Niet enkel in de zomer, ook in het koude seizoen kunnen voedselvergiftigingen ons organisme overhoophalen. Vaak ligt de oorzaak niet bij onszelf, omdat het afgeleverde materiaal al besmet was, maar toch kunnen we zelf heel wat doen om besmettingen te voorkomen. Hier een aantal tips, om smetvrij de winter en de zomers nadien door te komen.
De meeste voedselvergiftigingen vinden hun oorsprong in de eigen keuken. Maar ook in de winter op vakantie in de sneeuw en bergen kun je een vergiftiging oplopen en niet enkel in de zomer.
Het geheim
- Was je handen alvorens het voedsel te bereiden.
- Gebruik nette vaatdoeken en keukenhanddoeken.
- Keuken en keukengerei dienen steeds grondig gereinigd te worden, vooral opletten met houten planken en toestellen zoals mixers. Laat de vuile vaat niet te lang staan.
- Houd je koelkast netjes (reinigen met heet water en azijn of natriumbicarbonaat) en breng er enkel schoongemaakte groenten in, zodat de koelkast niet met aarde bezoedeld wordt.
- Maximum temperatuur in de koelkast is 7°C.
- Laat de voedingsmiddelen niet bij kamertemperatuur staan, koel ze zo vlug mogelijk af en dek ze af (vb. soep).
- Als je op vakantie bent, let dan in sommige warme landen op voor het water. Rauwe groenten en vruchten in besmet water gespoeld, zijn natuurlijk ook besmet. Bewaar schoongemaakte gesneden rauwe groenten in de koelkast.
- Roomijs kan een bron van besmetting zijn, vooral wanneer de ijsschepper in lauw water staat.
- Aardappelen in de schil zijn lekker, maar schrob ze dan wel goed af onder stromend water, want de schil kan verontreinigd zijn.
- Eet geen rauw vlees.
- Rauw rundvlees (filet americain) kun je niet bewaren en moet je dezelfde dag opeten.
- Het dooivocht van diepvrieskip zit vol bacteriën, dus weggooien.
- Ook bij het barbecueën moet je ervoor zorgen dat alles goed doorbakken is. Gooi alle restjes van barbecuesausjes weg!
- Laat diepvriesproducten ontdooien in de koelkast of microgolfoven.
- Wil je toch snel ontdooien en heb je geen microgolfoven, zet het product dan onder stromend koud water.
- Ontdooide producten mag je nooit opnieuw invriezen. Maximumtemperatuur van de diepvriezer moet -18°C zijn.
- Houd rauwe en bereide voedingsmiddelen uit elkaar. Snijd bijvoorbeeld nooit een stuk gebraden vlees op dezelfde plank waarop het rauwe vlees gelegen heeft.
- Als je restjes opwarmt, maak ze goed heet (minstens 70°C).
- Als je de inhoud van een blik maar voor de helft opeet, breng de rest dan over in een schaaltje. Open blikjes kun je niet bewaren, want metaal oxideert als het in contact komt met lucht (zuurstof).
- Alle bereide gerechten eet je best de dag van aankoop op. Bewaar geen restjes van de traiteur, het afhaalrestaurant of de snackbar.
Op die manier zullen je ingewanden, je maag en lever gespaard blijven van een mogelijke besmetting, waar sommigen de rest van hun leven last kunnen van ondervinden.
En heb je toch nood aan een reset van je darmen na een vergiftiging dan zijn probiotica een geschenk uit de hemel.
Een tip: Digesbiose van Fytobell.
Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278.
Of je kunt Digesbiose van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.
Zo kun je er snel weer tegenaan.