen en zich in de kijker te wringen: partijbelang is voor sommigen blijkbaar belangrijker dan een beetje zekerheid geven aan de mensen.

Veel mensen voelen zich onzeker en eenzaam, ook jongere mensen. Een goed en strak programma kan veel ellende en verdriet helpen voorkomen.

Hoe kun je die zekerheid dan wel verwerven, want veel mensen voelen zich aan zichzelf overgelaten. En voor velen begint ook het isolement te knagen. Je kan zelf veel doen door in de eerste plaats voor jezelf te zorgen en voor je gezin. Dat is het allerbelangrijkste. Dat kan je doen door een goed programma op te stellen en niets aan het toeval over te laten of op zijn beloop te laten. Hoe doe je dat?

 • Bouw een dagelijks schema in. Dat betekent op hetzelfde tijdstip opstaan en op hetzelfde moment gaan slapen.
 • Zorg voor voldoende en goed voedsel en ban fantasiekost die alleen maar lekker is, lege calorieën geeft en de gezondheid niet opbouwt: geen geraffineerde suikers, geen junkfood, geen alcohol en zeker geen tabak. Zorg wel voor vitaminerijke kost: fruit en groenten en kies voor vis. Dat allemaal versterkt het immuunsysteem.
 • Als je van thuis uit werkt, doe dat dan op geregelde tijdstippen en niet “op het goed vallend uit”. Probeer zoveel mogelijk het werkschema van de werkvloer of het bureau na te volgen, dat ritme ben je gewoon en zal je ook best bevallen. Op die manier heb je ook psychisch de meeste voldoening.
 • Maak elk uur een korte pauze van vijf minuten, als je bureauwerk verricht. Sta op, strek je benen, loop even naar buiten of op het balkon, loop een paar keer de trap op en neer, adem diep, ook buitenlucht en ga dan weer aan het werk.
 • Zorg dat je voldoende drinkt: water is het beste. Geen frisdrank. Af en toe een koffietje of thee mag, maar zorg dan dat je het compenseert met voldoende water. Gemiddeld moeten we twee liter water per dag drinken. Soep mag ook, en dat heeft het voordeel dat het nog vezels, vitamines en mineralen bevat.
 • Thee en vooral groene thee is een uitstekende antioxidant.
 • Maak elke dag een wandeling in je omgeving, liefst in de natuur. Dat zorgt ervoor dat je conditie goed blijft, of beter wordt en dat is ook een garantie om het coronavirus de baas te blijven.
 • Rook absoluut niet en probeer te stoppen mocht dat wel zo zijn. De coronaverschijnselen zijn driemaal erger voor rokers dan voor niet-rokers.
 • Werk aan je gewicht, want het valt de medewerkers in ziekenhuizen op dat het vooral zwaarlijvige patiënten zijn die het meest te lijden hebben van de longen door het coronavirus.
 • Wees lief voor mekaar en irriteer mekaar niet, maar praat problemen meteen uit.
 • Neem ’s avonds een warm bad of een warme douche, dat ontspant en verhoogt de weerbaarheid tegen virussen.
 • Heb je een sauna thuis, dan bof je, want hoge temperaturen zijn ideaal tegen corona.
 • Als je boodschappen doet, beveilig je: handschoenen en een handgel kunnen veel onheil voorkomen.
 • En tenslotte was regelmatig je handen met water en zeep en hou afstand.

Een tip: Handgel van Freemed. Die kun je gemakkelijk online bestellen via www.almed.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vlier helpt je van verkoudheid af

Twee generaties geleden maakten veel mensen hun eigen medicijnen. Eén daarvan was vliersiroop en dat hielp steevast tegen verkoudheid, snotvallingen, hoest, griepachtige toestanden. Wie maakt er nu nog vliersiroop? De meeste huisvrouwen zouden niet eens weten hoe je...

Lees meer

De tien geboden tegen hartinfarct

Een op vier patiënten wordt vroeg of laat getroffen door een hartinfarct. Daarbij hebben we nog niet de problemen met de bloedsomloop gerekend. Het is een van de voornaamste oorzaken van sterfgevallen in de geïndustrialiseerde wereld. Dat betekent dat onze levensstijl...

Lees meer

Slank worden met de natuurmethode

Wie zou geen half fortuin geven om het gewicht van zijn mooiste jeugdjaren terug te krijgen? Geen gemakkelijk onderwerp, want daar verdienen kwakzalvers fortuinen aan, krijgen dokters grijs haar van en patiënten depressies. De vraag die eerst moet beantwoord worden...

Lees meer

Curcuma en warmte tegen reuma en spierpijn

„Zo’n jaar hebben we nog nooit gehad,” zeggen veel mensen. Een slechte, natte en wispelturige zomer, een vroege herfst en nu vorige week, toch een beetje een klein nazomertje. Maar het weer is onberekenbaar ondanks alle moderne toestellen om het klimaat te...

Lees meer