sep 28, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe groot zijn je kansen op herfstgriep?

Verkoudheid en griep kunnen eigenlijk in elk seizoen voorkomen, maar de vatbaarheid vergroot naarmate we meer in het koude seizoen terecht komen. Bacteriën en virussen circuleren voortdurend, zelfs in ons eigen lichaam, maar ze krijgen niet altijd de gelegenheid tot ontwikkeling te komen, of zich in voldoende aantallen te vermenigvuldigen om ons ziek te maken. Tijdens de zomer zijn we ook meestal buiten, terwijl we in herfst en winter meer naar vergaderingen lopen, in grote aantallen in gesloten ruimten samen zitten, voor zover dat in deze coronatijd toegestaan of wenselijk is. Daarom kwam er vorig seizoen ook maar weinig of toch veel minder griep voor, omdat er meer online gewerkt werd en er zeer weinig publieke vergaderingen of bijeenkomsten georganiseerd werden.

De kans op besmetting is dus groter naarmate we meer contacten hebben. We zitten nu pas in de herfst en dat voelt ook al zo’n beetje aan: het weer is minder fraai, je kan minder buiten op het terras genieten van het klimaat, je kan minder buiten eten, je begint er al aan te denken om minder buiten aan sport te doen en dat is niet prettig, maar eigenlijk ook niet wenselijk, want de buitenlucht is veel gezonder dan de lucht binnen in je woning of het kantoor.

De eerste koude en de eerste regen… en de eerste verkoudheden zijn er weer. Tegen griep of verkoudheid is rusten belangrijk en vitaminerijke kost om de immuniteit te versterken.

Belang van vitamine D

Nu de herfst er is, begint het zomerweer te kwakkelen, voor zover we van de voorbije zomer over echt zomerweer hebben kunnen spreken. En dat is jammer, want de zon en de zomer zorgen voor vitamines. De vitamine D die in de huid gevormd wordt onder invloed van het zonlicht is zeer belangrijk voor de gezondheid.

Steeds meer blijkt het belang van vitamine D voor de immuniteit, terwijl vroeger dat privilege vooral voorbehouden was voor de vitamine C. De beide zijn echt van kapitaal belang, maar vitamine D wordt jammer genoeg nog altijd onderschat. Dat is trouwens gebleken tijdens het begin van de coronapandemie: de patiënten die moesten worden opgenomen in het ziekenhuis, hadden allemaal een tekort aan vitamine D, allemaal! Dat is een teken, een aansporing om te zorgen voor voldoende vitamines, zowel C als D. Voor vitamine C is dat geen probleem: voldoende vers fruit en groenten. Voor vitamine D als de zon er niet is, zijn er andere oplossingen: roomboter oftewel hoeveboter en vis en levertraan, het ouderwetse middeltje dat nog altijd van pas komt en zijn dienst doet. Onze ouders waren nog zo dom niet, want ze trokken hun conclusies uit waardevolle ervaringen en ze pasten die ook consequent toe.

En het kwakkelweer

Het weer is deze week al beginnen te kwakkelen, de nachten zijn koeler, de dagen minder lang en dat merk je al serieus zowel ’s morgens als ’s avonds. En het weer is ook al wat beginnen te “druilen”, met regen en dondervlagen op de koop toe, gelukkig zijn we gespaard gebleven van de rampen die vooral Wallonië en de Demervallei hebben getroffen. Zo’n uitzonderlijk weer kunnen we best missen, maar daarover hebben we het niet, wel over de invloed van het klimaat, het seizoen en de kou op infectieuze aandoeningen. Want wat merken we: verkoudheden en griepachtige infecties zijn weer goedkoop.

Typisch voor de herfst

Elk jaar hetzelfde liedje: Amper zijn de scholen heropgestart of de klassen krijgen de eerste lege banken te zien. Jonge kinderen vooral en ook volwassenen van middelbare leeftijd blijken weer gemakkelijk het slachtoffer te worden van verkoudheden en griepachtige aandoeningen. En het is niet altijd eenvoudig het onderscheid te maken tussen verkoudheid en griep of Covid.

Artsen merken nu wel in hun praktijk dat de winterkwaaltjes weer boven komen. Het begint met loopneus, hese stem, keelpijn, nadien hoesten waarbij koorts en bij jongeren zelfs hoge koorts optreedt. Het gaat hier om infecties van de slijmvliezen van de luchtwegen, waarbij neus, mond en keelholte betrokken zijn.

Deze virussen en bacteriën verantwoordelijk voor de moeilijkheden komen bij iedereen in het lichaam voor. Ze zijn niet altijd krachtig genoeg om een probleem te veroorzaken. In de zomer zijn we vaak buiten, tanken we voldoende zuurstof, zijn we ontspannen, eten we gezonder en veel verse groenten en vruchten, doen we vaker aan sport en vatten we minder gemakkelijk kou, zodat in de zomer minder patiënten last hebben van deze problemen. Met de eerste kou en regen, met de heropening der scholen, het hernemen van het werk slaat de stress weer toe, we bewegen minder, slapen misschien minder goed en vooral we komen meer in contact met besmette personen. Resultaat: niezen, hoesten, lopende neus, hoofdpijn en…koorts.

Koorts niet onderdrukken

Zolang de koorts niet gevaarlijk hoog wordt, moet je de natuur zijn gang laten gaan. Slik niet meteen koortswerende middelen, want de verhoogde temperatuur is een intelligente truc van het organisme om virussen die niet tegen hoge lichaamswarmte kunnen, te liquideren. Als je de temperatuur door middel van kunstmatige middelen omlaag brengt, dan verhinder je het lichaam zichzelf te genezen. Wat je wel mag doen, is de temperatuur in de hand houden, dat kan je door koude beenafwassingen of zogenaamde azijnsokken.

Een oud beproefd middel dat nuttig en ongevaarlijk is. Kinderen maken gemakkelijk koorts en je moet je er niet over verbazen als ze meteen boven de 40 en zelfs 41 graden koorts zitten. Meestal keert bij hen ook heel snel het tij en zijn ze spoedig weer kerngezond. Bij een degelijk herfstgriepje past het voor volwassenen gewoon een dagje te vasten en warme lindethee te gebruiken, te rusten, vooral veel te drinken, maar beslist weinig eiwitten te eten en zeker geen suiker en suikerhoudende producten of melkproducten. Na een paar dagen is het vanzelf over. Echinacea kan nuttige diensten bewijzen om de ontsteking snel te overwinnen en denk dus beslist ook aan vitamine C en D.

De beste maatregelen

Natuurlijk kan je zelf veel doen om besmettingen te voorkomen:

 • Slaap voldoende en bouw hiervoor regelmaat in.
 • Drink voldoende water: zeker 2 liter per dag.
 • Eet gezonde kost met voldoende vitamines: groenten, fruit en vis.
 • Was regelmatig je handen met water en zeep, maar vooral veel water.
 • Mijd zieke mensen.
 • Kom elke dag buiten en wandel.
 • Verlucht je huis en je kantoor.
 • Reinig regelmatig deurklinken, klavier van computer en telefoons.
 • Neem Echinacea, vitamine C en D.
 • Denk aan kippenbouillon als je problemen hebt, want dat bestrijdt infecties
 • Neem een lepel honing als je hoest of niest.

Een tip: Immunibell van Fytobell, om de immuniteit te versterken dankzij bèta-glucaan, vitamine C en D en Echinacea.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Of je kan Immunibell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Griep? Mij niet gezien!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere. Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een...

Lees meer

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch... Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans...

Lees meer