dec 5, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoge bloeddruk: de sluipschutter van je bloedvaten

Het eerste magische gebaar bij de arts is het meten van de bloeddruk. Daarmee is niet enkel zijn autoriteit tegenover de patiënt bevestigd, hij krijgt er ook heel wat informatie door. Hij kan daarmee al een eerste indruk hebben van de toestand van de bloedvaten en eventueel ook nierlijden ontdekken. Een bloeddruk die langdurig hoog blijft, beschadigt namelijk de vaatwanden en belast het hart.

In het begin merk je niet altijd dat de bloeddruk verhoogd is. Soms kan de patiënt zich zelfs heel vitaal voelen, als bijvoorbeeld enkel de systolische druk verhoogd is. De bloedvaten hebben geen zenuwbanen, zodat een beschadiging, verhoogde druk, vernauwing, zich niet meteen via pijn laat voelen. Pas in laatste instantie zullen ademnood, hoogrode kleur, hartkloppingen, gebrek aan uithoudingsvermogen en pijn in de borst, de arm, de keel, aantonen dat er met het hart en de bloedvaten iets verkeerd is. Dat kan even goed fataal zijn, want de mate van beschadiging van de coronaire vaten, bepaalt de overlevingskansen.

Als je ouder wordt, vermindert de elasticiteit van de bloedvaten en vergroot de kans op hoge bloeddruk, vooral als je niet gezond gaat eten. Beweeg in de gezonde natuur. Het bouwt stress af, verlaagt de bloeddruk en houdt je bloedvaten soepel en verkleint de kans op infarct en beroerte.

Ideale bloeddruk

Je merkt het meestal niet als je bloeddruk abnormaal verhoogd is. In principe moet die tussen de 12 en de 8 blijven, het laatste cijfer voor de systolische, het eerste voor de diastolische druk.

Druk ontstaat door de pompwerking van het hart. De vaatwanden zijn elastisch en vangen die druk op, tenminste als ze gezond zijn. Is er wat verkeerd dan kan een hartader klappen, men spreekt dan van een hartaderbreuk. Als de slagaders vernauwd zijn doordat er zich via beschadigingen cholesterol op de vaatwanden heeft afgezet, dan verhoogt de bloeddruk automatisch. Op die manier beveiligt het lichaam zichzelf om het zuurstofrijke bloed, ondanks de vernauwingen, toch nog bij alle lichaamscellen te krijgen. De hypertensie oftewel verhoogde bloeddruk heeft zich geïnstalleerd.

De echte oorzaak is niet altijd gedefinieerd. Hoe ouder je wordt, des te gemakkelijker stijgt je bloeddruk. Hormonale invloeden spelen dus zeker een rol, maar ook ongezonde leefgewoonten: roken, obesitas oftewel overgewicht, overmatig zoutgebruik, gebrek aan lichaamsbeweging. Ook tijdens de zwangerschap kan de bloeddruk stijgen, maar evengoed als gevolg van het nemen van de anticonceptiepil.

Niet laten aanslepen

Een bloeddruk die langdurig te hoog is, beschadigt de bloedvaten. De cholesterol slaat neer op de vaatwanden waar beschadiging of ontsteking aanwezig is, of zwakte dreigt en het proces van aderverkalking is begonnen: de bloedbanen slibben langzaam dicht, tot er ergens een complete afsluiting is: het hartinfarct of de beroerte heeft zich gemanifesteerd. Ook de nieren kunnen door verhoogde bloeddruk worden beschadigd. Ze helpen mee aan de bloedzuivering en door hormonale invloeden bepalen ze mee de bloeddruk.

Dieet aanpassen

Bij hoge bloeddruk moet je ingrijpen om erge accidenten te voorkomen. Daarom moet je meteen schrappen in je menu: zout slechts met mate gebruiken. Alcohol en tabak zijn helemaal taboe. Te veel verzadigd vet is erg nadelig: dus matig met vlees, bereide vleeswaren en verborgen vetten. Liever magere kwarkkaas, volle rijst, volkorenbrood, knoflook, boekweit, maar vooral veel groenten en vruchten. Koffie beperken, hoewel dit slechts een tijdelijke invloed heeft op de bloeddruk. Vroeger dacht men dat dit de hoge bloeddruk veroorzaakte, maar dit is slechts zeer beperkt en niet blijvend.

Suikerhoudende dranken en geraffineerde suikers veroorzaken miniontstekingen en zijn dus wel helemaal te mijden. Vocht drijvende middelen enkel op voorschrift van de arts, maar liever in natuurlijke middelen: solidago of guldenroededrank. Zout houdt vocht vast en daar moet je dus voorzichtig mee zijn. Teveel vocht in het lichaam zorgt automatisch voor een verhoogde bloeddruk. Overgewicht moet absoluut worden bestreden; calorieën tellen is aangewezen en geraffineerde koolhydraten moeten worden gebannen.

Uiteindelijk is lichaamsbeweging van groot belang. Daardoor verbetert de tonus van het hart, zodat de conditie van de bloedvaten erop vooruit gaat. Roken is absoluut nadelig en echt een killer, ook voor vrouwen. Daar is geen enkel goed woord over te zeggen. Roken vernauwt de aderen en veroorzaakt rechtstreeks atherosclerose. Bij zware rokers komt twintigmaal meer hartinfarct voor. Dat zegt voldoende.

Vermijd stress

Het is bekend dat stress de spanning vergroot en dus ook de bloeddruk. Er wordt meer cortisol aangemaakt door de bijnieren en het hele mechanisme komt op gang: de hartslag vermeerdert, de bloedruk stijgt, de concentratie verandert, de spijsvertering krijgt een dreun, kortom het hele organisme gaat in alarmtoestand. Als dit blijft aanhouden kan de bloeddruk langdurig verhoogd zijn, wat hart en bloedvaten bedreigt. Stress afbouwen, problemen uitpraten, goed slapen en vooral ook bewegen en ontspannen in de natuur is in deze stressvolle periode met corona en al zijn onduidelijkheden zeker van belang.

Ongetwijfeld kan je daarom best wat hulp uit de natuur gebruiken: Passibell de redder in nood in stressvolle situaties en bij spannende momenten.

Een tip: Passibell van Fytobell met natuurlijke extracten van Passiflora, Humulus, Valeriana en Ballota nigra. Je voelt je snel “bevrijd” en ontspannen en dat zal je bloeddruk ten goede komen.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

Je bloeddruk en je tikker zullen “rustig herademen”.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waar komen die allergieën vandaan?

De allergieën swingen de pan uit en dit jaar zijn ze er echt ongewoon vroeg aan begonnen. Dat kwam doordat in januari al mooie dagen waren en de hazelaar de winter voor bekeken hield en het stuifmeel al liet ronddwarrelen. Daarom zijn de regendagen van de laatste tijd...

Lees meer

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Levenslang goed horen: waar moet je op letten?

Horen zien en zwijgen, zegt het spreekwoord, maar mensen die het lastig hebben om te horen, kunnen er haast niet over zwijgen: het is werkelijk een van de meest vervelende problemen die je met de gezondheid kan voorhebben. De helft van het leven ontgaat je als je...

Lees meer

Hoofdluizen bij je kind: hoe pak je het aan?

In de Verenigde Staten - en hier zal dat niet veel verschillen - heeft één op vier schoolkinderen last van hoofdluis. Veel ouders kunnen er niet mee overweg en beschouwen de aandoening erger dan mazelen of griep. Ze weten ook niet goed hoe ze de kwaal moeten...

Lees meer