jun 3, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Het beste voor je hart en bloedvaten

Je kan gaan leven als een monnik, maar wie houdt dat vol? Daarvoor moet je echt een monnik zijn en dan moet je er al de rest bij nemen. Maar het is wel verstandig om na te gaan welke elementen in hun bestaan van aard zijn om hen een zeer hoge leeftijd te schenken zonder dat ze het slachtoffer worden van hart- en vaatziekten. Want dat is in de wereld daarbuiten nog altijd doodsoorzaak nummer één. Iedereen kent de ingrediënten intussen wel: geen stress, voldoende slaap, vrede des harten en een sober levensritme en tafelgewoonten.

Maar natuurlijk moet je ook begiftigd zijn met goede genen en die kan je enkel van je ouders cadeau krijgen.

Zeer zeker kan je zelf heel wat doen en de wetenschap heeft ook niet stil gezeten en dus weet men intussen wel wat een goede of negatieve invloed heeft op hart en bloedvaten. Zo is het belangrijk voldoende vitamines C en E, vitamine K 2 en co-enzym Q10 te voorzien. Maar wat doen deze elementen eigenlijk in het lichaam?

Voor de gezondheid van hart- en bloedvaten zijn vitamine K2, vitamine C en co-enzym Q10 bijzonder interessant.

Co-enzym Q10

De stofwisseling, met name het vrijmaken van energie in de mitochondria van de cellen, gaat gepaard met de productie van enorme hoeveelheden radicalen. De verbranding die uiteindelijk energie moet opleveren is een proces dat van zeer veel oxidatie reacties van radicaalvorming afhankelijk is. Een gedeelte van de ontstane radicalen kan echter ‘weglekken’ en daardoor schade buiten de mitochondria in de cellen veroorzaken. Grote productie van energie (sporters) levert uiteraard meer radicaalvorming. In en rond de mitochondria biedt het co-enzym Q10 de meeste bescherming. De rest van de celorganellen en het celmembraan worden door diverse stoffen beschermd.

Wat doet co-enzym Q10?

Het lichaam is een complexe machine die belangrijke stoffen nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Eén daarvan is co-enzym Q10 die bij jonge gezonde mensen door het lichaam in voldoende mate wordt aangemaakt. Medicijnen, veroudering en voeding kunnen de productie ervan verminderen.

Hoewel het lichaam het zelf produceert, komt het ook in kleine hoeveelheden voor in voedsel, zoals vette vis, rundvlees en soja. Co-enzym Q10, is bovendien een krachtige antioxidant, radicalenvanger en energieleverancier voor de lichaamsmotor en de spieren.

Vitamine K2

Prof. Dr. Cees Vermeer van de universiteit van Maastricht verrichtte er jarenlang onderzoek naar en hij concludeerde dat met de ontdekking van de vitamine K2 wellicht een belangrijke stap is gezet naar de preventie van broze botten, verstopte circulatie, sclerosering en infarct en bovenop dit alles blijkt het ook bijzonder grote voordelen te hebben voor de prostaat waarvan de ontaarding wordt tegengegaan.

Gezonde circulatie, en ijzersterke botten, dat hoopt iedereen tot op hoge leeftijd te bewaren. Met de komst van de vitamine K2 is die droom een hele sprong dichterbij gekomen. Vitamine K2, is een fermentproduct afkomstig van bacteriële activiteit in verschillende stoffen waaronder kaas, yoghurt en soja. Aan de universiteit van Maastricht wordt er al jaren uitgebreid onderzoek naar gedaan. Volgens de onderzoekers kan je daardoor de verkalking van de circulatie remmen en wellicht ook omkeren, maar dat onderzoek is enkel nog op ratten gebeurd.

De resultaten van dit merkwaardige en hoopgevende onderzoek werden gepubliceerd in the Journal of Nutrition. Andere onderzoeksgroepen hebben deze resultaten bevestigd.

Sterke botten en gezonde circulatie

Het gunstige effect van vitamine K2 op botten en circulatie was al langer bekend. Door het nieuwe onderzoek is evenwel aangetoond hoe het systeem in elkaar zit. Vitamine K2 remt bij ratten de verkalking van aderen en laat zelfs kalkmassa’s uit de aderen verdwijnen.

Jammer is dat deze vitamine in weinig voedingsmiddelen voorkomt. In lage doseringen zit het in kaas en kwark. Zeer hoge doseringen van deze vitamine worden aangetroffen in het Japanse ontbijtgerecht natto. Dat is hoopgevend voor de ongeveer 100.000 slachtoffers van circulatieproblemen en defecten aan de hartspier, die elk jaar in de Benelux alleen al, sterven.

Volgens prof. Vermeer begint de beschermende invloed bij 45 microgram vitamine K2. Deze hoeveelheid komt ook overeen met het beschermend effect ten opzichte van de prostaat.

Eigenlijk hebben we de vitamine K2 te danken aan bacteriën die fermenten maken. Dat is zo in de kaasproducten, maar ook in de sojaproducten die tot natto leiden. Je kan dus stellen dat fermenten afkomstig van bacteriële activiteit, vitamine K2 aanmaken.

Deze bacterie doet ook haar werk in natto. In sommige delen van Japan zijn ze er gek op terwijl ze het in andere streken haten. De resultaten zie je duidelijk weerspiegeld in de volksgezondheid per streek in de botsterkte, maar ook in het cardiovasculair risico. Er is echt een significant verschil.

Vitamine K2 vind je in lagere doseringen ook in paling en platvis, want het zijn precies ook vissen die rottende spullen eten en via fermentatie door bacteriën maken ze dan ook hun eigen vitamine K2 en in kleine hoeveelheden vind je K2 ook in zuurkool, alweer een product van fermentatie.

Plaques in de circulatie verminderen

De proeven van prof Vermeer zijn zeker hoopgevend, want in proefmodellen bij ratten werd de plaques in de circulatie van die ratten in amper vier weken tijd met 40 percent verminderd. De vitamine is ook gunstig voor jonge mensen die hun botmassa nog moeten opbouwen, wat bij 35 percent van de jeugd niet naar behoren gebeurt.

Via de osteocalcine die aangemaakt wordt door vitamine K2 heeft het ook een gunstige invloed op de cellen die insuline moeten produceren.

Prof Vermeer: „De dingen die we klinisch kunnen vaststellen zijn wel erg overtuigend. Vitamine K2 is langketenige menaquinone-7. Het is heel stabiel en lang werkzaam, want vitamine K2 is na drie dagen nog altijd actief. Ze wordt vervoerd door LDL-cholesterol tot in elke vezel van het lichaam en neemt onderweg de kalk uit de circulatie weg.

Stress vermijden, bewegen en niet roken

Zowel Q10 als K2 zijn zeker van belang voor de gezondheid van hart en bloedvaten, maar als er niet voldoende slaap is, te weinig beweging en als je bovendien nog rookt, dan zijn de inspanningen tevergeefs. Stress en tabak veroorzaken oxidatie, dus vroegtijdige veroudering, ziekte en vroegtijdig overlijden. Beweeg, rook niet, eet gezond, vermijd stress, slaap voldoende en denk aan vitamine K2 en co-enzym Q10.

Fytobell heeft vitamine K2 dan ook overtuigend aan zijn gamma toegevoegd.

Je vindt vitamine K2 Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2595-858.

Je kan vitamine K2 Forte van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je hart zal opspringen van vreugde!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer