dec 5, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoge bloeddruk: de sluipschutter van je bloedvaten

Het eerste magische gebaar bij de arts is het meten van de bloeddruk. Daarmee is niet enkel zijn autoriteit tegenover de patiënt bevestigd, hij krijgt er ook heel wat informatie door. Hij kan daarmee al een eerste indruk hebben van de toestand van de bloedvaten en eventueel ook nierlijden ontdekken. Een bloeddruk die langdurig hoog blijft, beschadigt namelijk de vaatwanden en belast het hart.

In het begin merk je niet altijd dat de bloeddruk verhoogd is. Soms kan de patiënt zich zelfs heel vitaal voelen, als bijvoorbeeld enkel de systolische druk verhoogd is. De bloedvaten hebben geen zenuwbanen, zodat een beschadiging, verhoogde druk, vernauwing, zich niet meteen via pijn laat voelen. Pas in laatste instantie zullen ademnood, hoogrode kleur, hartkloppingen, gebrek aan uithoudingsvermogen en pijn in de borst, de arm, de keel, aantonen dat er met het hart en de bloedvaten iets verkeerd is. Dat kan even goed fataal zijn, want de mate van beschadiging van de coronaire vaten, bepaalt de overlevingskansen.

Als je ouder wordt, vermindert de elasticiteit van de bloedvaten en vergroot de kans op hoge bloeddruk, vooral als je niet gezond gaat eten. Beweeg in de gezonde natuur. Het bouwt stress af, verlaagt de bloeddruk en houdt je bloedvaten soepel en verkleint de kans op infarct en beroerte.

Ideale bloeddruk

Je merkt het meestal niet als je bloeddruk abnormaal verhoogd is. In principe moet die tussen de 12 en de 8 blijven, het laatste cijfer voor de systolische, het eerste voor de diastolische druk.

Druk ontstaat door de pompwerking van het hart. De vaatwanden zijn elastisch en vangen die druk op, tenminste als ze gezond zijn. Is er wat verkeerd dan kan een hartader klappen, men spreekt dan van een hartaderbreuk. Als de slagaders vernauwd zijn doordat er zich via beschadigingen cholesterol op de vaatwanden heeft afgezet, dan verhoogt de bloeddruk automatisch. Op die manier beveiligt het lichaam zichzelf om het zuurstofrijke bloed, ondanks de vernauwingen, toch nog bij alle lichaamscellen te krijgen. De hypertensie oftewel verhoogde bloeddruk heeft zich geïnstalleerd.

De echte oorzaak is niet altijd gedefinieerd. Hoe ouder je wordt, des te gemakkelijker stijgt je bloeddruk. Hormonale invloeden spelen dus zeker een rol, maar ook ongezonde leefgewoonten: roken, obesitas oftewel overgewicht, overmatig zoutgebruik, gebrek aan lichaamsbeweging. Ook tijdens de zwangerschap kan de bloeddruk stijgen, maar evengoed als gevolg van het nemen van de anticonceptiepil.

Niet laten aanslepen

Een bloeddruk die langdurig te hoog is, beschadigt de bloedvaten. De cholesterol slaat neer op de vaatwanden waar beschadiging of ontsteking aanwezig is, of zwakte dreigt en het proces van aderverkalking is begonnen: de bloedbanen slibben langzaam dicht, tot er ergens een complete afsluiting is: het hartinfarct of de beroerte heeft zich gemanifesteerd. Ook de nieren kunnen door verhoogde bloeddruk worden beschadigd. Ze helpen mee aan de bloedzuivering en door hormonale invloeden bepalen ze mee de bloeddruk.

Dieet aanpassen

Bij hoge bloeddruk moet je ingrijpen om erge accidenten te voorkomen. Daarom moet je meteen schrappen in je menu: zout slechts met mate gebruiken. Alcohol en tabak zijn helemaal taboe. Te veel verzadigd vet is erg nadelig: dus matig met vlees, bereide vleeswaren en verborgen vetten. Liever magere kwarkkaas, volle rijst, volkorenbrood, knoflook, boekweit, maar vooral veel groenten en vruchten. Koffie beperken, hoewel dit slechts een tijdelijke invloed heeft op de bloeddruk. Vroeger dacht men dat dit de hoge bloeddruk veroorzaakte, maar dit is slechts zeer beperkt en niet blijvend.

Suikerhoudende dranken en geraffineerde suikers veroorzaken miniontstekingen en zijn dus wel helemaal te mijden. Vocht drijvende middelen enkel op voorschrift van de arts, maar liever in natuurlijke middelen: solidago of guldenroededrank. Zout houdt vocht vast en daar moet je dus voorzichtig mee zijn. Teveel vocht in het lichaam zorgt automatisch voor een verhoogde bloeddruk. Overgewicht moet absoluut worden bestreden; calorieën tellen is aangewezen en geraffineerde koolhydraten moeten worden gebannen.

Uiteindelijk is lichaamsbeweging van groot belang. Daardoor verbetert de tonus van het hart, zodat de conditie van de bloedvaten erop vooruit gaat. Roken is absoluut nadelig en echt een killer, ook voor vrouwen. Daar is geen enkel goed woord over te zeggen. Roken vernauwt de aderen en veroorzaakt rechtstreeks atherosclerose. Bij zware rokers komt twintigmaal meer hartinfarct voor. Dat zegt voldoende.

Vermijd stress

Het is bekend dat stress de spanning vergroot en dus ook de bloeddruk. Er wordt meer cortisol aangemaakt door de bijnieren en het hele mechanisme komt op gang: de hartslag vermeerdert, de bloedruk stijgt, de concentratie verandert, de spijsvertering krijgt een dreun, kortom het hele organisme gaat in alarmtoestand. Als dit blijft aanhouden kan de bloeddruk langdurig verhoogd zijn, wat hart en bloedvaten bedreigt. Stress afbouwen, problemen uitpraten, goed slapen en vooral ook bewegen en ontspannen in de natuur is in deze stressvolle periode met corona en al zijn onduidelijkheden zeker van belang.

Ongetwijfeld kan je daarom best wat hulp uit de natuur gebruiken: Passibell de redder in nood in stressvolle situaties en bij spannende momenten.

Een tip: Passibell van Fytobell met natuurlijke extracten van Passiflora, Humulus, Valeriana en Ballota nigra. Je voelt je snel “bevrijd” en ontspannen en dat zal je bloeddruk ten goede komen.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

Je bloeddruk en je tikker zullen “rustig herademen”.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer