Is een schorre of hese stem gevaarlijk?

De hazelaar bloeit en mensen die last hebben van allergie zullen het geweten hebben. Maar vergeet het ook niet: de winter is nog lang niet voorbij en kan nog wispelturige kuren uithalen. Vooral ouderen en mensen met een verzwakte weerstand krijgen een zwiep van de staart: verkoudheid, hoesten, slijmen, vermoeid, schorre of hese stem. Geen prettige momenten voor hen.

Er zijn meerdere oorzaken van een schorre of hese stem en doorgaans is het beperkt tot de stembanden en dus minder ernstig. Rust, even zwijgen en een slijmoplosser gebruiken en je krijgt weer een heldere stem.

Het aantal raadplegingen bij de huisarts is ook fors toegenomen, vooral vanwege griepachtige verschijnselen en verkoudheidsklachten. Er is wel een verschil tussen een verkoudheid en griep en wordt ook veroorzaakt door een verschillend type virus. Griep is ernstiger dan een verkoudheid en je bent er ook zieker van.

En de stem?

Maar daarnaast zijn er toch eenvoudige klachten die weinig ernst vertonen, maar wel hinderlijk kunnen zijn zoals een schorre stem.

Het hoeft niet altijd veroorzaakt te worden door een ontsteking, want het kan gewoon gaan om vermoeidheid, verkeerd gebruik van de stem, te veel roepen en praten, te veel de keel schrapen, te weinig slaap, te veel roken, of gewoon ouder worden, waardoor de stembanden geïrriteerd geraken. Soms zijn er knobbeltjes, soms een lichte ontsteking, maar dat is in de meeste gevallen onschuldig en wordt veroorzaakt door verkeerd stemgebruik. Ben je ongerust, laat dan naar je stembanden kijken, maar zolang er geen hoest of koorts is, kun je doorgaans gerust zijn.

Wat is de oplossing?

Virussen en bacteriën vinden dit een leuke tijd. De patiënten veel minder natuurlijk, want naast de luchtwegen is de keelholte de favoriete plaats voor microben. Men kan er dan ook echt ziek van zijn: niet van een schorre stem alleen, maar een keelontsteking moet niet te licht worden genomen, want de toxines van een angina kunnen nadelig zijn voor de hartkleppen. Vandaar dat sommige artsen haastig zijn met het toedienen van antibiotica. De vraag is echter of het middel soms niet erger is dan de kwaal, aangezien het roekeloos voorschrijfgedrag antibioticaresistente stammen heeft ontwikkeld. Als het dan echt nodig is… werkt het niet meer. Angina kan gevaarlijk worden en moet opgevolgd worden, een schorre stem alleen is dat niet.

Irritatie

Last met de stem kan verschillende oorzaken hebben. Keelpijn of pijn bij het slikken kan ontstaan door irritatie van het slijmvlies, bijvoorbeeld door een verkoudheidsvirus. Het slijmvlies kan zo geïrriteerd worden dat de weerstand ter plaatse minder wordt en er een milieu ontstaat waarin bepaalde bacteriën die altijd al in het lichaam voorkomen, ziekmakend worden. Daarop kan een keelontsteking groeien. Zo is het mogelijk dat keelpijn het gevolg wordt van oorspronkelijk een neusverkoudheid, bijholteontsteking, griep, maar ook door roken en door de mond ademen, wat veel kinderen tijdens de slaap al doen. Volwassenen ook trouwens. Ook keelpijn of een keelontsteking kan al invloed hebben op de klank van de stem. Ook problemen met de schildklier kunnen er invloed op uitoefenen

Als een keelontsteking zich in een beginstadium bevindt, kunnen eenvoudige natuurlijke middelen nog snel verlichting brengen en in een aantal gevallen een ontsteking tot staan brengen.

Wat moet u dan doen? Van zodra u merkt dat de keelholte achteraan rood wordt, de keel pijn begint te doen, er een kriebelend gevoel in de keelholte zit, men heser wordt en als spreken lastiger wordt, kan men de keelholte ontsmetten met melkwei, of gorgelen met tijmthee, kamillethee of een natuurlijke keelspray waarin honing verwerkt is. Melk en zuivel is in elk geval te mijden, omdat het slijm in de keel vasthoudt en op die manier een goede kweekbodem blijft voor bacteriën en virussen.

Maar doorgaans is een schorre stem niet het gevolg van een ontsteking, maar van irritatie.

Wat kun je dan doen?

 • Rook absoluut niet, want dat beschadigt de stembanden.
 • Spreek zo weinig mogelijk gedurende een tiental dagen.
 • Verhef de stem niet, roep niet.
 • Slaap met de mond dicht en zorg voor voldoende bevochtiging van de lucht.
 • Vermijd donkere en vochtige lokalen.
 • Rust voldoende.
 • Gebruik een spray om de stembanden te ontsmetten.
 • Vermijd stress, want ook dat kan zich op de stembaden “zetten”.
 • Let op met bepaalde medicijnen zoals puffers.
 • Adem door de neus.
 • Ga regelmatig een wandeling maken om te ontspannen, zeker tijdens en na de menopauze.
 • Drink tijmthee om de slijmen te verdunnen.
 • Laat een lepeltje honing langzaam smelten in de mond.
 • Op die manier is het ongemak snel voorbij.
 • En af en toe eens sprayen.

Een tip:

Keel- & Mondspray van Fytobell, op basis van acaciahoning propolis en eucalyptus.

Je vindt de Keel- & Mondspray van Fytobell in de apotheek met CNK-bestemnummer: 1754-431.

Je kunt de Keel- & Mondspray van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je wordt misschien geen operazanger of zangeres, maar je krijgt weer een heldere stem.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer