jul 31, 2023 | Gezondheid, Toerisme | 0 Reacties

Bereid je voor zodat ongemakken je vakantie niet verbrodden

Zomer-EHBO: deel 3

Vakantie is vooral een droom. Maar die droom kan ook evolueren naar een nachtmerrie en daar heeft het de laatste tijd toch wel alle schijn van. Denk aan de zoveelste Belg die vermist wordt op vakantie in verre oorden. Maar het hoeft niet altijd een verdwijning te zijn om dramatisch te eindigen. Een ongeluk is gauw gebeurd en een moment van onoplettendheid kan een catastrofe veroorzaken.

De vakantie is normaal de mooiste tijd van het jaar, maar die mooie dagen kunnen ook verbrod worden door onvoorzichtigheid of toeval. Je kunt je dus maar beter voorbereiden en grondig informeren.

Maar ook mindere voorvallen of ongemakken kunnen de vakantietijd verbrodden. Wie heeft er niet eens last van een slapeloze nacht op vakantie, of een snijwonde, of last van zonnebrand. Zolang er niets ernstiger gebeurt, valt het best mee en die meevaller kun je nog beter maken door je goed voor te bereiden, en eventueel de gepaste middelen te voorzien, voor het geval dat…

Waar kun je op vakantie allemaal mee geconfronteerd worden en hoe kun je het onplezierige effect vermijden, of voorkomen.

Schaaf- en snijwonden

Tijdens de vakantie wordt vaak eens geknutseld, in de tuin gewerkt, of gewoon op vakantie moet er al eens iets hersteld worden. Logisch dat onhandige mensen met een mes al eens een ongelukje hebben. Maar ook kinderen proberen allerlei kunsten uit te halen, waarbij ze messen of beitels hanteren, waarvan ze niet de gewoonte hebben om er veilig mee om te springen. Een ongelukje is gauw gebeurd.

Bloedende wonden zuiveren meestal zichzelf en zijn dus niets om in paniek over te geraken. Het geeft niet dat de letsels van schaaf- en snijwonden wat bloeden, dat helpt infecties te voorkomen. Ontsmet de wonde zorgvuldig en dek die af met een steriel gaasje en een pleister. Als de kwetsuur diep is en waarschijnlijk gehecht moet worden, moet er een arts worden ontboden.

Splinter verwijderen

Een van je gezinsleden komt op je toegerend omdat er een hout-, glas- of metaalsplinter in de huid steekt. Ga eerst na of een stukje daarvan nog boven de huid uitsteekt. Is dat het geval, dan kan je hem met behulp van een ontsmet pincetje verwijderen. Vervolgens moet het wondje goed gedesinfecteerd worden (om fijt te voorkomen). Indien de splinter afbreekt of te diep in de huid steekt, valt het ten zeerste af te raden zelf ernaar te pulken en te graven. Hier is doktershulp aangewezen. Het kan zijn dat een tetanusinjectie nodig wordt geacht.

Verstuiking 

Vooral enkels en polsen blijken vatbaar voor verstuikingen.

Bij een verstuiking of verrekking is een koude kompres aangewezen om de aanvoer van bloed te beperken en zwelling tegen te gaan. Breng daarna een elastische zwachtel aan en rust zoveel mogelijk met het verstuikte lichaamsdeel hoger dan de rest van het lichaam.

Voorwerp in oog, oor, neus, keel of maag

Wie met kinderen op reis gaat, kan zich af en toe aan een stevige huilbui verwachten als zich een vreemd voorwerp in een van zijn zintuigen, ogen, keel, oor, of maag bevindt.

Een vuiltje of vliegje in het oog kan verwijderd worden door dat oog goed open te houden terwijl je de ongewenste indringer met het puntje van een schone zakdoek tracht te verwijderen. Als het voorwerp onder het bovenste ooglid zit, kan dit over het onderste ooglid getrokken worden; op die manier blijft het vuiltje meestal in de onderste oogharen achter.

In neus en oren willen ook wel eens rare voorwerpen als kralen, erwten, insecten en dergelijke belanden. In het oor mag je nooit zelf aan het peuteren gaan: raadpleeg meteen een dokter. Zit het vreemde voorwerp in de neus, dan moet het slachtoffer eerst via de mond diep inademen en vervolgens – met gesloten mond, én dichtknijpen van die neusvleugel waarin zich niets bevindt – krachtig uitademen of snuiten. Lukt dat niet, dan moet de dokter weer worden geraadpleegd.

Het verkeerde keelgat

Tijdens het eten belandt voedsel wel eens „in het verkeerde keelgat”, zo heet het in de volksmond. Snel handelen is aangewezen. Een klein kindje pak je best bij de beentjes vast. Hou het ondersteboven en geef het een paar ferme tikken tegen de rug. Die doen hem schreeuwen en de kans is dan zeer groot dat het voorwerp op die manier uit de keel schiet.

Bij een volwassene stel je je best achter het slachtoffer op, leg een arm om hem heen en bal de hand ervan tot een vuist die je fors tegen zijn maagkuil drukt. Pak met je andere arm deze vuist vast en druk die snel en krachtig in het maagkuiltje. Het gevolg van deze snelle, krachtige ademstoot is dat het vreemde voorwerp wordt uitgehoest.

Verkoudheid op vakantie

En denk niet dat een verkoudheid enkel in de winter opduikt. Ook in volle zomer en op vakantie kan een verkoudheid je overvallen en je een week minder plezier opleveren. Een verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door een of ander virus en die krijgen vrij spel in een verzwakt organisme. De stress, de voorbereiding, de examentijd van de kinderen hebben ertoe geleid dat je immuniteit een deuk heeft gekregen. En dat is een open doel voor virussen.

Het is altijd goed je immuniteit veilig te stellen en op te krikken. Dat kun je door gezond te leven, zeker de weken die voorafgaan aan je vakantie. Dat betekent voldoende slapen, niet roken noch alcohol gebruiken en gezond eten met voldoende vitamines, dat betekent vooral fruit en groenten, vanwege de belangrijke vitamine C.

En je immuniteit kun je altijd opkrikken met een prima natuurlijk middel op basis van bèta-glucaan en Echinacea, zoals Immunibell van Fytobell. Ook probiotica helpen mee aan een perfecte immuniteit, omdat door de darmflora de weerstand wordt opgebouwd. Daarom is een goed probioticum zoals Digesbiose erg nuttig; Dat kan trouwens ook helpen bij vakantiediarree.

Slapeloosheid op vakantie

Wie slaapt er goed daags voor die op vakantie vertrekt? Weinig of niemand. Dat is heel normaal, want vakantie kan heel relaxerend zijn, maar de dagen ervoor heel stresserend en de nacht ervoor zeer onrustig. Maar ook op vakantie zelf kun je het meemaken dat de slaap niet gemakkelijk komt: een andere omgeving, een vreemd bed, ander voedsel de nodige spanningen die dat met zich meebrengt. Daarom kun je bersdt een natuurlijk slaaphulpje gebruiuken. Denk aan Escholcin van Fytobell op volkomen natuurlijke basis

Zonnesteek en zonnebrand

Al wie zijn hoofd en nek aan de directe inwerking door felle zonnestralen blootstelt, kan door een zonnesteek getroffen worden. Dit gaat gepaard met symptomen als hoofdpijn, duizeligheid, een hoogrode gelaatskleur, snelle pols en droge, heet-aanvoelende huid. Het slachtoffer moet zo vlug mogelijk naar een koele, lommerrijke plek gebracht worden. Maak zijn kleding los, leg koude kompressen op het hoofd en wikkel hem in vochtige (hand)doeken en raadpleeg nadien een arts.

En voor de andere ongemakken hebben we een paar nuttige tips:

Bij reizigersdiarree: Digesbiose van Fytobell.

En tegen slapeloosheid Escholcin

En voor de weerstand Immunibell.

Je vindt alle natuurlijke preparaten van Fytobell in de apotheek met volgende CNK-nummers:

Digesbiose van Fytobell met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Escholcin van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Immunibell van Fytobell met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Of je kunt Digesbiose, zowel als Escholcin en Immunibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je reisplezier kan er in elk geval veiliger door gesteld worden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer