dec 17, 2020 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Is je keuken een bacteriebom?

Met de feestweken op restaurant gaan, zit er voorlopig niet in. Het zal van de besmettingsgraad van corona afhangen hoe snel we weer met de oude gewoonten kunnen starten. In elk geval krijgen we nu duidelijk de kans om onze eigen creativiteit te tonen in de keuken en aan de gezinstafel, ofwel hoe we de afhaalrestaurants zullen uitkiezen.

Dat daarbij best enige creativiteit en vooral omzichtigheid wordt gehanteerd is best voor de gezondheid, want je hebt er niet altijd een zicht op hoe er met het voedsel wordt omgesprongen.

Als je voedsel gaat kopen of gaat afhalen in het restaurant als “meeneemmenu”, heb je natuurlijk niet zelf in de hand wat er allemaal met het voedsel is gebeurd. Je kan wel kieskeurig tewerk gaan bij het uitkiezen van de gelegenheid waar je het menu gaat afhalen. Je kan bij voorkeur wel een zaak uitkiezen met een goede reputatie en producten aanschaffen die heel vers zijn bereid en waar zo weinig mogelijk kunstmatige dingen zijn mee gebeurd. Eerlijke eenvoudige en verse producten zijn nog altijd te verkiezen boven gesofisticeerde exotische schotels. Inlandse producten zijn ook veiliger dan dingen die de halve wereld hebben rondgereisd. Een kalkoen van een kweker uit de gemeente is beter dan een kangoeroe uit Australië.

Heel veel voedselvergiftigingen en besmettingen gebeuren in de eigen keuken. Maar ook met afhaalgerechten moet je voorzichtig zijn.

Natuurlijk kan je zelf ook heel wat doen om de veiligheid aan tafel te verhogen en dus de feestvreugde volkomen te maken en ze zo te houden:

  • Zo zal een goede hygiëne, de kans dat voedsel wordt besmet met ziekteverwekkende bacteriën, zeker verminderen.
  • Het snel en voldoende afkoelen van het voedsel maakt dat bacteriën zich niet in een razendsnel tempo kunnen vermenigvuldigen. Ook als je zelf een schotel van tevoren klaar maakt, moet je die snel in de koelkast bewaren, zodat de kiemen niet de tijd hebben zich te vermenigvuldigen.
  • Voedsel dat snel bederft, moet je trouwens altijd in de koelkast bewaren. Risicovolle producten zijn: vlees, vleeswaren, kip, kalkoen en ander gevogelte, vis, melk, melkproducten, eiergerechten en alle gerechten waarin deze producten verwerkt zijn zoals salades, soep, ragout, rauwkost en kant en klaar maaltijden.

Verhitten doodt bacteriën

Het gevaar schuilt in de temperatuurzone tussen 10° en 55 °C. Dat wil echter niet zeggen dat beneden de 10 en boven de 55 °C geen risico meer kan optreden. Verder is uiterste zindelijkheid van belang en hygiëne is kapitaal. Vergeet echter niet dat niet alle bacteriën gedood kunnen worden door verhitting. Sommige producten koken of bakken niet lang genoeg, zodat het toch nog van belang blijft om hygiënisch tewerk te gaan.

Het moet vanzelfsprekend zijn dat iemand die kookt of met voedsel bezig is, eerst de handen wast met water en zeep en ze langdurig afspoelt en afdroogt aan een schone handdoek. In de keuken mogen geen handdoeken zijn die niet brandschoon zijn en afwasborsteltjes en schoteldoeken moeten geregeld worden afgekookt en vernieuwd. Een schoteldoek dat op de grond is gevallen moet eerst worden afgekookt en een vaatdoek die uit de handen slipt en op de grond ligt, is niet meer geschikt om de vaat mee af te drogen of voedsel in te wikkelen om het water uit te verwijderen.

Bij het ontdooien van diepvriesmaaltijden wordt ook nog wel eens gezondigd. De koude ketting mag niet of toch niet te lang onderbroken worden. Van het warenhuis meteen weer in de diepvriezer en als je zelfgemaakte maaltijden invriest, moet dat heel snel en heel diepgevroren gebeuren. Net onder nul is geen diepvries. Het vriesvakje van de koelkast is hiervoor niet geschikt, omdat de temperatuur daarvoor niet laag genoeg gaat. Als je diepvriesmaaltijden niet goed ontvriest, niet goed bewaart en niet goed klaar maakt, kan zich op heel korte tijd een microbenbom ontwikkelen. Ook in de eigen keuken kan je dus fouten maken die de gezondheid bedreigen en de feestvreugde kunnen aantasten.

Koelkast koel houden

Voedsel dat in de koelkast wordt bewaard, moet koel genoeg staan. Zo mag de temperatuur er liefst niet hoger dan 7 graden komen en beter nog niet hoger dan 4 graden, wat ideaal is. Vermijd ook dat producten in contact komen met elkaar. Zo riskeer je niet dat een mogelijke besmetting van het ene voedsel in het andere overgaat. Rauwe producten kunnen ook drager zijn van kiemen en het is nodig die altijd eerst te wassen en vooral ook de handen te wassen als je met rauwe producten in contact bent geweest. Hou rauwe groenten dan ook altijd gescheiden van vlees en vis en snij ze niet op dezelfde plank.

Voedsel dat gekookt of gebraden werd en je warm wenst te houden moet op hoge temperatuur warm worden gehouden en niet op kamertemperatuur. Dus moet je dit voedsel tot boven de 70 graden houden. Dus kan je ze beter in grote hoeveelheden laten staan, zodat de afkoeling trager verloopt. Ofwel moet je ze toch in kleine porties verdelen en meteen snel afkoelen tot beneden de 10 graden. Want op die manier worden epidemieën overgebracht door sommige gaarkeukens en afhaalrestaurants die hun maaltijden langer van tevoren klaar maken.

Waar moet je speciaal op letten?

  • Je moet er ook voor zorgen dat kip, kalkoen, feestgebraad ook van binnen goed verhit werd, anders is de buitenkant wel veilig terwijl het kwaad aan de binnenkant schuilt.
  • Ontdooide eetwaren mogen nooit opnieuw worden ingevroren. Nooit ofte nimmer, want als je dit opnieuw gaat ontdooien om een tweede of een derde maal klaar te maken volgt een bacterie-explosie.
  • Ontdooien kan je beter in een magnetron doen en zeker niet op kamertemperatuur. Het voedsel krijgt te veel de kans om kiemen tot ontwikkeling te laten komen. Ontdooien in een hete oven is ook mogelijk.

Op die manier wordt je eigen keuken geen kiemkamer voor besmettingen en zal je van lekkere feestgerechten zonder gevaar kunnen genieten.

En spelen je darmen toch op na een maaltijd, dan zijn er gelukkig nog altijd probiotica om dat snel weer in orde te brengen.

Een tip: Digesbiose van Fytobell, een natuurlijk preparaat om altijd in huis te hebben.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278. Of je kan Digesbiose ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer